Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Από τι υλικά κατασκευάζονται και πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής τους; (vid)

Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Από τι υλικά κατασκευάζονται και πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής τους; (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Από τι υλικά κατασκευάζονται και πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής τους; (vid)
Η Seat δίνει απαντήσεις σε 5 από τις συνηθέστερες ερωτήσεις γύρω από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει στη ζωή μας και μαζί τους οι μπαταρίες. Είναι το σημαντικότερο και ακριβότερο εξάρτημα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως παραμένουν ο… μεγάλος άγνωστος. Η Seat - μέσω του Φραντέσκ Σαμπατέ, επικεφαλής του Κέντρου Δοκιμών Ενέργειας - δίνει απαντήσεις σε πέντε από τις συνηθέστερες ερωτήσεις γύρω από τις μπαταρίες.

1. Από ποια υλικά κατασκευάζονται; Στη Seat χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων-λιθίου, των οποίων τα τέσσερα βασικά στοιχεία είναι τα Li, Ni, Mn and Co. Δηλαδή λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο.

2. Ποια η διαφορά ανάμεσα στην μπαταρία ενός ηλεκτρικού και ενός υβριδικού αυτοκινήτου; Έχει να κάνει με τη χωρητικότητά της. Σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, όπου δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, η μπαταρία είναι μεγαλύτερη ώστε να προσφέρει επαρκή αυτονομία.

3. Πόση είναι η διάρκεια ζωής της; Εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης, δηλαδή το πόσο συχνά χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό όχημα, τις θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεται (το πολύ κρύο ταλαιπωρεί περισσότερο την μπαταρία από την πολλή ζέστη), τον αριθμό φορτίσεων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, ανάμεσά τους και η Seat, συνοδεύουν την μπαταρία με εγγύηση για 8 έτη ή 160.000 χλμ. Αυτό είναι το ελάχιστο διάστημα για το οποίο εγγυώνται για την καλή απόδοση της μπαταρίας, μέσω εκτεταμένων τεστ υπό ακραίες συνθήκες (λειτουργίας αλλά και θερμοκρασίας).

4. Πώς μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας; Το… κλειδί, σύμφωνα με τον Σαμπατέ, είναι να περιορίζονται όσο το δυνατόν οι ταχυφορτίσεις, καθώς τότε η θερμοκρασία της μπαταρίας αυξάνεται σημαντικά. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μεγαλώνει και όταν το επίπεδο φόρτισής της κυμαίνεται από 40 έως 80%.

5. Έχουν οι μπαταρίες δεύτερη ζωή; Ακόμα και μετά από 8 έτη λειτουργίας, μία μπαταρία προσφέρει συνήθως το 80% της απόδοσής της. Άρα ακόμα και αν αντικατασταθεί από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορεί να μην ανακυκλωθεί αλλά να χρησιμοποιηθεί ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!