Οι δύο δρόμοι επιτυχίας του ΠΑΟΚ

Οι δύο δρόμοι επιτυχίας του ΠΑΟΚ

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι δύο δρόμοι επιτυχίας του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον τρόπο με τον οποίο ο Δικέφαλος του Βορά θα μπορούσε να πετύχει φέτος, ακόμη κι’ αν δεν τερμάτιζε στην πρώτη ή την δεύτερη θέση.

Ο ΠΑΟΚ στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη άλλαξε. Πλέον δεν συμβιβάζεται με τα λίγα. Ο πρωταθλητισμός έχει γίνει ο αυτονόητος στόχος κάθε χρόνο και η χρονιά στην οποία δεν υπάρχει τίτλος στο τέλος της θεωρείται και δικαίως αποτυχημένη. Ακόμη και η περσινή σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επιτυχημένη δεν θεωρήθηκε, επειδή ακριβώς στο τέλος της ημέρας δεν κατέκτησε ούτε το πρωτάθλημα, ούτε το Κύπελλο.

Εξυπακούεται ότι ο στόχος και την εφετινή σεζόν ήταν και είναι ο πρωταθλητισμός ή έστω η δεύτερη θέση και η κατάκτηση του Κυπέλλου. Και φέτος θυμίζω ότι η δεύτερη θέση, δεν είναι θέμα γοήτρου, όπως ήταν πέρυσι που την κατέκτησε ο ΠΑΟΚ, αλλά ουσίας, αφού οδηγεί και αυτή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα δικά μου μάτια όμως η φετινή σεζόν είναι πολύ ιδιαίτερη για τον ΠΑΟΚ και υπάρχει ένας ακόμη τρόπος για να αποδειχτεί επιτυχημένη. Ο ΠΑΟΚ στην αρχή της χρονιάς με απόφαση στην οποία συμφώνησαν όλοι (διοίκηση, Μπότο και Λουτσέσκου), πήρε την επιλογή της ηλικιακής ανανέωσης της ομάδας. Αποφάσισε να ρίξει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας, να επενδύσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, είτε των ακαδημιών του, είτε μεταγραφών από το εξωτερικό, ώστε να φτιάξει την βάση για την ομάδα των επόμενων χρόνων, η οποία θα συνεχίσει να στοχεύει σε τίτλους, τρόπαια και διακρίσεις στο εξωτερικό. Αυτή η μετάβαση ποτέ δεν είναι εύκολη σε όποια ομάδα την επιχείρησε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Σήμερα η Αρσεναλ είναι η πλέον νεανική ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά της πήρε τρία χρόνια να προχωρήσει σε αυτή τη μετάβαση και να μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν με βάση αυτή την απόφαση, η οποία ήταν λίγο πολύ αναγκαία, αφού ο κύκλος της προηγούμενης και πλέον επιτυχημένης ομάδας στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ουσιαστικά έκλεισε πέρυσι και τυπικά θα ολοκληρωθεί φέτος με την αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο και των τελευταίων παικτών αυτής της γενιάς (Βιερίνια, Μπίσεσβαρ, κ.λ.π.), έχει έναν ακόμη τρόπο να μετατρέψει την φετινή σεζόν σε επιτυχημένη σεζόν. Ακόμη κι’ αν δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα ή δεν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από τον πρωταθλητή, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει πετύχει, αρκεί πραγματικά να είχε επιβεβαιώσει τον στόχο που έβαλε στην αρχή της σεζόν.

Ενας ΠΑΟΚ που όταν θα έχει ολοκληρωθεί η χρονιά θα έχει εκπληρώσει το στόχο της δημιουργίας μιας ομάδας που θα αποτελείται κατά βάση από νεαρούς ποδοσφαιριστές και θα μας έχει δείξει, ότι τόσο αυτοί, όσο και ο ΠΑΟΚ θα έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και θα έχουν την ποιότητα να κάνουν πρωταθλητισμό, τότε η χρονιά ίσως και να αποδειχτεί πιο επιτυχημένη και από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Με λίγα λόγια αν ο ΠΑΟΚ κάνει φέτος, ότι ο Παναθηναϊκός έκανε πέρυσι, ακόμη κι’ αν δεν κατακτήσει το Κύπελλο (δεν είμαι της άποψης ότι ο Γιοβάνοβιτς θα είχε αποτύχει πέρυσι αν ο Παναθηναϊκός έχανε στον τελικό το τρόπαιο από τον ΠΑΟΚ, ίσα ίσα), τότε η χρονιά θα αποδειχτεί επιτυχημένη. Αν ο όποιος Κοτάρσκι, Κουλιεράκης, Λύρατζης, Τσαούσης, Ντάντας (εφόσον μπορεί να μείνει και τις επόμενες χρονιές στην ομάδα), Κουαλιάτα, Νάρεϊ, Κωνσταντέλιας, καθιερωθεί στην ομάδα και επιβεβαιώσει ότι είναι ικανός και έτοιμος για να αγωνίζεται σε έναν ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή, τότε η χρονιά θα είναι πετυχημένη. Αρκεί φυσικά αυτές οι περιπτώσεις να μην είναι μία ή δύο, αλλά έξι επτά. Αρκεί με λίγα λόγια ο Λουτσέσκου να έχει φτιάξει μέσα από αυτούς τους νεαρούς τον βασικό κορμό του ΠΑΟΚ που θα πρωταγωνιστεί τα ερχόμενα χρόνια.

Και το γράφω αυτό γιατί σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν η αμφιβολία που είχα για το πλάνο του ΠΑΟΚ ήταν η εξής. Αναρωτιόμουν αν ο ΠΑΟΚ δεν πάρει τίτλο, δεν τερματίσει δεύτερος και συνεχίσει να παίζει με βασικούς παίκτες όπως ο Βιερίνια, ο Κούρτιτς, ο Μπίσεσβαρ, ο Ολιβέιρα, ο Σβαμπ και όποιοι άλλοι, οι οποίοι το ερχόμενο καλοκαίρι στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα αποχωρήσουν, τότε ποιο το νόημα. Ο ΠΑΟΚ και θα έχει αποτύχει και θα πρέπει το ερχόμενο καλοκαίρι να φτιάξει ξανά από την αρχή μία νέα ομάδα. Αν είναι να θυσιαστεί η φετινή σεζόν και να μην έχει τρόπαια και δόξα, ας θυσιαστεί προκειμένου πραγματικά να φτιαχτεί η ομάδα των επόμενων χρόνων του ΠΑΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση η χρονιά θα είναι διπλά χαμένη. Και η βραδιά στο Καραϊσκάκη αυτό έδειξε στον ΠΑΟΚ. Ότι μπορεί να εμπιστευτεί τα νέα παιδιά, να χτίσει πάνω τους και να φτιάξει την ομάδα των επόμενων χρόνων που θα έχει από φέτος δοκιμαστεί στα δύσκολα και θα έχει επιβεβαιώσει μέσα στο χόρτο ότι μπορεί…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.