Παναθηναϊκός: Για πόσο ακόμα θα οδηγεί... μόνος του ο Αϊτόρ;

Παναθηναϊκός: Για πόσο ακόμα θα οδηγεί... μόνος του ο Αϊτόρ;

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Για πόσο ακόμα θα οδηγεί... μόνος του ο Αϊτόρ;

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το υποτιμημένο one man show του Αϊτόρ στον Παναθηναϊκό και για την άμεση ανάγκη του Τριφυλλιού να πάρει περισσότερα από τους Μπερνάρ, Παλάσιος και Βέρμπιτς.

Είναι πολλοί εκείνοι που εστιάζουν – αναλύοντας της εφετινής πορείας του Παναθηναϊκού – περισσότερο στη χημεία των παικτών και στην ποδοσφαιρική ταυτότητα που χτίστηκε στην προηγούμενη σεζόν: έχουν δίκιο, δεδομένου ότι μόνο δύο νέοι παίκτες βρήκαν από την αρχή θέση στην αρχική ενδεκάδα (Σπόραρ – Τσέριν) κι άλλοι δυο προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς (Μάγκνουσον – Μπερνάρ).

Είναι πολλοί, επίσης, εκείνοι οι οποίοι αναδεικνύουν τη δύναμη της έδρας, επισημαίνοντας, ακόμα και μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, ότι οι Πράσινοι έχουν αγωνιστεί πέντε φορές στη Λεωφόρο και μόνο δυο φορές εκτός έδρας: επίσης σωστό. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι Πράσινοι τρέχουν με 12-2-0 μετά την τελευταία εντός έδρας ήττα τους (1-0 από τον Αστέρα τον Ιανουάριο του 2021), αλλά και την περυσινή απίστευτη αδυναμία του Παναθηναϊκού μακριά από το σπίτι του, παρότι στα play offs ηττήθηκε μόνο από τον ΠΑΟΚ (τελείωσε τη σεζόν με μία νίκη στην επαρχία, επί της Λαμίας!).

Αλλοι, επιχειρώντας να εξηγήσουν την εικόνα της βαθμολογίας, προτιμούν να υπογραμμίσουν περισσότερο τις απώλειες των ανταγωνιστών του Τριφυλλιού, παρά τη δική του πορεία, τονίζοντας την πορεία του ΠΑΟΚ (-9 με «γκέλες» εναντίον ΟΦΗ, Λεβαδειακού) Ολυμπιακού (-7 με «γκέλες» εναντίον Αστέρα, Βόλου και ήττα από τον Αρη), ΑΕΚ (-6 με εντός έδρας ήττα από το Βόλο). Σωστή κι αυτή η προσέγγιση, η απόσταση θα μπορούσε να είναι μικρότερη παρά το 7/7 του Παναθηναϊκού.

Τι υποτιμάται; Η εκκωφαντική εκκίνηση του Αϊτόρ σε σχέση με τη συνολική παραγωγικότητα της ομάδας του! Οχι, δεν υποστηρίζει κάποιος ότι δεν έχει υπερτονιστεί σε αναφορές και αφιερώματα η καταπληκτική απόδοση του Ισπανού εξτρέμ, του οποίου το συμβόλαιο λήγει τον Ιούνιο. Πώς θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο, άλλωστε, όταν μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον μοναδικό που έχει πετύχει χατ τρικ, τον παίκτη που έχει «καθαρίσει» και τα δύο ντέρμπι του Τριφυλλιού με τους Δικέφαλους;

Αυτό που έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα στον Παναθηναϊκό σκoράρει αδιαλείπτως ο Ισπανός και στα τρία τελευταία παιχνίδια βρίσκει δίχτυα μόνο εκείνος! Ουδείς άλλος! Παρ' όλα αυτά το Τριφύλλι συνεχίζει μόνο με νίκες. Ας τα θυμηθούμε...

  • Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-1 (11/9): Ο Αϊτόρ ισοφαρίζει από την άσπρη βούλα με αντίπαλο τον Στάνκοβιτς. Το πέναλτι κερδίζει ο Σπόραρ (χέρι Αμραμπατ σε δική του κεφαλιά). Λίγα λεπτά αργότερα κερδίζει δεύτερο πέναλτι ο Γκάνεα (από υπέροχη πάσα του Αϊτόρ που αποφεύγει σαν σταματημένο τον Ρότα στη μεσαία γραμμή, βγαίνει στην πλάτη του Λιβάι Γκαρσία που τον σπρώχνει από κεκτημένη ταχύτητα, χωρίς να έχει καμία επαφή με τη μπάλα) και σκοράρει από την άσπρη βούλα ο Σπόραρ.
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-0 (17/9): Το πρώτο χατ τρικ στην καριέρα του Ισπανού. Τα δυο πρώτα γκολ επιτυγχάνονται με φάουλ (στο δεύτερο ολοκληρωτική η ευθύνη του νεαρού κίπερ Βασίλη Αθανασίου) και το τρίτο με ατομική προσπάθεια, αφού περνά τον Εραμούσπε.
  • Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-2 (2/10): Από καταπληκτική πάσα του Ρουμπέν Πέρεθ (53 μέτρων) στην πλάτη του Βιεϊρίνια, ο Ισπανός εξτρέμ αποφεύγει τον Κοτάρσκι και ισοφαρίζει, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ευστοχεί σε πέναλτι που κερδίζει ο Σπόραρ (πάσα του Χουάνκαρ από κλέψιμο στον Νάρεϊ) από τον Κοτάρσκι, ο οποίος αντί να αποκρούσει τη μπάλα χτυπά με τη γροθιά του άθελα τον Σλοβένο.
  • Παναθηναϊκός – Αστέρας 1-0 (9/10): Ο Αϊτόρ πιέζει στο build up του Αστέρα τον Αλβαρες, του κερδίζει την κόντρα, προλαβαίνει τη μπάλα επί της γραμμής του άουτ και κερδίζει το πέναλτι προλαβαίνοντας να «τσιμπήσει» τη μπάλα από τον αντίπαλό του, ο οποίος κλωτσά το πόδι του Ισπανού χωρίς να τον... έχει πάρει χαμπάρι από πίσω. Ευστοχεί και στο πέναλτι και χαρίζει στον Παναθηναϊκό τέταρτο σερί τρίποντο μόνο με δικά του γκολ!

Είναι ποδοσφαιρικά φυσιολογικό αυτό; Οχι βέβαια. Κι ας εκτελεί ο Ισπανός και τα πέναλτι και τα φάουλ που «μυρίζουν» γκολ. Είναι ποδοσφαιρικά φυσιολογικό να έχει συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο ίδιος παίκτης σε 11/12 γκολ (8 γκολ, μία ασίστ στον Βέρμπιτς, δυο τελικές πάσες από τις οποίες προήλθαν πέναλτι, σε Σπόραρ και Γκάνεα); Νομοτελειακά όλο αυτό θα τελειώσει σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια. Κι ας είναι ο ήδη κουρασμένος Ισπανός σε δαιμονιώδη φόρμα! Διότι απλούστατα... δεν είναι ο άνθρωπος ούτε Χάαλαντ, ούτε «Λέβα». Καταθέτει σε κάθε ματς το καλύτερο που μπορεί. Με γκολ, σπριντ, ασίστ, πίεση, αμυντικές καλύψεις, ως εξτρέμ, ως «οκτάρι», ως δεύτερος επιθετικός. Μα δεν πρόκειται να σκοράρει σε κάθε ματς...

Και, ανεξάρτητα από το το θα γίνει τελικά με το συμβόλαιό του, ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει πολύ περισσότερα από τους παίκτες με υψηλά συμβόλαια και δυνατό όνομα. Οχι από τον Σπόραρ. Ο ψηλός είναι σούπερ τακτικά, είναι εκπληκτικός team player, έχει φοβερή αντίληψη θέσης και ένστικτο φορ, έχει ήδη δυο γκολ και τρία κερδισμένα πέναλτι σε έξι συμμετοχές. Πρέπει να πάρει περισσότερα βασικά από τον Μπερνάρ και τον Παλάσιος. Πρέπει να πάρει περισσότερα από τον Βέρμπιτς και από τον Ιωαννίδη που μπαίνει συνήθως ως «αλλαγή», αλλά σε εννιά ματς μετράει ως φορ μηδέν γκολ – μηδέν ασίστ. Πρέπει να προβληματιστεί πολύ για τον μικρό αριθμό γκολ του σε ροή αγώνα, ότι πρώτος στις ασίστ είναι ο Ρουμπέν Πέρεθ (δύο!).

Κι όλα αυτά επειδή πλέον στόχος είναι η πρωτιά. Αν ήταν απλώς μια θέση στην τετράδα, θα υπήρχε μετά από τόσο εντυπωσιακή εκκίνηση και άφθονος χρόνος για βελτίωση και πολλά «μαξιλαράκια» για βαθμολογικές απώλειες. Τώρα, όμως, δεδομένου του υψηλότατου στόχου, της πίεσης πρωταθλητισμoύ και του έντονου ανταγωνισμού, κάθε μέρα και κάθε ματς που περνά, πρέπει να βελτιώνεται! Αν μένει στάσιμος, δεν προσθέτει στοιχεία στο δημιουργικό/συνδυαστικό παιχνίδι του και δεν λιγοστεύει τα αμυντικά του σφάλματα, αργά ή γρήγορα θα δει σε πρώτη φάση τη διαφορά από τους διώκτες του.

* Το θαυμάσιο σκίτσο με τον... οδηγό και τον συνοδηγό του πράσινου τρένου είναι του Χρήστου Ζωϊδη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...