Ολυμπιακός: Πόσο επηρεάζεται ένα παιχνίδι όταν χαρίζονται συνεχώς κίτρινες κάρτες για σκληρά μαρκαρίσματα;…

Ολυμπιακός: Πόσο επηρεάζεται ένα παιχνίδι όταν χαρίζονται συνεχώς κίτρινες κάρτες για σκληρά μαρκαρίσματα;…

Ολυμπιακός: Πόσο επηρεάζεται ένα παιχνίδι όταν χαρίζονται συνεχώς κίτρινες κάρτες για σκληρά μαρκαρίσματα;…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta περί διαιτησίας, εξηγώντας ότι δεν είναι καλή μόνο όταν υπάρχουν σωστές αποφάσεις στα πέναλτι.

Ο ρόλος των διαιτητών είναι να απονέμουν δικαιοσύνη. Έτσι ώστε αφενός μεν να μην αλλοιώνονται τα αποτελέσματα των αγώνων, αφετέρου δε να διευκολύνουν με τις αποφάσεις τους το να παίζεται καλύτερο ποδόσφαιρο.

Στην πρώτη παράμετρο, με την παρουσία εδώ και λίγα χρόνια του VAR συνήθως αποφεύγουμε την αλλοίωση των αποτελεσμάτων- επαναλαμβάνω συνήθως. Στη δεύτερη παράμετρο, όμως, υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα βλέπουμε διαιτητές να σφυρίζουν υπερβολικά κι έτσι να κόβουν το ρυθμό του αγώνα. Όπως, όμως, βλέπουμε και διαιτητές που δεν παίρνουν τις σωστές αποφάσεις στον λεγόμενο πειθαρχικό έλεγχο. Εξ ου και ξεχωρίζουν οι καλοί από τους μέτριους διαιτητές. Διότι ο καλός διαιτητής μπορεί και βρίσκει την ισορροπία ώστε και να μην σφυρίζει συνέχεια, αλλά και να τιμωρεί το σκληρό παιχνίδι, που είναι κόντρα στο καλό ποδόσφαιρο.

Την Κυριακή στο Ολυμπιακός-Λεβαδειακός είχαμε ένα διαιτητή, τον Μακεδόνα Τσιμεντερίδη, που είχε σωστές αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα και δεν χρειάστηκε το VAR για να δώσει τα πέναλτι υπέρ των δύο ομάδων, από ένα. Και πρέπει γι΄ αυτό να πάρει τα εύσημα και να του πούμε μπράβο-αν και λάθος να έκανε, θα υποδείκνυε τις παραβάσεις το VAR και δεν θα είχαμε κάποια διαμόρφωση αποτελέσματος. Όπως κι αν έχει, όμως, ένα παιχνίδι δεν έχει μόνο τις αποφάσεις για πέναλτι. Έχει και τον λεγόμενο πειθαρχικό έλεγχο, που είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό.

Προχθές, λοιπόν, οι παίκτες του Λεβαδειακού έπαιξαν μετά το εις βάρος τους 0-2 από δυναμικά έως σκληρά. Και καλά έκαναν, δικαίωμα τους ήταν, προσπάθησαν το καλύτερο για την ομάδα τους και πήραν κι ένα φοβερό αποτέλεσμα, που θα τους βοηθήσει ψυχολογικά και βαθμολογικά. Σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο, ο Τσιμεντερίδης απέτυχε οικτρά. Γιατί όταν χαρίζεις έξι (!!!) κίτρινες κάρτες, και δη σε δύο συγκεκριμένους παίκτες μίας ομάδας, σε όλες τις περιπτώσεις για σκληρά φάουλ, έχεις αποτύχει οικτρά.

 

tsikinio olympiacos

Και πραγματικά χάνω πάσα ιδέα για τον Κουκουλάκη, ως παρατηρητή διαιτησίας, αν ισχύει η πληροφορία ότι έβαλε πολύ καλό βαθμό στην έκθεση του στον Τσιμεντερίδη. Δηλαδή, ήταν πολύ καλός στον πειθαρχικό έλεγχο; Γιατί εγώ είδα ότι χάρισε δύο κίτρινες κάρτες στον Πλέγα (για σκληρά φάουλ στον Τσικίνιο και τον Βέλντε) κι άλλες τέσσερις (!!!) κίτρινες κάρτες στον Τσοκάι (για δύο σκληρά φάουλ πάνω στον Τσικίνιο και για άλλα δύο πάνω στους Ρόντινεϊ και Ελ Κααμπί). Και για να είμαι απόλυτα δίκαιος, χάρισε και μία κίτρινη στον Κάρμο, επίσης για σκληρό φάουλ.

Όπως ίσως προσέξατε, έγιναν τρία φάουλ πάνω στον Τσικίνιο, χωρίς να δοθεί καμία κίτρινη κάρτα! Ας κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Πόσο εύκολο είναι για τον Τσικίνιο να παίξει αυτό που μπορεί όταν σε τρεις περιπτώσεις μέσα σε 60 λεπτά παιχνιδιού, του γίνονται σκληρά φάουλ, τα οποία μένουν ατιμώρητα; Διότι, όταν ο διαιτητής βγάλει την κάρτα όταν πρέπει, ο Πλέγας κι ο Τσοκάι δεν θα πάνε μετά να ξανακάνουν το ίδιο, πολύ απλά γιατί θα ξέρουν ότι μπορεί να αποβληθούν. Το κωμικό της όλης ιστορίας είναι ότι ο Τσοκάϊ τελείωσε το 90λεπτο χωρίς να έχει τιμωρηθεί όχι με κίτρινη έστω κάρτα, αλλά (σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Λίγκας) χωρίς καν να τιμωρηθεί με φάουλ!!! Μιλάμε για πραγματικά ανέκδοτο.

Οι παίκτες του Λεβαδειακού εκμεταλλεύθηκαν την ατιμωρησία και συνέχισαν έτσι να παίζουν ως το τέλος, με το διαιτητή να βγάζει συνολικά μόλις τέσσερις κάρτες για σκληρά μαρκαρίσματα, εκ των οποίων οι δύο μετά το 65ο λεπτό. Και στα τελευταία λεπτά να βγάζει άλλες δύο κίτρινες σε παίκτες του Λεβαδειακού για καθυστερήσεις, αποφάσεις που ευνοούν εν τέλει αυτόν που κάνει καθυστέρηση, καθώς με την απόφαση για κίτρινη γίνεται εξτρά καθυστέρηση (!), όταν ο διαιτητής δεν προσμετράει τον τελικό χρόνο των καθυστερήσεων, που στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν πέντε λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, την στιγμή κατά την οποία έγιναν εφτά αλλαγές και μόνο σε ένα (υποτίθεται) τραυματισμό παίκτη της Λιβαδειάς το παιχνίδι διακόπηκε, στο 79’, για δύο λεπτά.

mouzakitis olympiacos

Ένας διαιτητής άμα θέλει να είναι εντάξει με τη δικαιοσύνη, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους κάθε παιχνιδιού. Και η ατιμωρησία στο σκληρό παιχνίδι είναι μία τέτοια παράμετρος. Ειδικά όταν η μία ομάδα μετά από λίγες ημέρες εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Κύπελλα Ευρώπης. Κι ακριβώς αυτό εκμεταλλεύεται έξυπνα η άλλη ομάδα παίζοντας σκληρό ποδόσφαιρο, ξέροντας ότι είναι πολύ πιθανό οι αντίπαλοι τους να «μασήσουν» ακριβώς έχοντας μπροστά τους ένα πιο σημαντικό παιχνίδι (και οι παίκτες του Ολυμπιακού «μάσησαν», και βέβαια είναι ντροπή τους).

Ο σωστός διαιτητής πρέπει να βγάλει τις κάρτες που πρέπει να βγάλει, είτε στον Κάρμο, είτε στον Πλέγα, είτε στον Τσοκάϊ. Γιατί αλλιώς, με τον τρόπο του, επηρεάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού. Κι ας έχει πάρει ορθές αποφάσεις στα πέναλτι.

Άσχετο:

Λέμε γιατί δεν έπαιξε ο Γιαζίτσι έστω αλλαγή στο παιχνίδι με το Λεβαδειακό, με το σκορ 2-2.

Πάντως, για να είμαστε σωστοί, πρέπει να θυμηθούμε ότι κι ο Γουίλιαν είχε μπει αλλαγή στο ματς με τον Παναιτωλικό, κάνοντας ντεμπούτο με τα «ερυθρόλευκα». Με το αποτέλεσμα να μένει στην ισοπαλία, και τότε…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Υπάρχει ανταγωνισμός σε επίπεδο κορυφής, γιατί η διαιτησία είναι φέτος καλή και παίζει ισότιμα; Δεν νομίζω.

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε τον Πανσερραϊκό με ανύπαρκτο πέναλτι; Αν έπαιρνε κι ο Ολυμπιακός ένα ανύπαρκτο πέναλτι μπορεί να κέρδιζε τον Παναιτωλικό…

velde olympiacos

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε στη Λιβαδειά, επειδή δεν δόθηκαν δύο πέναλτι υπέρ του Λεβαδειακού στο 0-0; Στο Καλλιθέα-ΑΕΚ 2-2 δεν υπήρχε πέναλτι υπέρ της Καλλιθέας που δεν δόθηκε; Εάν δεν δίνονταν προχθές το πέναλτι υπέρ της ομάδας της Λιβαδειάς στο Καραϊσκάκη μπορεί να κέρδιζε κι ο Ολυμπιακός τον Λεβαδειακό…

Προσέξτε, δεν λέω ότι θα ήθελα να έχει κι ο Ολυμπιακός τέτοια σφυρίγματα, λέω τι θα συνέβαινε αν τα είχε.

Άρα, και τώρα υπάρχουν σφυρίγματα υπέρ κάποιων συγκεκριμένων ομάδων. Να πούμε ότι δεν γίνεται, μέχρι τώρα, αυτό που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, να το αποδεχθώ. Αλλά μέχρι εκεί.

Παρεμπιπτόντως, και με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις περί διαιτησίας, να και κάτι άλλο περί διαιτησίας και Ολυμπιακού γενικά.

Και για το τέλος ένα ιμότζι 😂

@Photo credits: eurokinissi, ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.