caitlin clark
19/04/2024
ΜΠΑΣΚΕΤ

Κέιτλιν Κλαρκ: Το Νο1 του draft στο WNBA θα πάρει 12 εκατομμυρία λιγότερα από το αντίστοιχο Νο1 του NBA

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Κέιτλιν Κλαρκ ολοκλήρωσε την καριέρα της στο κολλέγιο ως η κορυφαία παίκτρια του NCAA και έπειτα υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο στο WNBA για 76.535 δολάρια ετησίως. Όσο τρελό κι αν ακουστεί, το συμβόλαιό της έχει 158 φορές μικρότερη αμοιβή από το αντίστοιχο του κορυφαίου rookie του NBA.

Μπορεί να γίνονται σημαντικές προσπάθειες για αναβάθμιση του μπάσκετ γυναικών, μπορεί τα νέα ταλέντα να βοηθούν όλο και περισσότερο το άθλημα, μπορεί ο κόσμος να ξεκινά να το παρακολουθεί πιο στενά όμως το χάσμα παραμένει. Η ελπίδα χάνεται και η προσπάθεια ισοπεδώνεται όταν θα μπουν στη μέση τα χρήματα. Ο αθλητισμός των γυναικών και των ανδρών έχει τεράστιο χάσμα και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο ενώ το πολύ πρόσφατο παράδειγμα της Κέιτλιν Κλαρκ δυστυχώς θα αποδείξει αυτό περίτρανα.

Η Κλαρκ μετά από τη μαγική σεζόν που έκανε και φέτος στο κολεγιακό πρωτάθλημα, αποτέλεσε την κορυφαία επιλογή στα drafts του WNBA. Η ομάδα της Indiana την επέλεξε για την ομάδα της και υπέγραψαν συμβόλαιο τριών ετών με option για τέταρτη σεζόν, συνολικής αξίας 338.056 δολαρίων. Αυτό σημαίνει πως τον πρώτο χρόνο η Κλαρκ θα αμειφθεί με 76.535 δολάρια.

Ο αντίστοιχος κορυφαίος παίκτης του κολεγιακού πρωταθλήματος που υπέγραψε για πρώτη φορά με ομάδα του NΒΑ, ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα, στην πρώτη του χρονιά (σεζόν 2023-2024) πήρε 12,160.680 εκατομμύρια από την ομάδα του San Antonio Spurs. Ο Γουεμπανιάμα δηλαδή υπέγραψε συμβόλαιο 158 φορές ακριβότερο από αυτό της Κλαρκ.

Η Κλαρκ, βέβαια, είναι ένα από τα πολύ hot ονόματα του αθλήματος και πολλές εταιρείες θα την προσεγγίσουν ώστε να κάνουν χορηγικές συμφωνίες, μιας και πλέον δεν είναι στο κολλέγιο. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για αρκετούς παίκτες του NBA οπότε το χάσμα παραμένει.

Η συνολική αξία της Κλαρκ, της εικόνας και της επιρροής της στο κοινό, υπολογίζεται στα 3.4 εκατομμύρια δολάρια όμως μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να λάβει τα χρήματα που αναλογούν στην αξία της από το άθλημά της αφού ακόμη μία... μασκότ ομάδας στο NBA μπορεί να κερδίζει περισσότερα χρήματα από μία σταρ του WNBA.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]