Test drive: Συγκρίνουμε τις Mercedes-Benz GLA 200 και Alfa Romeo Tonale 1.5 DDCT 130HP Veloce

Κώστας Παστρίμας
Test drive: Συγκρίνουμε τις Mercedes-Benz GLA 200 και Alfa Romeo Tonale 1.5 DDCT 130HP Veloce
Πολυτέλεια, τεχνολογία και οδηγική απόλαυση σε ένα συναρπαστικό συγκριτικό μεταξύ της γερμανικής τεχνολογίας και του ιταλικού πάθους.

Η κατηγορία των μικρομεσαίων SUV είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές, με πολλές επιλογές που προσφέρουν υψηλό επίπεδο άνεσης, τεχνολογίας και επιδόσεων. Ιδιαίτερα το πάνω μέρος της, το premium και luxury δηλαδή, προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές επιλογές Σε αυτή τη δοκιμή συγκρίνουμε τη Mercedes-Benz GLA 200 και την Alfa Romeo Tonale 1.5 DDCT 130HP MHEV Veloce, δύο μοντέλα έντονη προσωπικότητα και πολλές -αν και όχι ταυτόσημες- αρετές. Η GLA φημίζεται για την προηγμένη τεχνολογία και την άνεση της, ενώ η Tonale προσελκύει με το σχεδιασμό και το σπορ χαρακτήρα της

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Κομψότητα vs Δυναμισμός

Η GLA 200 αποπνέει κομψότητα και στιβαρότητα με το μοντέρνο, αλλά διακριτικό της design. Η μάσκα της Mercedes με τα LED φωτιστικά σώματα προσδίδει στο αυτοκίνητο μια ισχυρή και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη παρουσία. Οι γραμμές του αμαξώματος είναι απαλές και καλοσχηματισμένες, διατηρώντας την πολυτέλεια που χαρακτηρίζει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η GLA είναι ιδανική για εκείνους που εκτιμούν την ισορροπία ανάμεσα στην κομψότητα και την πρακτικότητα.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Από την άλλη πλευρά, η Tonale ξεχωρίζει αμέσως για τον πιο επιθετικό και σπορ σχεδιασμό της. Οι γραμμές της είναι τολμηρές, με την τριγωνική μάσκα να δίνει έναν χαρακτηριστικό δυναμισμό στην εμφάνισή της. Οι μεγάλοι τροχοί και οι έντονες λεπτομέρειες στην έκδοση Veloce προσδίδουν στο αυτοκίνητο μια έντονη σπορ αίσθηση που απευθύνεται σε όσους αναζητούν κάτι πιο τολμηρό.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η GLA 200 κερδίζει σε κομψότητα και διακριτική πολυτέλεια, ενώ η Tonale Veloce ξεχωρίζει για τον σπορ και έντονο χαρακτήρα της. Η επιλογή εδώ είναι θέμα γούστου, με την GLA να είναι πιο «αρχοντική» ενώ η Tonale είναι πιο τολμηρή οπτικά.

Εσωτερικό και τεχνολογία

Μέσα στην καμπίνα της GLA, οι επιβάτες απολαμβάνουν την άνεση και την τεχνολογία της Mercedes-Benz. Το σύστημα MBUX με δύο μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης συνδυάζει infotainment, πλοήγηση και άλλες πληροφορίες με εξαιρετική ποιότητα και ευκολία χρήσης. Το σύστημα φωνητικών εντολών «Hey Mercedes» είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία, προσφέροντας πλήρη έλεγχο με φυσική ομιλία. Τα υλικά στην καμπίνα είναι κορυφαίας ποιότητας, με δέρμα και μαλακές επιφάνειες που προσφέρουν την πολυτέλεια που περιμένει κανείς από τη Mercedes. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 495 λίτρα, παρέχοντας άφθονο χώρο για καθημερινές ανάγκες και ταξίδια.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η καμπίνα της Tonale στην έκδοση Veloce είναι πιο σπορ και έντονη. Οι λεπτομέρειες είναι προσεκτικά σχεδιασμένες με αλουμινένιες και ανθρακονημάτινες πινελιές, προσθέτοντας έναν πιο δυναμικό τόνο στο εσωτερικό. Το infotainment σύστημα Alfa Connect με οθόνη 10,25 ιντσών υποστηρίζει πλήρως Apple CarPlay και Android Auto, ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό με σαφήνεια. Με χώρο αποσκευών στα 500 λίτρα, η Tonale είναι εξίσου πρακτική, αν και πιο προσανατολισμένη στον οδηγό.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η GLA 200 υπερέχει στην τεχνολογική υπεροχή χάρη στο MBUX, ενώ η Tonale προσφέρει έναν πιο σπορ χαρακτήρα στο εσωτερικό. Η Mercedes υπερέχει σε αυτόν τον τομέα, καθώς προσφέρει πιο άνετο, πολυτελές και με αίσθηση ευρυχωρίας εσωτερικό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις

Η GLA 200 εξοπλίζεται με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.3 λίτρων, που αποδίδει 163 ίππους και 250 Nm ροπής. Οι επιδόσεις της GLA 200 είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, με επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων προσφέρει ομαλές αλλαγές ταχυτήτων, ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι περίπου 6-7 λίτρα/100 χλμ., καθιστώντας τη GLA 200 ένα από τα πιο αποδοτικά μοντέλα στην κατηγορία της.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η Tonale 1.5 Veloce έρχεται με έναν υβριδικό κινητήρα 1.5 λίτρων που αποδίδει 130 ίππους και 240 Nm ροπής. Παρά την ελαφρώς χαμηλότερη ισχύ σε σχέση με τη GLA, η Tonale καταφέρνει να παραμείνει ανταγωνιστική χάρη στην υβριδική της τεχνολογία, η οποία βελτιώνει την αποδοτικότητα. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 195 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται στα 5,8-6,2 λίτρα/100 χλμ., καθιστώντας την Tonale μια πιο φιλική επιλογή για την τσέπη.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η GLA 200 προσφέρει σαφώς καλύτερες επιδόσεις, χωρίς να επιβαρύνεται η κατανάλωση. Η Tonale, αν και πιο αρχή κερδίζει πόντους στην οικονομία καυσίμου και την αποδοτικότητα, χάρη στην υβριδική της τεχνολογία.

Revoil

Οδική συμπεριφορά και οδηγικά βοηθήματα

Η GLA 200 ξεχωρίζει για την άνεση και τη σταθερότητά της στον δρόμο. Η ανάρτηση απορροφά με άνεση τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, καθιστώντας την ιδανική για καθημερινές διαδρομές. Το σύστημα Dynamic Select επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορα προγράμματα οδήγησης, όπως Comfort, Sport, και Eco, προσαρμόζοντας την απόκριση του τιμονιού, του κινητήρα και της ανάρτησης ανάλογα με τις συνθήκες. Επιπλέον, τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως το Active Brake Assist, το Active Distance Assist DISTRONIC και το σύστημα διατήρησης λωρίδας, προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη σε όλες τις συνθήκες.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η Tonale Veloce έχει έναν σαφώς πιο δυναμικό χαρακτήρα στο δρόμο, με σφιχτή ανάρτηση που προσφέρει ακριβέστερη πληροφόρηση και καλύτερη αίσθηση στις στροφές. Το σύστημα DNA drive modes της Alfa Romeo επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόσει την οδήγηση ανάλογα με τις επιθυμίες του, από το δυναμικό πρόγραμμα Dynamic έως το πιο οικονομικό Advanced Efficiency. Στην επιλογή Dynamic, η Tonale μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό σπορ SUV, με έντονη απόκριση στο γκάζι και εξαιρετική οδική συμπεριφορά.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η GLA επικεντρώνεται περισσότερο στην άνεση και την ποιοτική οδηγική εμπειρία, ενώ η Tonale Veloce απευθύνεται στους λάτρεις της σπορ οδήγησης, με σφιχτή ανάρτηση και ευελιξία στις στροφές.

Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί

Η Mercedes-Benz GLA 200 ξεχωρίζει για την τεχνολογική της υπεροχή, την άνεση και την απόδοσή της. Με τιμή εκκίνησης περίπου 47.500 ευρώ, είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα πολυτελές SUV με κορυφαία τεχνολογία και πολύ καλή οδική συμπεριφορά. Η Alfa Romeo Tonale 1.5 DDCT 130HP, με τιμή εκκίνησης 39.500 ευρώ (45.750 ευρώ στην έκδοση Veloce της δοκιμής μας), προσφέρει έναν πιο σπορ χαρακτήρα και την οικονομία του υβριδικού συστήματος, καθιστώντας την ιδανική για εκείνους που θέλουν να απολαμβάνουν την οδήγηση με περισσότερο δυναμισμό. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τις ισορροπίες θα μπορούσε να διαταράξει η έκδοση της Tonale με τον ίδιο κινητήρα να αποδίδει 160 ίππους ενώ κοστίζει μόλις 1.000 ευρώ περισσότερο.

Mercedes GLA - Alfa Romeo Tonale

Η GLA 200 αναδεικνύεται νικητής σε αυτήν τη σύγκριση κυρίως λόγω της πολυτέλειας και της τεχνολογίας της, χωρίς να υστερεί στους υπόλοιπους τομείς. Η Tonale δεν χάνει το δυναμισμό της και τους λάτρεις της σπορ οδήγησης, η ιταλική πρόταση προσφέρει μιαν ενδιαφέρουσα εναλλακτική.

Φωτογραφίες: Αιμίλιος Βελία

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!