Juventus

Serie A: Επαγγελματικό το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ιταλία!

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα ότι η Serie A Femminile - το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών της Ιταλίας- θα είναι από την σεζόν 2022/23 πλήρως επαγγελματική λίγκα.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα», δήλωσε ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα, πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC) ανακοινώνοντας την επαγγελματοποίηση της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου Γυναικών της χώρας.

Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα στις 25 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, μια ημερομηνία που πιθανότατα θα γίνει ιστορική για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Στην επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας, ο κ. Γκράβινα περιέγραψε την απόφαση ως «επείγον και πολύ αναγκαίο βήμα για την ισότητα».

«Υπάρχουν οι κανόνες που διέπουν την δραστηριότητα και την άσκηση επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο γυναικών. Είμαστε η πρώτη ομοσπονδία στην Ιταλία που ανοίγει αυτό το σημαντικό μονοπάτι», συμπλήρωσε.

Η πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου γυναικών της Ιταλίας ιδρύθηκε το 1968, κι ήταν ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με μικρή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία που απολαμβάνουν οι επαγγελματίες άνδρες ποδοσφαιριστές.

Επί του παρόντος, όλες οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες στη χώρα δεν είναι επαγγελματίες, δεδομένου ότι η ιταλική νομοθεσία τους επιτρέπει να αποκτήσουν επαγγελματική ιδιότητα μόνο με βάση τα έσοδα. Μέχρι τώρα οι ποδοσφαιρίστριες στη Serie A Femminile κέρδιζαν μόλις 67$ την εβδομάδα και ένα μπόνους αγώνα 86$.

Μετά την απόφαση επαγγελματοποίηση της λίγκας γίνεται ένα ιστορικό και θεμελιώδες βήμα για την παροχή ίσης μεταχείρισης στις αθλήτριες.

Σήμερα, η λίγκα έχει 12 ομάδες συμπεριλαμβανομένων και των γυναικείων συλλόγων των Γιουβέντους, Ρόμα, Ίντερ και Μίλαν. Η Γιούβε είναι αυτή την στιγμή πρώτη στη βαθμολογία με 5 βαθμούς, δύο στροφές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

Θυμίζουμε ότι η γυναικεία Primera Division στην Ισπανία έγινε επαγγελματική στην αρχή της τρέχουσας σεζόν, η γυναικεία Budesliga είναι επίσης επαγγελματική όπως και η Division 1 Feminine στη Γαλλία. Πλήρως επαγγελματική και η γυναικεία Premier από τη σεζόν 2017/18.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]