Κάλε Ροβάνπερα: Δις παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 23 ετών

Κώστας Μπιτσικώκος
Κάλε Ροβάνπερα: Δις παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 23 ετών
Ο Φινλανδός οδηγός της Toyota κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα οδηγών στο WRC, με τη 2η θέση στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης.

Η ταχύτητα του Κάλε Ροβάνπερα αλλά και η ώριμη οδήγηση όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, του χάρισαν το δεύτερο στη σειρά παγκόσμιο τίτλο οδηγών στο WRC. Ο νεαρός οδηγός της Toyota Gazoo Racing - με συνοδηγό τον Γιόνε Χάλτουνεν - τερμάτισε στη 2η θέση στο Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης (πίσω από τον νικητή Τιερί Νεβίλ), αποτέλεσμα που ήταν υπεραρκετό για να του εξασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα, με έναν αγώνα να απομένει.

Ο παρθενικός τίτλος που κατέκτησε πέρυσι ο Ροβάνπερα στη Νέα Ζηλανδία, σε ηλικία 22 ετών και μίας ημέρας, τον κατέστησε τον νεότερο παγκόσμιο πρωταθλητή στην ιστορία του θεσμού. Πλέον με δύο τίτλους του WRC στα 23 του, βάζει πλώρη για τις επόμενες επιτυχίες. Βέβαια ακόμα απέχει πολύ από τους πολυνίκες του θεσμού, τους Γάλλους Σεμπαστιάν Λεμπ (9 τίτλοι) και Σεμπαστιάν Οζιέ (8 τίτλοι).

Οδηγούσε αγωνιστικό στα χιόνια από 8 ετών

Γιος του πρώην οδηγού του WRC, Χάρι Ροβάνπερα, ο Κάλε μάθαινε τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης από την ηλικία των 8 ετών, όταν τα παιδιά της ηλικίας του έπαιζαν. Και αν σας φαίνεται απίστευτο, δείτε το βίντεο με τον Κάλε να πλαγιολισθαίνει στο χιόνι και το χώμα με ένα τροποποιημένο Toyota Starlet.

Ο Κάλε συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες πριν καν αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης. Οπότε ο συνοδηγός έπρεπε να οδηγεί στις απλές διαδρομές, όπου ισχύει ο ΚΟΚ. Όσο για τις αναγνωρίσεις, ο πατέρας του οδηγούσε ένα δεξιοτίμονο Fiat Panda και ο Κάλε υπαγόρευε από το αριστερό κάθισμα τις σημειώσεις στο συνοδηγό του που καθόταν πίσω!

Από το 2017 άρχισε να συμμετέχει σε κορυφαίο επίπεδο και το 2021 – σε ηλικία 20 ετών και 290 ημερών – έγινε στην Εσθονία ο νεότερος νικητής σε αγώνα του WRC.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!