XEV YOYO: Πώς ένα microcar μπορεί να αντικαταστήσει το «κανονικό» σου αυτοκίνητο στις αστικές μετακινήσεις (vid)

XEV YOYO: Πώς ένα microcar μπορεί να αντικαταστήσει το «κανονικό» σου αυτοκίνητο στις αστικές μετακινήσεις (vid)
Οδηγήσαμε για μία εβδομάδα το XEV YOYO μέσα στην Αθήνα και αντιληφθήκαμε πως είναι ο ιδανικός σύμμαχος για τις μετακινήσεις μέσα στην πρωτεύουσα.

Το XEV YOYO, ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εισάγει νέα δεδομένα στην αγορά των microcars, συνδυάζοντας την ευελιξία, την οικονομία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Αν και θεωρείται microcar (L7e), το YOYO διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας και ποιότητας που προσιδιάζουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι μικρό, funky, αλλά και με ιταλική αισθητική και φινέτσα.

Οι πωλήσεις του YOYO ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021 στην Ευρώπη και το 2023 το αυτοκίνητο εξαγόταν ήδη σε 20 χώρες, με 655 σημεία πώλησης. Με μήκος 2,5 μέτρα, πλάτος 1,5 μέτρο και ακτίνα στροφής 4,5 μέτρα, το διθέσιο και αμιγώς ηλεκτρικό YOYO είναι προφανές ότι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πιο εύκολη χρήση στην πόλη.

Εμείς το οδηγήσαμε για μία ολόκληρη εβδομάδα και είδαμε πως μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το κανονικό μας αμάξι για τις μετακινήσεις εντός πρωτεύουσας. Ουσιαστικά η οδήγηση του YOYO είναι «παιχνιδάκι». Είναι αυτόματο, έχει ένα αρκετά ελαφρύ τιμόνι, ενώ η θέση οδήγησης είναι πολύ άνετη. Διαθέτει air condition (κάτι πολύ σημαντικό - ειδικά το καλοκαίρι στην Αθήνα), αλλά και πανοραμική γυάλινη οροφή, που δίνει έξτρα πόντους.

Το ηλεκτρικό μοτέρ του XEV YOYO έχει ισχύ 20,4 ίππων και το συνολικό βάρος που έχει να κινήσει είναι 800 κιλά πλέον αυτού των δύο επιβατών. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 χλμ./ώρα, κάτι που το καθιστά εξαιρετικό και για τις μετακινήσεις στα προάστια της πόλης. Επιπλέον, η αυτονομία της μπαταρίας του φτάνει τα 150 χιλιόμετρα, ενώ αν έχεις ανάψει και το air condition φτάνει τα 120 χιλιόμετρα, που το λες «μια χαρά».

Σίγουρα το πιο χρήσιμο απ' όλα είναι το μέγεθός του, αφού στα μικρά στενάκια αρκετών περιοχών της Αθήνας (βλέπε Παγκράτι, Εξάρχεια κ.α.) κινείται άνετα, ενώ μπορείς να το παρκάρεις σχεδόν παντού, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εκδόσεις και τιμές

Ακόμα και βάσει της τιμής του, το XEV YOYO παραμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Δεν είναι φθηνό, από την άλλη πλευρά όμως είναι προφανές ότι εδώ δεν έχεις να κάνεις με ένα Playmobil. Το μοντέλο διατίθεται σε 4 εκδόσεις εξοπλισμού, τις Entry, Easy, Joy και Sprint. Ακόμα και η βασική, με κόστος 12.990 ευρώ, έχει πλήρη εξοπλισμό. Αν θέλετε ωστόσο επιπρόσθετα στοιχεία όπως σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση θα πρέπει να αγοράσετε την Easy και να δώσετε 13.300 ευρώ, ενώ με επιπλέον οθόνη πολυμέσων 10'' έρχεται η Joy, που κοστίζει 13.750 ευρώ.

Η πληρέστερη όλων, η Sprint, φορά επιπλέον 15'' ιντσών ζάντες αλουμινίου και κοστίζει 14.500 ευρώ. Όλες οι τιμές έχουν υπολογιστεί με την κρατική επιδότηση "Κινούμαι Ηλεκτρικά 3" (3.000 €) και την επιδότηση για νέους έως 29 ετών (1.000 €).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!