MotoGP: Η απόλυτη σύγκριση των διεκδικητών του τίτλου

Πάνος Σεϊτανίδης
MotoGP: Η απόλυτη σύγκριση των διεκδικητών του τίτλου
Πέκο Μπανάια και Φάμπιο Κουαρταραρό ερίζουν για τον τίτλο του πρωταθλητή του 2022. Όμως τι έχουν πετύχει μέσα στη σεζόν;

Ήρθε η μεγάλη ώρα – το μεσημέρι της Κυριακής θα ξέρουμε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2022 για το MotoGP. Θα υπερασπιστεί επιτυχώς τον τίτλο του ο Φάμπιο Κουαρταραρό ή θα έχουμε νέο πρόσωπο στο θρόνο – τον Πέκο Μπανάια;

Ο Γάλλος ταξίδεψε στη Βαλένθια όπου διεξάγεται ο εικοστός γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος ως αουτσάιντερ. Έχει βλέπετε 235 βαθμούς, την ώρα που Ιταλός είναι στους 258. Τους χωρίζουν 23 πόντοι, διαφορά σημαντική.

Τα σενάρια τίτλου απαιτούν νίκη για τον αναβάτη της Yamaha και… καταστροφή για εκείνον της Ducati για να υπάρξει ανατροπή στο φινάλε. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

MotoGP Αυστρίας 2022

Μία ματιά στους αριθμούς της σεζόν, μαρτυρά γιατί ο Μπανάια έχει το πάνω χέρι. Είναι βλέπετε μπροστά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες – όχι μόνο τους βαθμούς.

 

Στις νίκες έχει περισσότερες από τις διπλάσιες! Συνολικά 7 έναντι 3 του Κουαρταρατό. O αναβάτης της Ducati επικράτησε στα MotoGP Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Αγίου Μαρίνου και Μαλαισίας ενώ ο ομόλογός του στη Yamaha πανηγύρισε στα MotoGP Πορτογαλίας, Καταλονίας και Γερμανίας.
Στις pole positions έχει επικρατήσει πλήρως, με 5 έναντι 1 του Γάλλου, διαφορά που λέει πολλά και για τη διαφορά του εξοπλισμού που έχουν στη διάθεσή τους.
Στα βάθρα έχουν σχετική ισορροπία, με το σκορ να είναι 8-10.
Στους ταχύτερους γύρους προηγείται ο Κουαρταραρό, έχει 4 έναντι 3 του Ιταλού.
Όσο για τους γύρους στην πρωτοπορία, η διαφορά είναι κι εδώ μεγάλη, με τον Φάμπιο να έχει 76 στο ενεργητικό του ενώ ο Πέκο 189.

Κουαρταραρό vs Μπανάια

Κι αν αναρωτιέστε πώς με τους παραπάνω αριθμούς ο Κουαρταραρό είναι ακόμα στο παιχνίδι, η απάντηση είναι στη σταθερότητα. Ο Γάλλος έχει μόνο 3 εγκαταλείψεις σε 19 αγώνες και είχε μόνο έναν ακόμα αγώνα εκτός βαθμών. Όσο για τον Ιταλό, πέρα από τον ένα τερματισμό εκτός βαθμολογούμενων θέσεων, οι εγκαταλείψεις του ανέρχονται σε πέντε.

Όμως ήρθε η ώρα της κρίσης. Το απόγευμα της Κυριακής δεν θα έχουν σημασία τα επιμέρους στατιστικά – θα έχουμε πρωταθλητή!

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool
Γράφημα: MotoGP/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!