Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι είναι σαν τις κάλπες, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλουν…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι είναι σαν τις κάλπες, ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλουν…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διαβάζει τα νούμερα των «αιωνίων», προσπαθεί να προσεγγίσει την πίεση που νιώθουν και καταλήγει σε ορισμένα σενάρια…

Κοιτώντας τα στατιστικά των δύο ομάδων, δεν την βλέπεις την χαοτική απόσταση που υπάρχει στη βαθμολογία. Ο Παναθηναϊκός βάζει 2 γκολ ανά ματς μέσο όρο, ο Ολυμπιακός σκοράρει 1,6 γκολ ανά ματς. Ο Ολυμπιακός κάνει περισσότερες τελικές ανά ματς 12,7, ο Παναθηναϊκός λιγότερες 11,2. Ο Ολυμπιακός σκοράρει ένα γκολ ανά 7,9 τελικές, ο Παναθηναϊκός βρίσκει δίχτυα σε κάθε 5,6 τελικές του κατά μέσο όρο. Ο Ολυμπιακός κάνει περίπου 43 λάθη σε κάθε ματς, ο Παναθηναϊκός 38,5. Αν υπάρχει κάπου αισθητή διαφορά είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν τρώει γκολ με τίποτα, μόλις τρία τέρματα έχει δεχτεί σε 10 αγωνιστικές, ενώ ο Ολυμπιακός δέχεται πιο εύκολα με 7 τέρματα παθητικό ως τώρα.

Οι αριθμοί δεν δείχνουν το «+10», το δείχνει όμως η εικόνα των ομάδων

Τα στατιστικά και οι αριθμοί γενικά δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη μεγάλη διαφορά των 10 βαθμών στη βαθμολογία που έχουν ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, αλλά η εικόνα στο γήπεδο, ίσως και να το επιβεβαιώνει. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ακόμη και στα ματς που δυσκολεύτηκε να τα πάρει, όπως με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Αρη στη Λεωφόρο, στην έδινε την εικόνα ότι είναι η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα νικήσει. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός δεν στην έδινε αυτή την εικόνα σε αρκετά ματς του. Ο Παναθηναϊκός είναι η σίγουρη ομάδα, αυτή με την ταυτότητα, αυτή με το σχέδιο, που ξέρει τι θέλει και ξέρει τι παίζει. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που όλα αυτά τα αναζητεί και κάποια είναι σχετικά κοντά στο να τα βρει και κάποια άλλα, φαίνονται πολύ μακρινά.

Λογικό να συμβαίνει κανείς θα πει. Η μία είναι μία ομάδα που δουλεύει και εξελίσσεται με τον ίδιο προπονητή εδώ και 1,5 χρόνο, η άλλη μόνο φέτος έχει αλλάξει ήδη τρεις προπονητές. Η αφετηρία από την οποία ξεκίνησαν την σεζόν ήταν τόσο διαφορετική που εκεί βρίσκεται και η εξήγηση της διαφοράς των 10 βαθμών. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ως έτοιμη ομάδα που σιγά σιγά έβαζε, σχεδόν μία μία, τις μεταγραφές της στην ενδεκάδα και ο Ολυμπιακός έκανε 20 μεταγραφές και έχει ήδη χρησιμοποιήσει 43 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στη φετινή σεζόν. Οποιον κι’ αν ζητήσεις να σου κάνει μία εκτίμηση για αυτές τις δύο ομάδες χωρίς να ξέρει ποιες είναι και σε ποιο πρωτάθλημα αγωνίζονται θα σου πει, ότι η πρώτη έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς να ξέρει τίποτα άλλο.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα Γιοβάνοβιτς και Μίτσελ θα προσπαθήσουν να πάρουν το ντέρμπι και είναι προφανές ότι ο Σέρβος είναι σε θέση ισχύος και ο Ισπανός θα πρέπει να κριθεί με μεγαλύτερη επιείκεια, διότι εκτός όλων των άλλων η ομάδα που κοουτσάρει δεν είναι καν δική του.

Eκτός διεκδίκησης τίτλου αν ηττηθεί ο Ολυμπιακός

Την ίδια ώρα όμως αυτός που πραγματικά «καίγεται» για το αποτέλεσμα είναι ο Ισπανός. Νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι, ότι αν αυτό το ντέρμπι τελειώσει με τον Παναθηναϊκό νικητή, ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στο -13 και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα είναι σχεδόν αδύνατη κι’ ας είμαστε μόλις στην 11η αγωνιστική. Συνεπώς ο Μίτσελ και ο Ολυμπιακός είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τον τρόπο να νικήσουν. Ο τρόπος που θα προσπαθήσουν να το πετύχουν ασφαλώς και έχει σημασία, όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί, το ντέρμπι, το +10, την πίεση του αντιπάλου και την αύρα της δικής του ομάδας και κερκίδας ο Ιβάν. Διότι προφανώς και ο Παναθηναϊκός έχει πίεση, άλλου τύπου βέβαια, αλλά πίεση, η οποία πάντα θα υπάρχει σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Ο Μίτσελ στον πάγκο του Ολυμπιακού

Αλλωστε, ας μην γελιόμαστε, οτιδήποτε κι’ αν συμβεί στη συνέχεια της σεζόν, ή οτιδήποτε κι’ αν έχει προηγηθεί, αυτό το ντέρμπι θα έχει πάντα ξεχωριστή σημασία για τους δύο συλλόγους και θα είναι πάντα κάτι περισσότερο από ένα τρίποντο η νίκη. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι όλη η χρονιά του Ολυμπιακού μπορεί να αλλάξει αν φύγει νικητής από την Λεωφόρο ή ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό αν φύγει ηττημένος από τη Λεωφόρο.

Κάπου μέσα σε όλα αυτά βέβαια κρύβεται και ο κίνδυνος το ντέρμπι να το ξεχάσουμε σύντομα. Η πίεση για νίκη, αλλά η ακόμη μεγαλύτερη πίεση για μη ήττα που νιώθουν και οι δύο πλευρές, είναι φανερό ότι μπορεί να περάσει και στους ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το ενδεχόμενο και όσο το ματς θα κυλάει σε μία ισορροπία τρόμου και μία ισοπαλία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για κάποιον από τους δύο να πάρει ρίσκα. Ένα 0-0 φτωχό σε φάσεις και θέαμα, δεν είναι μακρινό σενάριο, ειδικά αν δεν υπάρξει ένα σχετικά γρήγορο γκολ στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού δηλαδή, που θα αναγκάσει κάποιον από τους δύο, να αλλάξει προσέγγιση και τρόπο παιχνιδιού.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.