Η Έλεν ΜακΆρθουρ υποθέτουμε πως μικρή θα διάβασε το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» και θα ζήλεψε. Η Βρετανίδα ιστιοπλόος όταν μεγάλωσε, το επιχείρησε και τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι ο Φιλέας Φογκ, ο μυθιστορηματικός ήρωας του Βερν.
Ήταν 7 Φεβρουαρίου 2005 όταν η 25χρονη τότε ΜακΆρθουρ ολοκλήρωνε μόνη με το ιστιοπλοϊκό της σκάφος τον γύρο του κόσμου σε 71 ημέρες, 14 ώρες, 18 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Με καταγωγή από το Isle of Wight, ένα νησί στο κανάλι της Αγγλίας, τη θάλασσα που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από τη Γαλλία, η ΜακΆρθουρ διήνυσε απόσταση 27,354 ναυτικών μιλίων (κάτι παραπάνω από 50.000 χλμ.) για να ολοκληρώσει το δικό της ταξίδι στον κόσμο.
Με μέση ταχύτητα 15,9 κόμβων (29,4 χλμ.) ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Γάλλου, Francis Joyon για περισσότερο από μία ημέρα. Ο Γάλλος με τη σειρά του το 2004 είχε κάνει τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 22 ώρες, 54 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας κατά 20 ημέρες και πλέον το ρεκόρ και κανείς δεν πίστευε πως μια γυναίκα θα μπορούσε να πάρει το ρεκόρ και μάλιστα τόσο σύντομα. Η 28χρονη ΜακΆρθουρ άρχισε το ταξίδι της στις 28 Νοεμβρίου 2004 με το σκάφος τύπου τριμαράν και την ονομασία B&Q/Castorama και πέρασε τη γραμμή τερματισμού από το γαλλικό νησί Ουσάντ στην είσοδο του αγγλικού καναλιού στη Βρετάνη στις 22:25 της 7ης Φεβρουαρίου 2005. Στη διάρκειά του η γενναία ιστιοπλόος λίγο έλειψε να συγκρουστεί με μια φάλαινα, υπέστη εγκαύματα στο χέρι της, αλλά και μελανιές, καθώς χρειάστηκε να σκαρφαλώσει στον ιστό των 27.5 μέτρων, για να πραγματοποιήσει επισκευές.
Παρά τα προβλήματα και τα καιρικά φαινόμενα η ΜακΆρθουρ πέρασε πιο γρήγορα από το προηγούμενο ρεκόρ, σε πέντε περάσματα, από τον Ισημερινό, τον ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, το ακρωτήριο Λέουιν στην Αυστραλία, το ακρωτήριο Χορν στη Γη του Πυρός και πίσω ξανά στον Ισημερινό. «Είμαι ενθουσιασμένη και εντελώς κουρασμένη. Όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού, ένιωσα σαν να σωριάζομαι στο πάτωμα και να με παίρνει ο ύπνος. Ήμουν απολύτως πάνω από το φεγγάρι» είπε η ΜακΆρθουρ μετά το τέλος του ταξιδιού της. Ο Φράνσις Ζογιόν, πείσμωσε και τρία χρόνια πήρε πίσω το ρεκόρ, κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε 57 ημέρες, 13 ώρες και 34 λεπτά. Το ρεκόρ κατέχει αυτή τη στιγμή ένας άλλος Γάλλος, ο Φρανσουά Γκαμπάρ με 42 ημέρες, 16 ώρες, 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα τον Δεκέμβριο του 2017.
Από τους ωκεανούς στο Ίδρυμα «Ellen MacArthur»
Η ΜακΆρθουρ περνώντας σχεδόν 72 ημέρες μόνη στη θάλασσα με τα εντελώς απαραίτητα, αντιμέτωπη με την τρομερή δύναμη αλλά και την ομορφιά της φύσης, αποφάσισε να αλλάξει ρότα στη ζωή της. Το σκάφος της ήταν ο κόσμος της στην απεραντοσύνη των ωκεανών που διέσχισε και η επιβίωσή της εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα περιορισμένα τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες που είχε είχε μαζί της. Μέσα από το εγχείρημά της συνειδητοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βασίζεται πλήρως στους πεπερασμένους πόρους που εξάγουμε, χρησιμοποιούμε και στη συνέχεια διαθέτουμε.
Όταν επέστρεψε, άρχισε να μελετά πώς λειτουργεί η οικονομία μας, Συνειδητοποίησε ότι οι λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματά μας δεν βρίσκονται μόνο στον τρόπο που παράγουμε ενέργεια, αλλά και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα υλικά. Έτσι πέντε χρόνια αργότερα ίδρυσε το «Ίδρυμα Ellen MacArthur», με σκοπό να προωθήσει την κυκλική οικονομία, για την εξάλειψη των αποβλήτων και της ρύπανσης.