Τα τετράγωνα «κουτιά» στο δρόμο - Τι γίνεται όταν τα πατάμε

Κώστας Μπιτσικώκος
Τα τετράγωνα «κουτιά» στο δρόμο - Τι γίνεται όταν τα πατάμε
Όλοι τα έχουν παρατηρήσει σε κεντρικούς δρόμους, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους.

Η ποιότητα του οδοστρώματος στις ελληνικές πόλεις δεν είναι και η καλύτερη. Λακκούβες, «μπαλώματα», τρύπες από έργα που έχουν μείνει στη μέση. Υπάρχουν όμως και ορισμένα «κοψίματα» στην άσφαλτο που είναι χρήσιμα. Αρκετά, μάλιστα.

Πρόκειται για τα «κουτιά» που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, τα οποία έχουν τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα. Το αυλάκι τους είναι πολύ λεπτό και έτσι δεν γίνονται αισθητά στον οδηγό και τους επιβάτες με κάποιον κραδασμό κατά το πέρασμα του οχήματος από πάνω. Είναι όμως ορατά με γυμνό μάτι. Οι μαύρες γραμμές που έχουν περιμετρικά είναι το στεγανωτικό υλικό που έχει ενώσει αυτά τα «κοψίματα» με την άσφαλτο.

Σε τι χρησιμεύουν τα τετράγωνα κουτιά

Καταρχάς, ονομάζονται επαγωγικοί βρόχοι (μπορεί να τους... συναντήσετε επίσης ως μαγνητικούς ή ηλεκτρομαγνητικούς βρόχους). Πρόκειται για αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί ο ένας δίπλα στον άλλον, σε όλες τις λωρίδες του δρόμου. Η αποστολή τους είναι να καταγράφουν τη ροή της κυκλοφορίας στον οδικό άξονα.

Οι αισθητήρες καταγράφουν τον όγκο και άλλες πληροφορίες για κάθε όχημα που περνά πάνω από τον επαγωγικό βρόχο: τι είδους όχημα είναι (π.χ. μοτοσικλέτα, επιβατικό αυτοκίνητο, φορτηγό), πότε πέρασε και με τι ταχύτητα πέρασε.

 
επαγωγικοί βρόχοι
Επαγωγικοί βρόχοι σε δρόμο της Αττικής / Φωτογραφία: Gazzetta

Τα χρήσιμα δεδομένα που συλλέγονται από τους επαγωγικούς βρόχους μεταδίδονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (στην περίπτωση του Λεκανοπεδίου στην Περιφέρεια Αττικής), για την ανάλυση και την αξιολόγησή τους. Αν π.χ. τα στοιχεία δείξουν αύξηση της κίνησης σε έναν άξονα θα σχεδιαστούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, όμως υπάρχει και μία ακόμα χρησιμότητα.

Οι χρόνοι στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων

Με βάση τον αριθμό των διερχόμενων οχημάτων πάνω από τους επαγωγικούς βρόχους, υπολογίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος που χρειάζεται ένα όχημα για να φθάσει σε ένα άλλο σημείο μέσα στην πόλη. Στη συνέχεια η πληροφορία αυτή εμφανίζεται στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, τις οποίες χειρίζεται το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η πυκνότητα της κυκλοφορίας διαπιστώνεται και από τις κάμερες που υπάρχουν στους δρόμους. Στη συνέχεια οι χρόνοι μετακίνησης που εκτιμά το σύστημα συγκρίνονται με τους πραγματικούς, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στις παραμέτρους του συστήματος.

Photo Credits: Gazzetta

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!