Test drive: Οδηγήσαμε την απόλυτη έκφραση της σπορ πολυτέλειας Mercedes-AMG CLA 45S

Test drive: Οδηγήσαμε την απόλυτη έκφραση της σπορ πολυτέλειας Mercedes-AMG CLA 45S

Κώστας Παστρίμας
Test drive: Οδηγήσαμε την απόλυτη έκφραση της σπορ πολυτέλειας Mercedes-AMG CLA 45S
Η τέλεια σύνθεση εμφάνισης, επιδόσεων και πολυτέλειας, σε ένα σπορ σεντάν που ανεβάζει την οδηγική εμπειρία σε νέα ύψη.

Η Mercedes-AMG CLA 45S δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο. Είναι μια μηχανή υψηλών επιδόσεων που συνδυάζει την εκλεπτυσμένη πολυτέλεια με την καθαρή οδηγική αδρεναλίνη. Αυτό το όχημα, το οποίο κατατάσσεται στην κορυφή της σειράς CLA, ενσωματώνει την τεχνογνωσία της AMG στην κατασκευή μοντέλων που συνδυάζουν τέλεια τις επιδόσεις με την καθημερινή πρακτικότητα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι κάνει τη CLA 45S τόσο ξεχωριστή.

Δυναμική και σπορ εμφάνιση

Η CLA 45S αποπνέει αθλητισμό και δυναμισμό από κάθε γωνία. Η επιθετική μάσκα «Panamericana» με τις κάθετες γρίλιες και το λογότυπο AMG στο κέντρο κυριαρχεί στο εμπρός μέρος, ενώ οι έντονες γραμμές και οι καμπύλες του αμαξώματος τονίζουν το μυώδες προφίλ του οχήματος. Οι μεγάλες ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και τα αεροδυναμικά βοηθήματα προσθέτουν στην αίσθηση ταχύτητας και σταθερότητας, ενώ το πίσω μέρος ολοκληρώνεται με έναν διαχύτη και τις τετραπλές απολήξεις εξάτμισης που υπογραμμίζουν τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Mercedes-AMG CLA 45S

Η σχεδίαση της CLA 45S είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στις επιδόσεις. Κάθε λεπτομέρεια έχει επιλεγεί με γνώμονα την αεροδυναμική και την απόδοση. Η εμπρός αεροτομή και οι πλευρικές ποδιές συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο, ενισχύοντας τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Το χαμηλωμένο αμάξωμα και η φαρδιά στάση του οχήματος προσδίδουν έναν αέρα αποφασιστικότητας, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που είναι έτοιμο να δαμάσει κάθε διαδρομή.

Πολυτέλεια και τεχνολογία κορυφαίου επιπέδου

Το εσωτερικό της CLA 45S δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι βρίσκεσαι σε ένα κορυφαίο μοντέλο της AMG. Τα σπορ καθίσματα τύπου bucket, επενδυμένα με δέρμα Nappa και Alcantara, προσφέρουν εξαιρετική πλευρική στήριξη, κρατώντας τον οδηγό στη θέση του ακόμα και στις πιο έντονες στροφές. Το flat-bottom τιμόνι, επενδυμένο επίσης με Alcantara, διαθέτει χειριστήρια αφής και paddles αλλαγής ταχυτήτων, προσφέροντας πλήρη έλεγχο στον οδηγό.

Mercedes-AMG CLA 45S

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και το σύστημα infotainment MBUX με διπλές οθόνες 10,25 ιντσών ενσωματώνουν όλες τις πληροφορίες και τις ρυθμίσεις του οχήματος σε μια μοντέρνα και φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα. Η τεχνολογία συνδυάζεται με την πολυτέλεια, καθώς το εσωτερικό διακοσμείται με αλουμινένιες λεπτομέρειες, LED ατμοσφαιρικό φωτισμό και πεντάλ αλουμινίου, δίνοντας μια μοναδική αίσθηση στο εσωτερικό.

Mercedes-AMG CLA 45S

Το σύστημα MBUX δεν είναι απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά ένας «ψηφιακός βοηθός» που προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα να ελέγχει σχεδόν τα πάντα μέσω φωνητικών εντολών ή αφής. Από την πλοήγηση και τις κλήσεις μέχρι τον κλιματισμό και τις ρυθμίσεις του οχήματος, το MBUX κάνει την εμπειρία οδήγησης πιο άνετη και πιο προσωπική.

Η καρδιά της AMG

Η Mercedes-AMG CLA 45S διαθέτει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς κινητήρες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο. Ο τετρακύλινδρος τούρμπο κινητήρας 2.0 λίτρων αποδίδει 421 ίππους και 500 Nm ροπής, καθιστώντας τον τον ισχυρότερο τετρακύλινδρο κινητήρα παραγωγής στον κόσμο. Αυτή η τεράστια ισχύς μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης AMG Performance 4MATIC+ και του 8-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη AMG SPEEDSHIFT DCT.

Revoil

Η δύναμη του κινητήρα είναι απολύτως εντυπωσιακή, με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνεται σε μόλις 4,0 δευτερόλεπτα. Όμως, το πιο εντυπωσιακό δεν είναι μόνο η ωμή ισχύς, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μεταφέρεται στο δρόμο. Ο κινητήρας έχει μια γραμμική και άμεση απόκριση, προσφέροντας ασταμάτητη ώθηση σε όλο το φάσμα των στροφών. Ο ήχος από τις απολήξεις εξάτμισης είναι βροντερός και συναρπαστικός, προσθέτοντας στην αίσθηση της ταχύτητας και της απόδοσης.

Mercedes-AMG CLA 45S

Το σύστημα τετρακίνησης AMG Performance 4MATIC+ δεν προσφέρει απλώς πρόσφυση, αλλά είναι προσαρμοζόμενο, κατανοώντας πότε πρέπει να στείλει περισσότερη ισχύ στους πίσω τροχούς για να βελτιώσει την αίσθηση της οδήγησης. Το AMG Torque Control, που βρίσκεται ενσωματωμένο στο πίσω διαφορικό, επιτρέπει στον οδηγό να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατανομής της ροπής ανάμεσα στους πίσω τροχούς, δίνοντας στην CLA 45S τη δυνατότητα να «χορεύει» στις στροφές με ακρίβεια και σιγουριά.

Ωστόσο, αυτή η ακαταμάχητη δύναμη έχει και τις δικές της συνέπειες. Η κατανάλωση καυσίμου, ειδικά όταν εκμεταλλεύεσαι πλήρως τις δυνατότητες του κινητήρα, είναι αυξημένη, κάτι που μπορεί να προβληματίσει τους οδηγούς που αναζητούν οικονομία καυσίμου σε καθημερινή βάση – οι οποίοι ωστόσο μάλλον δεν έχουν αυτό το μοντέλο στη λίστα τους.

Mercedes-AMG CLA 45S

Παράλληλα, η εξαιρετική απόδοση του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης συνοδεύεται από ένα τίμημα: η τιμή αγοράς της CLA 45S είναι αρκετά υψηλή, τοποθετώντας την εκτός του προϋπολογισμού πολλών ενθουσιωδών οδηγών. Ωστόσο, όσοι μπορούν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο μοντέλο θα ανταμειφθούν με μια εμπειρία οδήγησης που είναι δύσκολο να βρεθεί αλλού.

Έλεγχος και απόλαυση

Η CLA 45S είναι από τα αυτοκίνητα που σε καλούν να τα οδηγήσεις στο όριο. Το σύστημα ανάρτησης AMG Ride Control διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που προσαρμόζονται ανάλογα με το στιλ οδήγησης και τις συνθήκες του δρόμου, προσφέροντας απόλυτη σταθερότητα και άνεση. Οι διάφορες λειτουργίες οδήγησης, όπως Comfort, Sport, Sport+, και Race, επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίσει την απόκριση του κινητήρα, του τιμονιού και της ανάρτησης ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Η ακρίβεια στο τιμόνι και η άμεση απόκριση του συστήματος πέδησης, που είναι εξοπλισμένο με μεγάλους δίσκους και δαγκάνες της AMG, προσφέρουν μια μια αίσθηση ελέγχου που δύσκολα συναντάς αλλού. Το σύστημα διεύθυνσης είναι βαρύ και «επικοινωνιακό», παρέχοντας στον οδηγό ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση του δρόμου και την πρόσφυση των τροχών. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στροφές, η CLA 45S παραμένει σταθερή και προβλέψιμη, επιτρέποντας στον οδηγό να αισθάνεται απόλυτη σιγουριά.

Mercedes-AMG CLA 45S

Το σύστημα AMG Torque Control παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την αίσθηση ελέγχου. Με την ικανότητά του να κατανεμηθεί η ροπή μεταξύ των πίσω τροχών, το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με άνεση ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες ή σε σφιχτές στροφές. Η αίσθηση του χειρισμού είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ειδικά όταν οδηγείς σε πιο απαιτητικές διαδρομές ή σε πίστα.

Ωστόσο, η σπορ φύση της CLA 45S έχει και κάποιες αρνητικές πλευρές. Η ανάρτηση, ενώ προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο και σταθερότητα, μπορεί να είναι αρκετά σκληρή για καθημερινή χρήση, ειδικά σε ανώμαλους δρόμους. Αυτό μπορεί να κάνει την οδήγηση σε πόλεις με κακό οδόστρωμα λιγότερο άνετη για τους επιβάτες. Παρόλα αυτά, η σφιχτή ανάρτηση είναι απαραίτητη για να αποδίδει το αυτοκίνητο στις συνθήκες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί.

Η απόλυτη έκφραση της σπορ πολυτέλειας

Η Mercedes-AMG CLA 45S είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σπορ σεντάν. Είναι μια πραγματική μηχανή επιδόσεων που συνδυάζει την πολυτέλεια και την άνεση με την αδρεναλίνη της σπορ οδήγησης. Με τιμή που ξεκινά από περίπου 75.000 ευρώ στην ελληνική αγορά, αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για όσους αναζητούν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην πολυτέλεια και την απόδοση.

Mercedes-AMG CLA 45S

Η CLA 45S προσφέρει μια μοναδική εμπειρία οδήγησης που λίγα αυτοκίνητα μπορούν να ανταγωνιστούν στην κατηγορία της. Ναι, η υψηλή τιμή της μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους υποψήφιους αγοραστές, και η κατανάλωση καυσίμου είναι αναμενόμενα αυξημένη όταν αξιοποιούνται οι πλήρεις δυνατότητες του κινητήρα. Ωστόσο, αυτές οι θυσίες φαίνονται ασήμαντες όταν σκεφτείς την απόλυτη απόλαυση που προσφέρει σε κάθε διαδρομή. Η CLA 45S είναι το αυτοκίνητο που συνδυάζει τη γερμανική μηχανική με το πάθος της AMG, δημιουργώντας ένα σεντάν που πραγματικά ξεχωρίζει.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!