Formula 1: «Έρχεται» η ποινή της Aston Martin για το budget cap

Formula 1: «Έρχεται» η ποινή της Aston Martin για το budget cap
Η Aston Martin F1 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη FIA σχετικά με παρατυπία που έκανε στους οικονομικούς κανονισμούς της σεζόν του 2021.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η FIA ανακοίνωσε πως δύο ομάδες παραβίασαν τους οικονομικούς κανονισμούς της περσινής σεζόν (budget cap). Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία, η Red Bull Racing εντοπίστηκε να έχει κάνει μία μικρή παραβίαση του ορίου εξόδων, ενώ η Aston Martin παραβίασε τη διαδικασία υποβολής των οικονομικών στοιχείων της.

Εν αναμονή της ποινής

Παρά το γεγονός πως όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί προς την αυστριακή ομάδα, η Aston Martin κινδυνεύει επίσης με κάποιου είδους ποινή. Η ομάδα του Σίλβερστον έχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για την παρατυπία.

Ο επικεφαλής της Aston Martin, Μάικ Κρακ, μίλησε στο motorsport.com και εξήγησε πως έχει η κατάσταση: «Είμαστε σε συζητήσεις με την FIA. Πρόκειται για κάτι που θέλουμε να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Είχαμε ορισμένες συζητήσεις μαζί τους στον αγώνα του Όστιν. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα το λύσουμε σύντομα».

Μάικ Κρακ

 

Το παράδειγμα της Williams

Νωρίτερα μέσα στο 2022, η Williams δέχθηκε πρόστιμο 25.000 δολαρίων, καθώς άργησε ένα μικρό χρονικό διάστημα να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Η περίπτωση της Aston Martin δεν είναι παρόμοια, με τις φήμες να αναφέρουν πως πρόκειται για κάποιου είδους πρόβλημα με τη φορολογία.

Ωστόσο, ο Κρακ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες: «Προτιμώ να υπογράψουμε κάποιου είδους συμφωνία πριν πω το οτιδήποτε. Θα υπάρξει πιστεύω μία ανακοίνωση από την FIA για τη συμφωνία αυτή. Θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες».

Η διαφορά με τη Red Bull

Το σημαντικό για την Aston Martin είναι πως η παράβασή της, δεν σχετίζεται με αυτή της Red Bull Racing: «Υπάρχουν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Είναι κάτι το διαφορετικό, δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο εξόδων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ήμασταν κάτω από το όριο. Όλα τα άλλα είναι διαδικαστικά. Τώρα όλα εξαρτώνται από την FIA, κάναμε κάποια βήματα αυτές τις ημέρες. Δεν μπορώ όμως να πω αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση αύριο ή σε δύο ημέρες».

Σεμπάστιαν Φέτελ

Οι πιθανές ποινές

Σύμφωνα με τους οικονομικούς κανονισμούς της Formula 1, οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε μία ομάδα για "minor" υπέρβαση, δηλαδή μικρότερη του 5% των 145 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι:

- Επίπληξη
- Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της σεζόν που έγινε η παράβαση (σ.σ. 2021)
- Αφαίρεση βαθμών από το Πρωτάθλημα Οδηγών της σεζόν που έγινε η παράβαση (σ.σ. 2021)
- Αποκλεισμός από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγωνιστικού 3ημέρου (όχι από τον αγώνα)
- Περιορισμοί σε αεροδυναμικές ή άλλου είδους δοκιμές
- Μείωση του ορίου δαπανών από την επόμενη σεζόν

Aston Martin AMR22

Φωτογραφίες: Aston Martin

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!