MotoGP: Πώς ο Μπανάια μπορεί να πάρει τον τίτλο το Σάββατο στη Βαλένθια

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Πώς ο Μπανάια μπορεί να πάρει τον τίτλο το Σάββατο στη Βαλένθια
Ο Αγώνας Σπριντ του GP στη Βάλενθια θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Πέκο Μπανάια να κάνει το «repeat».

Για δεύτερη φορά σε ισάριθμες σεζόν, ο Πέκο Μπανάια ηγείται της βαθμολογίας του MotoGP, πριν από τον τελευταίο αγώνα, στον οποίο θα κριθεί ο τίτλος στη Βαλένθια. Ο εργοστασιακός αστέρας της Ducati έχει ένα παρόμοιο με το περσινό πλεονέκτημα: Πέρυσι ήταν 23 βαθμούς μπροστά από τον Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha ενώ φέτος είναι 21 βθμούς μπροστά από τον Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati.

Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος υπάρχει και Αγώνας Σπριντ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμοι 37 βαθμοί αντί για 25 στη Βαλένθια, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες του Μαρτίν. Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι ο Μπανάια μπορεί να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα από το Σάββατο.

Η νίκη στο Sprint δίνει 12 βαθμούς, που σημαίνει ότι ο Μπανάια πρέπει απλώς να πάρει τέσσερις βαθμούς περισσότερους από τον αντίπαλό του και να έχει προβάδισμα 25 βαθμών για να είναι πρωταθλητής μετά το Σπριντ. Ο Ιταλός έχει κερδίσει έξι GP μέσα στη σεζόν, έναντι τεσσάρων του Μαρτίν, και αυτό σημαίνει ότι θα έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Επομένως, ο Μπανάια θα είναι πρωταθλητής το Σάββατο στη Βαλένθια αν…

- Κερδίσει στο Σπριντ και ο Μαρτίν δεν τερματίζει Πάνω από την 3η θέση.
- Τερματίσει 2ος και ο Μαρτίν δεν τερματίζει πάνω από την 5η θέση.
- Τερματίσει 3ος και ο Μαρτίν δεν τερματίζει πάνω από την 7η θέση.
- Τερματίσει 4ος και ο Μαρτίν δεν τερματίζει πάνω από την 8η θέση.
- Τερματίσει 5ος και ο Μαρτίν δεν τερματίζει πάνω από την 9η θέση.
- Τερματίσει 6ος και ο Μαρτίν δεν πάρει καθόλου βαθμούς.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο για τον Μπανάια, με τον Μαρτίν να είναι ο «Βασιλιάς του Σαββάτου» και να έχει κερδίζει 6 από τους τελευταίους 7 Αγώνες Σπριντ. Αν ο Μαρτίν κερδίσει το Σπριντ της Βαλένθιας με τον Μπανάια στη δεύτερη θέση, ο Ιταλός θα έχανε τρεις βαθμούς από το προβάδισμά του στον τίτλο και θα πήγαινε στον αγώνα της Κυριακής 18 βαθμούς μπροστά. Αν ο Μάρτιν κερδίσει στη συνέχεια και στο γκραν πρι, ο Μπανάια πρέπει να τερματίσει τουλάχιστον στην 9η θέση για να διατηρήσει τον τίτλο του.

Ωστόσο, αν συνεχιστεί η πρόσφατη φόρμα του Μαρτίν, που όχι μόνο κερδίζει την Μπανάια στο Σπριντ, αλλά και με αρκετούς αναβάτες ανάμεσά τους, τα μαθηματικά της Κυριακής θα αλλάξουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!