bethany_england

Μπεθ Ίνγκλαντ: Τι σημαίνει η συμφωνία-ρεκόρ της για το ποδόσφαιρο γυναικών;

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η ιστορική για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αγγλία μεταγραφή της Μπεθ Ίνγκλαντ, πήρε σάρκα κι οστά με την 28χρονη striker να υπογράφει στην Τότεναμ με ένα ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα της Women's Super League.

Κατά τη διάρκεια της θητείας την στη γυναικεία Premier League, η Μπεθ Ίνγκλαντ, αποτελεί μια σταθερή απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Τώρα, ως παίκτρια της Τότεναμ, καλείται να βοηθήσει τους «Σπερς» να ξεπεράσουν την επιθετική δυστοκία τους. Και το πόσο υπολογίζουν στη δεινότητά της, φαίνεται στο ποσό που εκταμίευσαν για να την κάνουν δική τους.

Δεν είναι άγνωστο, από το παιχνίδι των ανδρών, ότι ιδιαίτερα οι επιθετικοί τείνουν να ζητούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, αλλά αυτό που είναι τόσο αξιοσημείωτο στο deal της Ίνγκλαντ, είναι το ποσό ρεκόρ μεταγραφής που κατέβαλε η Τότεναμ για την 28χρονη. Αν και παραμένει ένας... μανδύας μυστηρίου πάνω από τις ακριβείς αμοιβές και τους μισθούς στο ποδόσφαιρο γυναικών, με ένα σημαντικό περιθώριο λάθους όταν αναφέρονται τα στοιχεία, μεγάλα Μέσα (Times, ESPN, The Athletic) αναφέρουν ότι η Τσέλσι έλαβε περίπου 250.000 λίρες για την πώληση, γεγονός που την καθιστά μία από τις ακριβότερες μεταγραφές στο γυναικείο παιχνίδι και τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ εντός του WSL.

Θυμίζουμε ότι η Αγγλίδα μέσος, Κίρα Γουόλς πιστεύεται ότι είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στο παιχνίδι γυναικών, όταν αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι με προορισμό τη Μάντσεστερ Σίτι έναντι περίπου 400.000 λιρών.

Καθώς το άθλημα αναπτύσσεται, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη τα όλο και μεγαλύτερα ποσά στις μεταγραφικές περιόδους να γίνονται πρωτοσέλιδα. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό ότι μόλις πριν από επτάμισι χρόνια η Τσέλσι φέρεται να είχε θέσει νέο βρετανικό ρεκόρ μεταγραφών για την Φραν Κίρμπι - με κόστος μόλις 1/5 της αμοιβής της Ίνγκλαντ. Αν και τα ποσά αμφισβητήθηκαν από τους Μπλε, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μεταγραφή της μέσου έναντι 40.000 έως 60.000 λιρών!

Είναι λοιπόν γεγονός ότι το ποδόσφαιρο γυναικών κινείται πλέον με άλλους όρους. Ο επαγγελματισμός είναι πλέον υποχρεωτικός κανόνας στο αγγλικό πρωτάθλημα, κι είναι συγκλονιστικό το πόσο επιταχυνόμενα έχουν γίνει τα νούμερα. Φυσικά τα δεδομένα δεν πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ανδρών. Δεν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία όπου η παίκτρια θα κερδίζει 62 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για παράδειγμα, ή όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο 200 εκατ. λίρες.

Η μια πλευρά του νομίσματος έχει τα ποσά που επενδύουν οι κορυφαίοι σύλλογοι στην Ευρώπη, και η άλλη κρύβει τον φόβο για το πως τα μικρά κλαμπ θα μπορέσουν να υπάρξουν εν μέσω ενός ραγδαία εξελισσόμενου παιχνιδιού. Πιθανότατα η λύση βρίσκεται στα «μητρικά» κλαμπ, από την πλευρά των ανδρικών ομάδων.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η ομάδα γυναικών της Τότεναμ δεν είναι μια παραδοσιακή υπερδύναμη στο γυναικείο παιχνίδι - κέρδισαν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 2019/20, μόλις δύο χρόνια μετά την επίτευξη της ανόδου από την τρίτη κατηγορία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]