Παναθηναϊκός: Ε ρε και να ερχόταν ο Σάρι, τι χαμός θα γινόταν...

Παναθηναϊκός: Ε ρε και να ερχόταν ο Σάρι, τι χαμός θα γινόταν...

Ο Μαουρίτσιο Σάρι

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ιστορία Παναθηναϊκού - Σάρι, τη βούληση του Ιταλού κόουτς να παραμείνει στην πατρίδα του, το ρίσκο του Τριφυλλιού και την «επανάσταση» που θα έφερνε αν αυτή δεν καταπνιγόταν σύντομα λόγω αποτελεσμάτων...

Προκάλεσαν εντύπωση οι χθεσινές δηλώσεις του Μαουρίσιο Σάρι. Από τη μια παραδέχεται ουσιαστικά ότι προτεραιότητά του είναι να παραμείνει στην Ιταλία, από την άλλη δεν κλείνει και το παράθυρο για το εξωτερικό, όπου όμως θέλει να βρει τις τέλειες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές οι τέλειες συνθήκες μόνο ο ίδιος γνωρίζει για τον εαυτό του, αλλά προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάποιο από τα αληθινά top clubs της Ευρώπης που έψαχναν προπονητή να τον… αναζητεί. Ούτε η Μπάγερν, ούτε η Λίβερπουλ, ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Τσέλσι, ούτε η Μίλαν και η Γιουβέντους με την οποία έχει πάρει και τον μοναδικό τίτλο στην καριέρα του. Ολες έψαχναν, δεν ακούστηκε στη λίστα κάποιας εκ των κορυφαίων...

«Είναι δύσκολο αυτή την στιγμή με την κατάσταση στην αγορά να βρω μια λύση στην Ιταλία αλλά βλέπω και δύσκολο να πάω στο εξωτερικό, από εκεί έχω προτάσεις. Όσον αφορά την Σεβίλλη υπήρχαν κάποιες αρχικές επαφές αλλά είχαν διαφορετικές ανάγκες από τις δικές μου. Έτσι αυτή η συζήτηση δεν προχώρησε πολύ μακριά» είπε χθες ο 65χρονος Ιταλός, ο οποίος προφανώς για τους δικούς του λόγους (απολύτως σοβαροί αυτοί που αγγίζουν το οικογενειακό πεδίο), θέλει να παραμείνει στην Ιταλία. Αλλά συζητά και με ομάδες του εξωτερικού... Δικαίωμά του!

Αλλωστε, μακριά από την πατρίδα του άντεξε μόνο έναν χρόνο. Κι ας αναδείχθηκε στην τρίτη θέση η δική του Τσέλσι με καλή σεζόν (2018-2019), η οποία ολοκληρώθηκε με τεσσάρα στον τελικό του Europa League επί της Αρσεναλ. Στον τελικό μιας εκπληκτικής αήττητης πορείας στη διοργάνωση, η οποία είχε αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 με νίκη 1-0 επί του ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου στην Τούμπα (σκόρερ ο Γουίλιαν). Υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Τσέλσι τότε. Αλλά έφυγε...

Απέρριψε τη Σεβίλλη, αλλά το κρατά ανοιχτό για τον Παναθηναϊκό (;)

Ο Σάρι, λοιπόν, (είπε ότι) απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την κάτοχο επτά Europa League, Σεβίλλη, αλλά ακόμα το αφήνει ανοιχτό στον Παναθηναϊκό. Το πιστεύουμε – δεν το πιστεύουμε - δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι ο Παναθηναϊκός πήρε μια σημαντική απόφαση πριν από τέσσερις – πέντε μέρες. Να μην κλείσει την πόρτα στον Σάρι, παρότι έχει αντιληφθεί ότι οι πιθανότητες για το θαύμα είναι ελάχιστες. Και καλά έκανε! Εκεί όπου είχε φτάσει το πράγμα, δεν είχε κανέναν λόγο να κλείσει εκείνος την πόρτα. Διατηρεί την επαφή του με τον κολακευμένο από το ταξίδι Αλαφούζου στην Ιταλία προπονητή, του δείχνει ότι τον περιμένει και προσπαθεί ταυτόχρονα να φτάσει σε σημείο συμφωνίας με κάποιον άλλο κόουτς, ώστε να είναι έτοιμος να ανακοινώσει το νέο τεχνικό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αλλωστε, σε 8-9 μέρες αρχίζει η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν, τα ερωτηματικά για το ρόστερ είναι δεκάδες και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω Σάρι. Γιατί λόγω Σάρι; Διότι δεν υπάρχει προπονητής του βεληνεκούς του Ιταλού - έστω… κατά προσέγγιση βρε αδερφέ – με τον οποίο να έχει προχωρημένες συζητήσεις ο Παναθηναϊκός. Συνεπώς, το φαινομενικά παράλογο ρίσκο που έχει πάρει έως τώρα το club, έχει και μια λογική, διότι μιλάμε για μια πραγματικά unique περίπτωση!

Αν αξίζει το ρίσκο θα φανεί στα προκριματικά του Europa League

Αν τελικά άξιζε τον κόπο γι’ αυτό το ρίσκο, θα φανεί στα προκριματικά του Europa League. Θυμίζουμε ότι η προετοιμασία θα ξεκινήσει με μοναδικό νέο τον Μπάλντοκ, χωρίς Ιωαννίδη, Μπακασέτα, Μαξίμοβιτς, Μλαντένοβιτς, Τσέριν και Σπόραρ – Βέρμπιτς που είναι αμφίβολο αν θα μείνουν τελικά στο ρόστερ. Τι σόι δουλειά και με ποιους παίκτες θα γίνει μέχρι τις 25 Ιουλίου, θα το δούμε από τον καινούριο προπονητή, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να χτίζει τον καινούριο Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών προκριματικών.

Αν έρθει πάντως ο Σάρι, θα έχει μεγάλο γούστο η υπόθεση! Ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν στο πάρα πολύ απαιτητικό για ελληνική ομάδα στυλ ποδοσφαίρου που πρεσβεύει... Πόσο θα αντέξει, πόση υπομονή θα έχει, τι θα γίνει αν ο Παναθηναϊκός που ξεκινά σαφώς από την τέταρτη θέση παραμένει κολλημένος εκεί στο «3-4» της βαθμολογίας, τι θα γίνει στα αποδυτήρια όπου δεν σηκώνει πολλά – πολλά, ένας Θεός του ποδοσφαίρου ξέρει. Κανονικά, αν έρθει και κάνεις επένδυση ύψους 15 εκατ. Ευρώ για τον ακριβότερο προπονητή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, του δίνεις τα κλειδιά για τρία χρόνια, τον στηρίζεις στις κρίσεις και τα… ξαναλέτε το 2027. Δεν ‘πα να βγει έκτος ο Παναθηναϊκός; Πρέπει να στηρίξεις το πρότζεκτ του και να βρεις παίκτες που μπορούν να το υπηρετήσουν.

Κι αν δεν πιστεύετε ότι με Σάρι θα γινόταν… «επανάσταση» στον Παναθηναϊκό (με τα καλά και τα κακά της) ας περιγράψουμε εν συντομία μια πασίγνωστη ιστορία, να τη θυμηθούμε όλοι μαζί και να την κρατήσουμε σε μια άκρη του μυαλού μας...

«Οι παίκτες δεν έχουν καταλάβει ούτε τα βασικά του στυλ ποδοσφαίρου που θέλω να παίζουμε»

Ο Σάρι είχε αναλάβει την Τσέλσι στην εκκίνηση της σεζόν 2018-2019. Αρχικά σπάει όλα τα κοντέρ με αήττητο 12 αγώνων. Το κοντέρ γράφει 8 νίκες – 4 ισοπαλίες μέχρι την 24η Νοεμβρίου όταν η Τσέλσι ηττάται 3-1 εκτός έδρας από την Τότεναμ. Ακολουθούν εννέα αγώνες μέχρι τον Ιανουάριο και η επίδοση της Τσέλσι που είναι σταθερά στην πρώτη τριάδα φθίνει. Και φτάνει στο 14 νίκες – 5 ισοπαλίες – 3 ήττες. Στις 19 Ιανουαρίου 2019 η Τσέλσι χάνει εκτός έδρας με 2-0 από την Αρσεναλ και λίγες μέρες αργότερα συντρίβεται εκτός έδρας από τη Μπόρνμουθ του Εντι Χάου με 4-0. Ξέρετε τι είπε ο Σάρι στη συνέντευξη Τύπου μετά την τεσσάρα; «Οι παίκτες μου δεν έχουν καταλάβει ακόμα ούτε τα βασικά του στυλ ποδοσφαίρου που θέλω να παίζουμε, αλλά εγώ θα επιμείνω!».

Δυο εβδομάδες δέχεται έξι γκολ στο Μάντσεστερ από τη Σίτι (χατ τρικ Αγουέρο – δυο γκολ ο Στέρλινγκ) και τελικά η χρονιά κλείνει με την Τσέλσι στην τρίτη θέση, πίσω από τη Σίτι και τη Λίβερπουλ.

Αν για ένα σύνολο με παίκτες όπως ο Ζιρού, ο Ιγουαϊν, ο Μοράτα, ο Πέδρο, ο Πούλισικ, ο κορυφαίος Αζάρ της καριέρας του, ο Γουίλιαν, ο Φάμπρεγας, ο Κόβατσιτς, ο Καντέ, ο Ζορζίνιο, ο Νταβίντ Λουίς, ο Ρούντιγκερ, ο Μάρκο Αλόνσο λέει ο Σάρι πέντε μήνες μετά την εκκίνηση τη σεζόν «οι παίκτες μου δεν έχουν καταλάβει ούτε τα βασικά του δικού μου στυλ παιχνιδιού»… κάντε τις συγκρίσεις με τον Παναθηναϊκό και σκεφτείτε πόσο χρόνο θα χρειάζονταν οι παίκτες του Τριφυλλιού.

Με το δικό μου μυαλό τουλάχιστον έναν χρόνο, με καμιά δεκαριά μεταγραφές. Aν και δεν νομίζω ότι θα «έβγαζε» την πρώτη σεζόν. Διότι αυτή θα ήταν περίοδος προετοιμασίας γι΄αυτό που θα ήθελε τελικά να φτιάξει ο κόουτς. Οπως ήταν και επί Γιοβάνοβιτς, με ομάδα άλλου επιπέδου. Και μπάτζετ άλλου επιπέδου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...