Η Stellantis ετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή βενζινοκίνητων οχημάτων

Κώστας Παστρίμας
Η Stellantis ετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή βενζινοκίνητων οχημάτων
Οι αυστηρότεροι κανονισμοί εκπομπών CO2 στην ΕΕ από το 2025 οδηγούν τη Stellantis σε μείωση της παραγωγής οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Stellantis, η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη για να αποφύγει τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους νέους κανονισμούς εκπομπών ρύπων της ΕΕ. Σύμφωνα με τον νέο COO Ευρώπης, Ζαν-Φιλίπ Ιμπαράτο, η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή τη μείωση ήδη από τον επόμενο μήνα, με στόχο να συμμορφωθεί με τα νέα αυστηρότερα όρια εκπομπών που θα ισχύσουν από το 2025.

Η τρέχουσα οριακή τιμή εκπομπών για τον μέσο στόλο αυτοκινήτων είναι 115,1 g/km (με βάση το πρότυπο WLTP). Ωστόσο, από το 2025, το όριο θα μειωθεί κατά 19%, φτάνοντας τα 93,6 g/km. Για τη Stellantis, που διαθέτει μεγάλη γκάμα SUV με μεγαλύτερο βάρος και άρα μεγαλύτερες εκπομπές, η συμμόρφωση με τα νέα αυτά όρια θα είναι κρίσιμη για την αποφυγή υπέρογκων προστίμων. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 95 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 που υπερβαίνει το όριο, ανά όχημα, και μπορεί να φτάσει σε τεράστια ποσά για μια εταιρεία με τον όγκο παραγωγής της Stellantis.

Peugeot

Παρά το γεγονός ότι τα οχήματα εσωτερικής καύσης παραμένουν πιο κερδοφόρα, η Stellantis σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή της προς τα ηλεκτρικά οχήματα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα αυστηρότερα όρια από το 2030, με την ΕΕ να επιβάλλει τελικά μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2035, τερματίζοντας ουσιαστικά τα νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

Φωτογραφία: Peugeot

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!