Renault: Πούλησε 195 εκατομμύρια μετοχές της Nissan στη... Nissan

Κώστας Παστρίμας
Renault: Πούλησε 195 εκατομμύρια μετοχές της Nissan στη... Nissan
Η στρατηγική κίνηση της Renault ενισχύει την οικονομική της θέση και ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της συμμετοχής της στη Nissan.

Ο Όμιλος Renault ολοκλήρωσε την πώληση 195.473.600 μετοχών της Nissan, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του κεφαλαίου της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποκομίζοντας 494 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς που ανακοίνωσε η Nissan στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, και αποτελεί συνέχεια των πωλήσεων που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024. Η Nissan θα ακυρώσει τις μετοχές αυτές στις 3 Οκτωβρίου 2024, προσφέροντας όφελος στους μετόχους της μέσω της αύξησης της αξίας των μετοχών.

Η πώληση μετοχών της Renault εντάσσεται στη στρατηγική της γαλλικής εταιρείας να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής της στη Nissan στο 15%, σύμφωνα με τη Νέα Συμφωνία Συμμαχίας που υπεγράφη νωρίτερα μέσα στο έτος. Η Renault κατέχει πλέον μόλις 2,05% της Nissan πέραν του 15%, δηλαδή συνολικά 17,05%, χωρίς να έχει την υποχρέωση περαιτέρω πωλήσεων. Η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών παραμένει ισχυρή, καθώς η Nissan εξακολουθεί να κατέχει το 15% της Renault, διατηρώντας ισοδύναμα δικαιώματα ψήφου.

Η συμμαχία Renault-Nissan, η οποία ξεκίνησε το 1999, έχει περάσει από αρκετές αναπροσαρμογές, με τις δύο εταιρείες να συνεχίζουν τη στρατηγική συνεργασία τους, παρά τις πρόσφατες μειώσεις ποσοστών, διατηρώντας ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!