Παναθηναϊκός: Η επίδραση του Φατίχ Τερίμ στο brand του «τριφυλλιού»

Παναθηναϊκός: Η επίδραση του Φατίχ Τερίμ στο brand του «τριφυλλιού»

terimintime21

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης μεταφέρει μια ιστορία από την Κωνσταντινούπολη, που αποτυπώνει την επίδραση που έχει ο Φατίχ Τερίμ στο brand name του Παναθηναϊκού και στέκεται στην αγάπη των γειτόνων μας για τον Τάσο Μπακασέτα.

Σάββατο πρωί, ο καιρός συννεφιασμένος και ο υπογράφων έξω από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ψάχνοντας για ταξί. Ο λόγος του ταξιδιού δεν ήταν άλλος από μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία και θα διαβάσετε σε λίγες μέρες στο Gazzetta. Αυτήν θα την αφήσουμε στην άκρη προς ώρας και δεν θα διαβάσετε σε αυτές εδώ τις γραμμές περισσότερες λεπτομέρειες. Ευκαιρία ήταν, ωστόσο, για κάτι σαν teaser.

Μετά από κάμποσες αποτυχημένες προσπάθειες, βρέθηκε ταξί να εξυπηρετήσει. Πριν καλά – καλά αφήσω την τσάντα στη διπλανή μου θέση και βγάλω το μπουφάν, δέχομαι μία μάλλον αναμενόμενη ερώτηση από τον οδηγό. «Από που είσαι;». Αυτό που δεν ήταν τόσο αναμενόμενο, ήταν η αντίδραση μόλις εξήγησα ότι είμαι Έλληνας. «Ελλάδα;», και συμπλήρωσε «Παναθηναϊκός. Φατίχ Τερίμ». Οι πρώτες δύο λέξεις που έφερε στο μυαλό του οδηγού η χώρα μας, ήταν «Παναθηναϊκός» και «Τερίμ».

Απλά του χαμογέλασα, μα δεν σταμάτησε εκεί. Ήθελε να εκφραστεί, ήθελε να δείξει τι αισθάνεται για τον νυν τεχνικό του τριφυλλιού. Με τα λίγα αγγλικά που γνώριζε, συνέχισε λέγοντας «Αγαπώ τον Φατίχ Τερίμ, αγαπώ πλέον και τον Παναθηναϊκό». Λίγο από περιέργεια, λίγο επειδή δεν ήθελα να φανώ αγενής, αποφάσισα να μάθω λίγες παραπάνω πληροφορίες για τον άνθρωπο που μου μιλούσε με τόση ένταση για έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής καθημερινότητας στην Ελλάδα.

«Είσαι οπαδός της Γαλατασαράι;». Ακόμα και γρι αγγλικά να μην καταλάβαινε, σε αυτήν την ερώτηση θα απαντούσε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο. «Όχι! Της Φενέρμπαχτσε». Μα πως δικαιολογείται τέτοια λατρεία για έναν άνθρωπο που έχει γράψει ιστορία με τον μεγάλο αντίπαλο, ακόμα και αν έχει συνδεθεί με μεγάλες επιτυχίες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος; «Ο Φατίχ Τερίμ είναι ένας θρύλος», εξήγησε ο συνομιλητής μου.

Σε αυτόν τον έναν μήνα που ο Φατίχ Τερίμ έχει στα χέρια του τα ηνία του Παναθηναϊκού, μία βόλτα στα social media της πράσινης ΠΑΕ αρκεί για να κατανοήσει κανείς την επίδραση που έχει η έλευση του Τούρκου προπονητή στην Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, το ίδιο πειστικό να το βλέπεις σε ένα κινητό και να το ζεις. Είναι πολύ πιο σπουδαίο να μπαίνεις ένα τυχαίο πρωινό σε ένα ταξί και να αντιλαμβάνεσαι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του απλού κόσμου στη γείτονα χώρα.

Κανείς δεν μπορεί τούτη την ώρα να απαντήσει με βεβαιότητα αν ο Φατίχ Τερίμ θα πετύχει στον Παναθηναϊκό, σε ό,τι αφορά στους στόχους που έχει θέσει το κλαμπ. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, ωστόσο, ακόμα το πρωτάθλημα έχει δρόμο και κάθε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη. Άλλωστε, κανείς δεν πέτυχε ή απέτυχε από τον πρώτο μήνα παρουσίας του σε μία δουλειά.

Όμως, το ότι ο Τερίμ αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση του brand Panathinaikos σε μία τεράστια χώρα με ανθρώπους με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι βέβαιο. Και αυτό γιατί πολύ απλά οι πράσινοι έχουν στην άκρη του πάγκου τους μία φυσιογνωμία που απολαμβάνει τον καθολικό σεβασμό στη χώρα του, ανεξαρτήτως οπαδικής ταυτότητας.

Ο Μπακασέτας λατρεύεται στην Τουρκία

bakasetas_intime

Αν πιστέψατε πως όμορφα συναισθήματα στους Τούρκους, σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βγάζει μόνο ο Φατίχ Τερίμ, βιαστήκατε. Υπάρχει ένα άλλο όνομα που με το που βγαίνει από τα χείλη των ανθρώπων στη γείτονα χώρα, το πλατύ χαμόγελο είναι φυσική συνέχεια. «Τάσος Μπακασέτας», είπε ο οδηγός. «Τρομερός παίκτης», συνέχισε. Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας υπέγραψε την μεγάλη επιστροφή της Τράμπζονσπορ στην κορυφή του τουρκικού ποδοσφαίρου το 2022. Με τις επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο αλλά και με την συμπεριφορά του κέρδισε την αγάπη του απλού κόσμου. Και τώρα που πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, κανείς δεν τον ξεχνά. Ίσα – ίσα, αποτελεί έναν ακόμα πολύ καλό λόγο για όλους στην Τουρκία να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Stoiximan Superleague.

Λίγο πριν φτάσουμε, πάντως, ο οδηγός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον άνθρωπο που συνδέει την ομάδα που ο ίδιος υποστηρίζει με τον Παναθηναϊκό. «Ο Ακαϊντίν είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αρέσει σε όλους εμάς τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε».

Ήταν πολύ ουσιαστικά τα μηνύματα που έλαβα μέσα σε αυτή τη διαδρομή, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Δεν αρχίζουν και σίγουρα, δεν τελειώνουν όλα σε όσα συμβαίνουν εντός των τεσσάρων γραμμών. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό γεγονός και οι ομάδες έχουν απήχηση στον κόσμο. Το να δημιουργεί ένα κλαμπ φίλους σε μία ξένη χώρα, έχει εξέχουσα σημασία.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα