ΚΟΚ: Ποιες τροχαίες παραβάσεις σε άλλη χώρα της ΕΕ θα σε «ακολουθούν» στην Ελλάδα
Μέχρι σήμερα το σύστημα εύρεσης των οδηγών που έκαναν τροχαίες παραβάσεις σε άλλη χώρα της ΕΕ από αυτή κατοικίας τους και η επιβολή του ανάλογου προστίμου δεν λειτουργεί. Περίπου το 40% των διασυνοριακών τροχαίων παραβάσεων παραμένει ατιμώρητο, είτε επειδή δεν εντοπίστηκε ο παραβάτης, είτε επειδή δεν επιβλήθηκε η πληρωμή του προστίμου.
Οι διαπραγματευτές δύο οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφθασαν σε συμφωνία σχετικά με το νέο καθεστώς επιβολής του ΚΟΚ από χώρα σε χώρα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τροχαίες παραβάσεις, οι ανανεωμένοι κανόνες διευρύνουν τη σχετική λίστα και εισάγουν υποχρεωτική διαδικασία αμοιβαίας συνδρομής για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή των προστίμων.
Ποιες τροχαίες παραβάσεις θα ακολουθούν τους οδηγούς πίσω στην πατρίδα τους
Πέρα από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες παραβάσεις, όπως η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ/ουσιών, η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών θα περιλαμβάνει επίσης:
- παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- εγκατάλειψη θύματος τροχαίου (hit and run)
- επικίνδυνη προσπέραση
- επικίνδυνη στάθμευση
- μη διατήρηση επαρκούς απόστασης από το προπορευόμενο όχημα
- παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής
- οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
- κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
- μη παραχώρηση προτεραιότητας σε οχήματα έκτακτης ανάγκης
- οδήγηση υπέρβαρου οχήματος
Η συμφωνία θα υποχρεώνει το κράτος-μέλος της ΕΕ όπου διαμένει μόνιμα ο παραβάτης να απαντήσει γρήγορα στο αίτημα της χώρας όπου σημειώθηκε η παράβαση. Και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από δύο μήνες από τότε που συνέλεξε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Δείτε ακόμα: Στο νέο ΚΟΚ θα είμαστε αυστηρότεροι με όσους δεν φοράνε κράνος
Αν μετά από όλες τις νόμιμες ενέργειες το πρόστιμο δεν έχει καταβληθεί, τότε η χώρα διαμονής του παραβάτη μπορεί να αναλάβει την είσπραξη του προστίμου, εφόσον αυτό είναι πάνω από 70 ευρώ.
Η Κομισιόν θα αναλάβει να δημιουργήσει μία online πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει στους πολίτες εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας που ισχύουν σε κάθε κράτος-μέλος, αλλά και τις διαδικασίες έφεσης όπως επίσης τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα συστήματα επιβολής και τα διαθέσιμα μέσα πληρωμής των προστίμων.
Απομένει η επίσημη υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνέχεια οι νέοι κανόνες θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα πρέπει να μετατραπούν σε νόμο των κρατών-μελών εντός χρονικού περιθωρίου 2,5 ετών.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!