Rally Acropolis: Οι 4 Έλληνες που αναδείχθηκαν νικητές στο πιο δύσκολο ράλλυ της Ευρώπης

Newsroom
Rally Acropolis: Οι 4 Έλληνες που αναδείχθηκαν νικητές στο πιο δύσκολο ράλλυ της Ευρώπης
Υπάρχουν χρονιές στην ιστορία του αγώνα που η πρώτη θέση κατέληξε σε... ελληνικά χέρια.

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και κατ’ επέκταση κλασικότερους αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Με τη μορφή που έγινε γνωστό διοργανώθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα οδηγών με την υποστήριξη της Shell το 1951. Την επόμενη χρονιά την οργάνωσή του ανέλαβε η ΕΛΠΑ, που από το 1953 και έπειτα καθιέρωσε τον αγώνα με την ονομασία «Ράλλυ Ακρόπολις».

Τα τρία πρώτα χρόνια νικητής αναδείχθηκε Έλληνας:

  • 1953 Νίκος Παπαμιχαήλ Jaguar
  • 1954 Πέτρος Παπαδόπουλος Opel
  • 1955 Τζόνι Πεσματζόγλου Opel

Από το 1956 ο αγώνας άρχισε να αποτελεί γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενώ από το 1973, οπότε και η σύσταση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, εντάχθηκε στο αντίστοιχο ημερολόγιο. Φυσιολογικά λοιπόν τα ξένα πληρώματα κέρδιζαν τον αγώνα, λόγω της εμπειρίας τους αλλά και των ισχυρών αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Μία ακόμα χρονιά νικητής αναδείχθηκε Έλληνας οδηγός: ο Άρης Βωβός με Lancia Delta HF το 1995, όταν το Ράλλυ Ακρόπολις δεν προσμετρούσε στο WRC αλλά στην κατηγορία F2.

Αναμενόμενα στα 70 χρόνια παρουσίας του έχει πολλές σημαντικές στιγμές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αποκορύφωμα ίσως την υπερειδική διαδρομή που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το 2005 και συγκέντρωσε 65.000 θεατές.

Στη σύγχρονη ιστορία του, το Ράλλυ Ακρόπολις άλλαξε αρκετές φορές έδρα, φέρνοντας την καρδιά του αγώνα κοντά σε διαφορετικές Περιφέρειες. Ιτέα, Λαμία, Αθήνα και Λουτράκι ήταν οι πόλεις που το φιλοξένησαν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και το 2013, που ήταν η τελευταία χρονιά διεξαγωγής του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, καθώς από το 2014 έως και το 2018 ο αγώνας αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το 2021 σηματοδότησε την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στον κορυφαίο θεσμό αγώνων Ράλλυ παγκοσμίως. Της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) να εντάξει τον αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, προηγήθηκαν συντονισμένες ενέργειες από το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Χώρας μας, με την υποστήριξη της Κυβέρνησης.

Ο βαθμός εμπλοκής της Πολιτείας στη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις ξεπερνά κάθε προηγούμενο στη μακρόχρονη ιστορία του, και ως αποτέλεσμα, ο αγώνας έχει προσελκύσει χορηγίες κορυφαίων εταιρειών από πολύ σημαντικούς κλάδους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!