matina_kolokotroni
14/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Matina Kolokotronis: «Πήγα στους Sacramento Kings για να φέρω στο ΝΒΑ τον Στογιάκοβιτς»

Η COO της ομάδας μπάσκετ του NBA, Sacramento Kings, Ματίνα Κολοκοτρώνη μιλά στο GWomen Summit για την ύπαρξη των γυναικών στην ομάδα αλλά και το όφελος του να υπάρχει συμπεριληπτικότητα και ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα, σε κάθε εργατικό περιβάλλον.

Παιδί μεταναστών από την Ελλάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ αγκαλιάζοντας την ελληνική καταγωγή της αλλά και την κληρονομιά της. Η Ματίνα Κολοκοτρώνη διανύει την 27η σεζόν της ως επικεφαλής επιχειρησιακή διευθύντρια της ομάδας των Σακραμέντο Κινγκς και για το 2ο συνέδριο γυναικείου αθλητισμού «The Gazzetta Women Sports Summit» μίλησε για τα οφέλη του να υπάρχουν γυναίκες σε όλους τους χώρους και τα περιβάλλοντα εργασίας, εξηγώντας τη δική της πορεία.

«Είμαι η Ματίνα Κολοκοτρώνη, επικεφαλής επιχειρησιακή διευθύντρια των Σακραμέντο Κινγκς στο NBΑ και είναι χαρά μου να σας καλωσορίσω σήμερα. Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμετέχω από κοντά όμως δεν μπορώ να χάσω την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία των γυναικών στα σπορ.

Με ρωτούν συχνά πως βρέθηκα στη θέση του COO μιας αθλητικής ομάδας. Σίγουρα δεν είναι μία παραδοσιακή θέση στην οποία βλέπουμε μία γυναίκα. Λέω ότι χρωστάω τα πάντα στην ελληνική μου κληρονομιά, τη νομική σχολή και φυσικά είχα και λίγη τύχη. Όταν ήμουν έγκυος στο τρίτο μου παιδί, τον Νικόλα, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Τζεφ Πίτρι που ήταν ο γενικός διευθυντής των Σακραμέντο Κινγκς. Εκείνο το τηλεφώνημα άλλαξε τη ζωή μου.

Ήθελε να μάθει δύο πράγματα: «Είσαι δικηγόρος και μιλάς ελληνικά;». Του είπα «ναι» και η πρώτη μου σκέψη ήταν πως το ελληνικό σχολείο επιτέλους φάνηκε χρήσιμο. Μου είπε πως ήθελαν να με προσλάβουν για να διακόψει το συμβόλαιό του ένας παίκτης που έκαναν draft στην Ελλάδα. Εκείνος ο παίκτης ήταν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς. Προφανώς, δεν ήταν Έλληνας, ήταν Σέρβος όμως αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνο το τηλεφώνημα ξεκίνησε κάτι που κατέληξε σε μία εκπληκτική καριέρα στο ΝΒΑ.

Όταν ξεκινούσα πριν από δύο δεκαετίες, μπορούσες να μετρήσεις με το ένα χέρι πόσες γυναίκες βρίσκονταν στα γραφεία σημαντικών αθλητικών ομάδων. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στους Σακραμέντο Κινγκς, το 40% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Αυτό είναι κάτι που με κάνει εξαιρετικά υπερήφανη.

Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να κάνω αυτόν τον οργανισμό ένα εργατικό περιβάλλον πιο συμπεριληπτικό, που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα. Πιστεύω με πυγμή πως οι οργανισμοί είναι καλύτεροι όταν είναι συμπεριληπτικοί και υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα. Αυτό δεν ωφελεί μόνο τις γυναίκες, ωφελεί τους πάντες.

Οι γυναίκες χρειάζεται να ξέρουν ότι τις υποστηρίζουν και ότι οι οργανισμοί είναι αφιερωμένοι στην επιτυχία τους μέσω καθοδήγησης και πρωτοβουλιών που απευθύνονται στα ζητήματά τους. Η βιομηχανία μας έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά ως προς το να προωθεί τις γυναίκες όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Συζητήσεις σαν κι αυτή που έχετε (σ.σ. στο GWomen Sports Summit), βοηθούν σε αυτή την επένδυση».

Δείτε το βίντεο της Ματίνας Κολοκοτρώνη, COO των Sacramento Kings, για το GWomen Summit:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]