Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τραμπολίνο του Ρίμινι επεφύλασσε πρωτόγνωρες επιτυχίες για την εθνική ομάδα και σε επίπεδο γυναικών. Η Λίλα Κασάπογλου έγινε η πρώτη Ελληνίδα γυμνάστρια που προκρίνεται σε τελικό του ατομικού τραμπολίνο γυναικών στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η 27χρονη πρωταθλήτρια το πέτυχε προ ημερών στη διοργάνωση στο Ρίμινι, στον προκριματικό του αγωνίσματος με 51.510μ. κατέλαβε την 8η θέση και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον απογευματινό τελικό της κατηγορίας γυναικών, επίτευγμα χωρίς προηγούμενο για Ελληνίδα εκπρόσωπο στον θεσμό. Στον τελικό είχε την ατυχία να μην ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όμως η αρχή έγινε.
Η γυμνάστρια του ΑΣ Άπτερος Νίκη μίλησε στο GWomen με αφορμή την παρουσία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα του αθλήματος, είπε: «Ελπίζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 να είμαστε στο Παρίσι, ώστε να γραφτεί άλλη μια επιτυχία για το ελληνικό τραμπολίνο».
Λίλα, πότε άρχισες το τραμπολίνο και γιατί;
«Με το τραμπολινο ασχολούμαι από το 2003. Τη γυμναστική την άρχισα όταν οι δασκάλες στον παιδικό σταθμό παρότρυναν τους γονείς μου να με γράψουν κάποιο άθλημα γιατί είχα αρκετή ενέργεια και προσπαθούσα τότε να κάνω κάποιες τούμπες. Στην αρχή όπως όλα τα παιδάκια ήμουν στο μαζικό, στη συνέχεια με διάλεξαν στην ενόργανη, αλλά δεν μου αρέσε. Τότε πήγα στο τραμπολίνο, επειδή υπήρχε στον ίδιο χώρο και δεν ήθελα να σταματήσω τη γυμναστική. Από εκείνη την στιγμή το αγάπησα και έγινε μέρος της ζωής μου».
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα και οι δυσκολίες του αθλήματος, υπάρχουν κίνδυνοι;
«Η ιδιαιτερότητα του αθλήματος είναι ότι πρέπει να δείξεις όλη σου τη δουλειά και την προετοιμασία που έχεις κάνει σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς περιθώριο λάθους. Στον πρωταθλητισμό πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Στο τραμπολίνο ο αθλητης πάντα πρέπει να έχει απόλυτο έλεγχο του σώματός του. Επειδή ξεκινάμε από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να αποφεύγουμε αρκετούς κινδύνους».
Τι πρέπει να διαθέτει ένας αθλητής-τρια για να διακριθεί;
«Σωστή προετοιμασία και καθοδήγηση τόσο ψυχική όσο και σωματική! Επίσης πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει ολόκληρη ομάδα ατόμων που τον στηρίζει και τον βοηθάει».
Πώς ήρθε η διάκριση στο Ρίμινι;
«Είχαμε δουλέψει πολύ καλά με την προπονήτριά μου Ράνια Ρούτση και βλέπαμε ότι υπήρχε βελτίωση στις αποδόσεις και στα αποτελέσματα. Ήξερα ότι με ένα καλό πρόγραμμα σίγουρα θα περνούσα στα ημιτελικά. Από εκεί και πέρα ο τελικός ήταν κάτι που πλησίαζα εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε ήρθαν τα κατάλληλα προγράμματα τη σωστή στιγμή και με έφεραν στον τελικό».
Μπορούν οι Έλληνες αθλητές-τριες να φέρουν επιτυχίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Νομίζω ότι άνοιξε ο δρόμος στην μεγάλη κατηγορία μετά από πολλά χρόνια! Υπάρχουν Έλληνες αθλητές που δείχνουν ότι μπορούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Επίσης τα νέα παιδιά που ασχολούνται δείχνουν ότι έχουν τα προσόντα για το κάτι παραπάνω.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις! Το επόμενο βήμα για το ελληνικό τραμπολίνο είναι να έρθει μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Ελπίζουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 να είμαστε στο Παρίσι, ώστε να γραφτεί άλλη μια επιτυχία για το ελληνικό τραμπολίνο».