Μπάλντοκ: Η διαδρομή του 31χρονου μπακ από την Αγγλία έως την Εθνική και μετά στον Παναθηναϊκό

Ο Μπάλντοκ

bet365

Ο 31χρονος και αδικοχαμένος Τζορτζ Μπάλντοκ μετά από μία διαδρομή επτά ετών με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είχε ενταχθεί το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό για να ανοίξει μία νέα σελίδα στην καριέρα του. 

Το σοκ είναι μεγάλο για μία τέτοια απώλεια. Ένας νέος άνθρωπος στα 31 του χρόνια έχασε τη ζωή του. Ο Τζορτζ Μπάλντοκ είχε γεννηθεί στην Αγγλία και «έτρεξε» εκεί όλη του την ποδοσφαιρική διαδρομή έως ότου το 2024 κλείσει στον Παναθηναϊκό.

Ο Μπάλντοκ γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών από τον Γκουστάβο Πογέτ για τους αγώνες της στο UEFA Nations League τον Ιούνιο του 2022. Η σταδιοδρομία του άρχισε από την Μίλτον Κέινς Ντονς το 2010 σε ηλικία 17 ετών και έκτοτε έχει αγωνιστεί σε αρκετούς αγγλικούς συλλόγους, καθώς και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Ισλανία με την ÍBV Vestmannaeyjar. Ντεμπούτο σε διεθνή διοργάνωση έκανε το 2012 στην προκριματική φάση του Europa League. Τη μεγάλη καριέρα του στην Αγγλία την έκανε με τη Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ με την οποία έπαιξε στη Premier και ήταν εκεί από το 2017 έως και το 2024, οπότε και έκλεισε στον Παναθηναϊκό. Με τη Σέφιλντ κατέγραψε 219 συμμετοχές με 6 γκολ.

Ο δανεισμός που εκτόξευσε την καριέρα του για τη Σέφιλντ

Η επιλογή του να πάει στην Όξφορντ αποδείχθηκε εξαιρετική. Έπειτα από ένα τρομερό πρώτο εξάμηνο με 27 συμμετοχές με δύο γκολ και 4 ασίστ σε επίπεδο League 2, κλήθηκε πίσω στην Μίλτον Κέινς Ντονς για να βοηθήσει την ομάδα. Μάλιστα, η απόδοσή του στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν τόσο καλή, ώστε να συμπεριληφθεί στην καλύτερη ομάδα της χρονιάς της League 2, αν και δεν έπαιξε εκεί στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Στην επιστροφή του στην Μίλτον ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2018 και πήρε φανέλα βασικού στο δεύτερο μισό παίζοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο Championship. Μπορεί η Μίλτον τελικά να υποβιβάστηκε, όμως εκείνος είχε πάρει πλέον την φανέλα του βασικού σπίτι του.

 

Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε 37 συμμετοχές σε επίπεδο League 1 δίνοντας και τέσσερις ασίστ και αυτό ήταν ουσιαστικά το... εισιτήριό του για να πάρει μεταγραφή για την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ του Κρις Γουάιλντερ που βρισκόταν στην Championship. Αυτή ήταν ουσιαστικά η δεύτερη θετική «παρενέργεια» του δανεισμού στην Όξφορντ, αφού ο Άγγλος τεχνικός είχε συνεργαστεί μαζί του εκεί και γι' αυτό τον επέλεξε και όταν αλλάξε ομάδα.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μπάλντοκ είχε διάρκεια τριών ετών. Η Μίλτον έλαβε 740 χιλ. ευρώ στα ταμεία της. Εκεί στα πρώτα έξι ματς δεν έπαιξε λεπτό και τελικά ολοκλήρωσε την σεζόν με 34 συμμετοχές με ένα γκολ και μια ασίστ βοηθώντας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην επόμενη χρονιά (2018-2019).

Μετά από μόλις τέσσερις συμμετοχές στα πρώτα 19 ματς, ύστερα πήρε και πάλι την θέση του βασικού πραγματοποιώντας 23 συμμετοχές και προσφέροντας πολλά στην επιτυχημένη προσπάθεια που έκαναν οι «Λεπίδες» για την άνοδο στην Premier League, μετά από 12 χρόνια. Η επιτυχία αυτή έφερε ένα νέο συμβόλαιο για κείνον το οποίο θα είχε διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Στην πρώτη του σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου πραγματοποίησε 38 συμμετοχές σκοράροντας δύο γκολ και δίνοντας τρεις ασίστ με την Σέφιλντ να τερματίζει μάλιστα στην ένατη θέση.

Την επόμενη σεζόν (2020-2021) ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Κρις Γουάιλντερ τον Μάρτιο και τον υποβιβασμό της ομάδας στο τέλος της σεζόν. Τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο ανανέωσε εκ νέου το συμβόλαιό του για 4,5 χρόνια.

Στη συνέχεια η Σέφιλντ ακολούθησε μία πορεία... ασανσέρ αφού ανέβηκε και πάλι στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά υποβιβάστηκε με... κάτω τα χέρια. Μέχρι και την περσινή σεζόν ο Μπάλντοκ ήταν το αδιαμφισβήτητο δεξί μπακ της ομάδας, όμως οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε μετά δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να έχει τον ρόλο αυτό. Συνολικά έπαιξε μόλις 13 παιχνίδια.

Διεθνής με την Ελλάδα λόγω της γιαγιάς του

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ στις 2 Ιουνίου του 2022 θα έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Βόρεια Ιρλανδία σε αγώνα για το Nations League και θα ακολουθούσαν μάλιστα ακόμη 11 συμμετοχές. Βλέπετε είχε το δικαίωμα να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, επειδή ήταν Ελληνίδα η γιαγιά του, μητέρα του πατέρα του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του πως θυμάται τον μπαμπά του στο Euro του 2004 να πανηγυρίζει έξαλλα την τότε ιστορική επιτυχία της Εθνικής ομάδας.

«Ο πατέρας μου χοροπηδούσε στην κουζίνα για το Euro 2004 και ήταν η χρονιά που έβαλε την Εθνική ομάδα στον χάρτη. Η ιστορία αυτή και αυτή η παρέα θύμισε την οικογένεια της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και το πάθος για την επίτευξη των στόχων μας», είχε πει.

Κάποιο ρόλο στην κλήση του στην Εθνική είχε παίξει και ο Παναγιώτης Ρέτσος, με τον οποίο συνυπήρξε στη Σέφιλντ (Ιανουάριο - Ιούνιος 2020). Τον «τσιγκλούσε» συχνά πυκνά για το θέμα αυτό και κυρίως απ' όταν έμαθε για την καταγωγή του.

Το παλαιότερο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και το deal με τον Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός ήταν ουσιαστικά η πρώτη ελληνική ομάδα που είχε... λοκάρει μεταγραφικά τον Μπάλντοκ. Από την οποία υπήρξε δηλαδή το παλαιότερο χρονικά ενδιαφέρον. Ο ομογενής μπακ ωστόσο τότε δεσμευόταν με συμβόλαιο με τη Σέφιλντ και το κόστος για μία μεταγραφή ήταν σημαντικό.

Ο διεθνής μπακ που έχει συνδεθεί στο παρελθόν και με την ΑΕΚ τελικώς θα έκλεινε το καλοκαίρι του 2024 στον Παναθηναϊκό, έχοντας μείνει ελεύθερος από τη Σέφιλντ. Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζορτζ Μπάλντοκ στα τέλη Μαϊου του 2024 και ενώ είχε υπογράψει μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Στον Παναθηναϊκό θα έκανε 4 συμμετοχές με την είδηση της απώλειάς του να έχει προκαλέσει σοκ και μεγάλη θλίψη σε όλον τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

@Photo credits: INTIME, INTIME / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα