Η Μάγια κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η Μάγια τον χειμώνα παίζει στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας και το καλοκαίρι προπονείται στην Τήνο

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο πριν από τρία χρόνια, ελέω lockdown, στο κήπο του σπιτιού της μαζί με τα αδέρφια της. Σήμερα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Τη συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο γήπεδο του νησιού, το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο με τους δικούς της. Αυτή είναι η ιστορία της.

Η Μάγια Κέντελ μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της πάνω στο χορτάρι ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Έπαιζε για χρόνια χόκεϊ και, όπως της έλεγαν, θα έκανε μεγάλη καριέρα αν συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο. Όλα άλλαξαν όμως όταν έκανε την εμφάνισή της η πανδημία του κορονοϊού.

Όλος ο πλανήτης κλείστηκε στα σπίτια του. Το ίδιο και η οικογένεια της Μάγια στη Μεγάλη Βρετανία. Η μόνη της διασκέδαση ήταν να παίζει ποδόσφαιρο στον κήπο παρέα με τα αδέρφια τους. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, λοιπόν, κατάλαβε ότι της άρεσε περισσότερο να παίζει μπάλα. Και κάπως έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Άφησε την καριέρα της στο χόκεϊ και ξεκίνησε ποδόσφαιρο από το μηδέν.

Τον Νοέμβριο του 2023, το όνειρό της έγινε πραγματικότητα. Έκανε την πρώτη της συμμετοχή στη Women’s Supper League με τη φανέλα της Μπρίστολ Σίτι, περνώντας ως αλλαγή στο εντός έδρας παιχνίδι με την Τότεναμ. «Ήταν απίστευτο το συναίσθημα. Όλα έμοιαζαν σουρεάλ. Πριν από τρία χρόνια, δεν είχα παίξει ποτέ σε ομάδα και τώρα ήμουν έτοιμη να παίξω στο κορυφαίο πρωτάθλημα» εξηγεί η ίδια.

Οι ατομικές προπονήσεις στην Τήνο και η μεγάλη αναμονή για τη νέα σεζόν

Η Μάγια προπονείται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μάλλιου.
«Έρχομαι εδώ όλη μου τη ζωή. Είναι το νησί μου. Οι γονείς μου αγόρασαν ένα σπίτι εδώ πριν από 15 χρόνια και κάθε καλοκαίρι το περνάω στην Τήνο»

Και τώρα θα αναρωτηθεί κανείς: τι σχέση μπορεί να έχει η ιστορία μιας 19χρονης Αγγλίδας ποδοσφαιρίστριας με την ελληνική πραγματικότητα; Το σημείο τομής είναι η Τήνος. Η ώρα είναι περίπου 9 το βράδυ και το φως του ήλιου ίσα που αχνοφαίνεται μεταξύ των θέσεων του ποδοσφαιρικού γηπέδου του νησιού που είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα.

Η Μάγια Κέντελ (Maya Kendell) βρίσκεται εκεί και προπονείται με τις ώρες. Μπορεί να είναι σε διακοπές, αλλά ξέρει ότι για να καταφέρει να έχει μια μόνιμη θέση στην πρώτη ομάδα της Μπρίστολ θα πρέπει να δουλέψει σκληρά. Δίπλα της βρίσκεται ο Γιώργος Μάλλιος, ο προπονητής της τοπικής ομάδας του νησιού, του ΠΑΣ Τήνου, ο οποίος έχει αναλάβει να της φτιάξει το ατομικό της πρόγραμμα προπόνησης για όσο βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η ιστορία του εντοπίζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ίδιος δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Τήνο μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Γεννήθηκε στη Δράμα, κατάφερε με την ομάδα της πόλης, τη Δόξα, να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία, ενώ φόρεσε και τη φανέλα του Ηρακλή. Η ζωή, όμως, τον έφερε στην Τήνο. Παρομοίως και τη Μάγια.

«Έρχομαι εδώ όλη μου τη ζωή. Είναι το νησί μου. Οι γονείς μου αγόρασαν ένα σπίτι εδώ πριν από 15 χρόνια και κάθε καλοκαίρι το περνάω στην Τήνο» εξηγεί η ποδοσφαιρίστρια. Πέρυσι, λοιπόν, ήρθε στο γήπεδο μόνη της για να κάνει προπόνηση. Εκεί γνώρισε τον Δραμινό προπονητή, ο οποίος προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Κι όπως τελικά συνέβη.

Στη σημερινή προπόνηση, που, όπως ενημερωνόμαστε, πρόκειται να πάει ως αργά το βράδυ, παρέα της βρίσκεται ένας ακόμη ποδοσφαιριστής. Είναι ο Βασίλης Βλαχάκης, ο οποίος μεγάλωσε στο νησί, αλλά στα 15 του έφυγε για την Αθήνα προκειμένου να ενταχθεί στην Κ17 ομάδα του Πανιωνίου. Τη χρονιά που μας πέρασε αγωνίστηκε στην Κ19 της Athens Kallithea και ελπίζει ότι σύντομα θα του δοθεί η ευκαιρία να παίξει και στην πρώτη ομάδα, η οποία από τη νέα αγωνιστική σεζόν θα αγωνίζεται στη Super League.

«Παίζουμε σε γεμάτα στάδια στην Αγγλία. Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική»

Η Μάγια με τον προπονητή Γιώργο Μάλλιο.
Η Μάγια με τον προπονητή Γιώργο Μάλλιο, που την προετοιμάζει για την preseason της Μπρίστολ Σίτι.

Και οι δυο τους, μπορεί να μην το λένε, αλλά φαίνεται ότι έχουν έναν άτυπο ανταγωνισμό. Ποιος θα κάνει την καλύτερη εκτέλεση στο τέρμα, την καλύτερη άμυνα. Αμφότεροι, όμως, εκπλήσσονται και δίνουν τα χέρια μεταξύ τους όταν προκύπτει μια ωραία φάση. Ο τρόπος της προπόνησης έχει ενθουσιάσει τη Μάγια Κέντελ.

«Είναι πολύ έντονες οι προπονήσεις εδώ. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι προκειμένου να μπω όσο το δυνατόν πιο γυμνασμένη στην προετοιμασία της ομάδας μου» εξηγεί. Ο στόχος της είναι φυσικά να καθιερωθεί στην πρώτη κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου γυναικών και να παίξει παρέα με όλες τις παίκτριες που από μικρή θαύμαζε.

«Όταν ήμουν παιδί, δεν ήταν τόσο σύνηθες τα κορίτσια στην Αγγλία να παίζουν ποδόσφαιρο. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παίζουμε σε γεμάτα στάδια και αυτό είναι φοβερό. Γνωρίζω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική. Ελπίζω να αλλάξει σύντομα» συμπληρώνει.

Στο νησί μαζί της βρίσκεται τόσο η οικογένειά τους όσο και οι φίλοι της. Πολλές φορές, μάλιστα, όταν οι προπονήσεις είναι πρωινές, έρχονται και την παρακολουθούν. Αφού τελειώσουν, φεύγουν όλοι μαζί και πηγαίνουν στη θάλασσα. Αυτή η καθημερινότητα θα της λείψει καθώς σε μερικές θα πρέπει να γυρίσει πίσω στην Αγγλία για την Μπρίστολ. Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι, όμως, και πάλι στην Τήνο. Κι ελπίζει, ούσα καθιερωμένη πια στην Women's Super League.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]