Η Αννα Ντουντουνάκη

Άννα Ντουντουνάκη στο GWomen: «Έχω δώσει και την ψυχή μου για να είμαι σήμερα εδώ και να είμαι καλά»

Δημήτρης Ντζάνης

Η Άννα Ντουντουνάκη βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της για την 3η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η 29χρονη κολυμβήτρια μέσα από το GWomen δίνει το στίγμα της για το «Παρίσι 2024».

Η ιστορία, ίσως, να χρωστά κάτι στην Άννα Ντουντουνάκη, αν και όπως στη ζωή, έτσι και στον αθλητισμό, οι ευκαιρίες για κάτι πολύ μεγάλο δημιουργούντα μέσα από τη δουλειά, την επιμονή, την υπομονή και την πίστη σε αυτό που κάνεις.

Η 29χρονη κολυμβήτρια από τα Χανιά, που ανήκει στην Team Future της Bwin, στο Παρίσι θα έχει μια νέα ευκαιρία να διεκδικήσει αυτό που στερήθηκε για έξι εκατοστά του δευτερολέπτου τον Ιούλιο του 2021, την είσοδο στον τελικό των 100μ. πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς η Χανιώτισσα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Βουδαπέστη με πανελλήνιο ρεκόρ στα 57.37 στα 100μ. πεταλούδα κι αυτό το ρεκόρ το βελτίωσε στα 57.25 στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων, που την έφεραν όμως στην άχαρη 9η θέση.

Τώρα η πρωταθλήτρια του Παναθηναϊκού, με σπουδές στη Νομική, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τα άλλα μέλη της ολυμπιακής ομάδας για το τελευταίο στάδιο της πρετοιμασίας της για το ραντεβού στο Παρίσι και την 3η παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εκτός από τα 100μ. πεταλούδα θα κολυμπήσει και με την ομάδα 4Χ100μ. μικτή mixed.

Λίγο πριν η Ντουντουνάκη βρέθηκε για προετοιμασία στο υψόμετρο του Λιβίνιο, στις ιταλικές Άλπεις στη Λομβαρδία. Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα ένας απροσδόκητος τραυματισμός στο γυμναστήριο, ουσιαστικά άλλαξε τα σχέδιά της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, όπου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. πεταλούδα.

Η Άννα Ντουντουνάκη σε δηλώσεις της στο GWomen, παραμονές της αναχώρησης για την Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε στο πόσο έχει αλλάξει αυτά τα τελευταία χρόνια, μέσα από δυσκολίες, προβλήματα και έθεσε τον στόχο της για το «Παρίσι 2024».

  • Πώς είναι η Άννα λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι στο Παρίσι και σε σχέση με την παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Το ευρωπαϊκό είναι η αλήθεια το έχω αφήσει αρκετά πίσω μου, ήταν για εμένα ένα πέρασμα, θα ήταν στόχος, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ήταν ένα κομμάτι της προετοιμασίας μου, ξέροντας ότι δεν είχα πάει έτοιμη.

Έκανα προετοιμασία στην Ιταλία, στο Λιβίνιο, ήθελα να συγκεντρωθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα πράγματα πήγαν καλά, προσπαθούσα κι ακόμα προσπαθώ καθημερινά στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να χτίσω την ψυχολογία μου, την αισιοδοξία μου, την αυτοπεποίθησή μου και μέσα από την προπόνηση να νιώσω δυνατή σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά για να αντιμετωπίσω αυτό που έρχεται.

Θέλω να ευχαριστηθώ τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η τρίτη μου φορά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες, αλλά είμαι κι εγώ διαφορετική σαν άνθρωπος πλέον, έχω μεγαλώσει, έχω διαφορετικούς στόχος και πιστεύω πως τώρα είμαι ικανή να προσαρμόζομαι στις καταστάσεις, αυτό, θέλω να ευχαριστηθώ τους αγώνες, να μπορέσω να βελτιώσω τα ρεκόρ μου».

ntountounaki

  • Η εμπειρία του Τόκιο γυροφέρνει ακόμα στο μυαλό σου;

«Το ότι έχασα τον τελικό και ο τρόπος που έγινε, έφυγε από το μυαλό μου πολύ γρήγορα, στεναχωριέμαι που δεν μπόρεσα να απολαύσω το πανελλήνιο ρεκόρ σε εκείνη την κούρσα, γιατί όπως και να το κάνουμε και το ρεκόρ είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Αλλά ειλικρινά είναι κάτι που το έχω αφήσει πίσω μου, γιατί είμαι ευχαριστημένη από την απόδοσή μου, για ό,τι έκανα όλη τη χρονιά εκείνη, δεν θα άλλαζα κάτι, απλά στάθηκα λίγο άτυχη».

  • Τι έχει αλλάξει στην Άννα από το Τόκιο μέχρι σήμερα;

«Έχω αλλάξει πάρα πολύ σαν άνθρωπος, έχω δουλέψει πολλά πράγματα μέσα μου, έχω κληθεί να αντιμετωπίσω πολλές διαφορετικές καταστάσεις.

Το 2021 είχα ουσιαστικά τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου, πράγματα που δεν είχα φανταστεί, που δεν είχα καν στο μυαλό μου όταν άρχισα την κολύμβηση και πραγματικά κάθε επίπεδο που αλλάζεις στον πρωταθλητισμό είναι και μια νέα διαδικασία.

Είναι συναισθήματα που πρέπει να διαχειρίζεσαι, είναι το σώμα σου, οι απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου, είναι πολλά και νιώθω ότι έχω περάσει από πολλές τέτοιες καταστάσεις πια.

Ειδικά φέτος και μετά τον τραυματισμό μου, κλήθηκα να αντιμετωπίσω άλλη μια δυσκολία και πιστεύω ότι σε όλες αυτές τις συνθήκες κάθε ημέρα ήμουν εκεί, κάθε ημέρα προσπαθούσα, ήταν πάρα πολλές οι ημέρες που δεν έβγαιναν, ειδικά μετά τον τραυματισμό ήταν μακρύ το διάστημα που χρειάστηκα για να επανέλθω, ήταν κάτι πολύ δύσκολο ψυχολογικά».

  • Όμως μέσα από όλα αυτά βγαίνεις πιο δυνατή

«Σίγουρα, όλα αυτά με κάνουν πιο δυνατή, είχα πει χαρακτηριστικά πριν από το ευρωπαϊκό πως αντιμετωπίσει τόσες δύσκολες καταστάσεις, πραγματικά ότι και να συνέβαινε εκεί, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία πως την επόμενη ημέρα θα ήμουν καλά και το λέω γιατί πραγματικά έχω κουραστεί πολύ, έχω δώσει και την ψυχή μου για να μπορώ να είμαι σήμερα εδώ και να είμαι καλά, να μπορώ να νιώθω αυτοπεποίθηση και να νιώθω ότι ξαναβρίσκω τον εαυτό μου, τη δύναμή μου και να στέκομαι γερά στα πόδια μου. Είμαι διαφορετική, πιο ώριμη κι όλα αυτά θέλω να τα χρησιμοποιήσω τώρα σαν όπλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]