ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Με 72 συμμετοχές και μια απουσία

Κώστας Παστρίμας
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Με 72 συμμετοχές και μια απουσία
Η καρδιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ σε λίγες ημέρες θα χτυπά στην Ελλάδα.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, η προσοχή των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφεται στην Ελλάδα, όπου 72 πληρώματα από 31 χώρες θα παραταχθούν στη ράμπα της αφετηρίας στη Λαμία. Το «Ράλλυ των Θεών», όπως είναι ευρέως γνωστό, αποτελεί τον δέκατο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA (WRC) και υπόσχεται να προσφέρει ακόμα μία συναρπαστική διοργάνωση.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Η εκκίνηση του αγώνα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, με τα πληρώματα να αγωνίζονται για τις επόμενες τρεις ημέρες σε 15 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 305 χιλιομέτρων, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο απαιτητικές και εντυπωσιακές του πρωταθλήματος. Ο αγώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, καθώς όλοι οι μεγάλοι διεκδικητές των φετινών τίτλων θα δώσουν το «παρών», με στόχο να κατακτήσουν τη νίκη στα σκληρά ελληνικά χώματα.

Οι πρωτοπόροι του WRC στην Ελλάδα

Η ομάδα της Hyundai Shell Mobis WRT, που προηγείται στη βαθμολογία των Κατασκευαστών, θα λάβει μέρος με τρία i20 N Rally1, με τον Τιερί Νεβίλ να ηγείται της προσπάθειας. Ο Νεβίλ, που βρίσκεται επίσης επικεφαλής στη βαθμολογία των Οδηγών, έχει στόχο να εδραιώσει τη θέση του, ενώ ο Ότ Τάνακ, που θα οδηγήσει το δεύτερο i20 N, θα προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά από τον συναθλητή του. Στο τρίτο αυτοκίνητο της Hyundai επιστρέφει ο Ισπανός Ντάνι Σόρντο, ο οποίος θα κάνει την 3η του εμφάνιση για φέτος.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Η Toyota Gazoo Racing WRT, που έχει ανακάμψει δυναμικά μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες, έρχεται στην Ελλάδα με τρία GR Yaris Rally1, με αιχμή του δόρατος τον οκτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Σεμπαστιάν Οζιέ. Παρά το ότι φέτος ακολουθεί επιλεκτικό πρόγραμμα, ο Οζιέ βρίσκεται σε τροχιά τίτλου. Δίπλα του, οι σταθεροί σε ολόκληρο το Πρωτάθλημα Έλφιν Έβανς και Τακαμότο Κατσούτα, με τον Βρετανό να αναζητά διακαώς τη νίκη που θα τον επαναφέρει στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος Οδηγών. Απών από τον αγώνα, που έχει κερδίσει δύο φορές τα τρία τελευταία χρόνια, θα είναι ο Κάλε Ροβάνπερα, ο οποίος δεν ακολουθεί πλήρες πρόγραμμα φέτος.

Η M-Sport Ford WRT, μετά το βάθρο στην Πολωνία και τη Φινλανδία, έχει ξεκάθαρο στόχο να συνεχίσει το καλό σερί αποτελεσμάτων. Η βρετανική ομάδα έχει προετοιμάσει τρία Ford Puma Rally1, με τον Αντριέν Φουρμό να ηγείται της προσπάθειας. Ο νεαρός Γάλλος έχει ανέβει τέσσερις φορές φέτος στο βάθρο και στόχος είναι να καταφέρει το ίδιο και στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Στο δεύτερο Puma, ο Γκρεγκοάρ Μούνστερ θα προσπαθήσει για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, την ώρα που στο τρίτο αυτοκίνητο της M-Sport θα βρεθεί ο Ιορδάνης Σερδερίδης. Ο Έλληνας οδηγός θα λάβει μέρος σε ακόμα ένα Ακρόπολις, θέλοντας να σημειώσει ένα καλό πλασάρισμα σε επίπεδο γενικής.

Ανταγωνισμός στη μεσαία κατηγορία

Η μακρά λίστα των συμμετοχών περιλαμβάνει 34 αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, τα οποία εγγυώνται πλούσιο θέαμα. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο επικεφαλής στη βαθμολογία του WRC2, Όλιβερ Σόλμπεργκ, δε θα εκκινήσει στον αγώνα, οι Σάμι Παγιάρι και Γιοάν Ροσέλ με Toyota GR Yaris και Citroen C3 αντίστοιχα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας. Βέβαια, η επικράτηση δε θα είναι εύκολη, αφού μία σειρά από έμπειρους και ταχύτατους συνδυασμούς έχει βλέψεις για νίκη. Ανάμεσά τους, οι Νικολάι Γκριαζίν (Citroen C3), Γιαν Σολάνς (Toyota GR Yaris), Λάουρι Γιόνα (Skoda Fabia), Καϊτάν Καϊτάνοβιτς (Skoda Fabia) και φυσικά οι δύο πρώην εργοστασιακοί οδηγοί της M-Sport Ford, Γκας Γκρίνσμιθ και Πιέρ-Λουί Λουμπέ, με Skoda Fabia RS.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Παράλληλα, για ακόμα μία χρονιά στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα πέσει η αυλαία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), με τον αγώνα να προσμετράει διπλός! Ο Εσθονός Ρόμετ Γιούργκενσον βρίσκεται επικεφαλής της βαθμολογίας, ενώ μόλις οκτώ βαθμούς πίσω του ακολουθεί ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος στο θεσμό, 20χρονος Αυστραλός Τέιλορ Γκιλ. Στην 3η θέση, διατηρώντας βαθμολογικές ελπίδες για τον τίτλο, βρίσκονται ο Τούρκος Άλι Τουρκάν και ο Ντιέγκο Ντομίνγκεζ Τζούνιορ.

Οι ελληνικές συμμετοχές στο «Ράλλυ των Θεών»

Η ελληνική παρουσία στο φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι ισχυρή, με 17 πληρώματα να εκπροσωπούν τη χώρα μας και να ανταγωνίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Στο WRC2, ξεχωρίζουν οι Λάμπρος Αθανασούλας - Νίκος Ζακχαίος με Skoda Fabia Evo Rally2, ενώ οι Γιώργος Αμούτζας - Γιώργος Ηλιόπουλος, επίσης με Fabia, θα επιχειρήσουν να διακριθούν. Ο Γιώργος Κεχαγιάς, μαζί με τον Νίκο Πετρόπουλο, και οι Παναγιώτης «Ρουστέμης» - Χρήστος Μπακλώρης, θα συμμετάσχουν με Skoda Fabia RS.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Στη μάχη των αυτοκινήτων Rally3 θα μπουν πληρώματα όπως οι Πέτρος Παντελή - Χαράλαμπος Λάος (Renault Clio) και Νώντας Καρανικόλας - Γιώργος Κακαβάς (Ford Fiesta). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή του Κώστα Στεφανή, που θα αγωνιστεί στο 30ό Ράλλυ Ακρόπολις της καριέρας του. Τέλος, στην κατηγορία Rally4, η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει πληρώματα όπως οι Σάββας Λευκαδίτης - Βαγγέλης Ακράτος και Γιάννης Πλάγος - Χρήστος Κουζιώνης με Peugeot 208, έτοιμοι να διεκδικήσουν τη διάκριση στα ελληνικά χώματα.

Αναλυτικά η λίστα συμμετοχών του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

ΕΚΟ Ράλλυ ΑκρόπολιςΕΚΟ Ράλλυ ΑκρόπολιςΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Φωτογραφίες: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!