H εθνική πόλο γυναικών 2η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σπλιτ
02/01/2024
ΠΟΛΟ

H Ελλάδα στο κυνήγι του «κρυμμένου» θησαυρού

Δημήτρης Ντζάνης

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών ξεκινά το 2024 από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν, αναζητώντας τον δρόμο που θα την οδηγήσει στο Παρίσι και την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια.

Ήταν Ιανουάριος του 2012 και όπως και τώρα, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών ταξίδευε στο Αϊντχόφεν για τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Τότε εκείνη η σπουδαία φουρνιά προερχόταν από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σανγκάη, το καλοκαίρι του 2011.

Και εκείνη ήταν ολυμπιακή χρονιά, όπως και τώρα. Τότε η εθνική ομάδα με την αύρα από την επιτυχία στη Σανγκάη στόχευε στο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό, τελικά ήρθε το ασημένιο, όμως η χρονιά έπειτα στράβωσε, όταν στο προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης και στον κρίσιμο προημιτελικό ήρθε η ήττα από την Ισπανία με 9-7 και ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Τώρα το εθνικό συγκρότημα αρχίζει το ταξίδι της στο 2024, ψάχνοντας τον «κρυμμένο» θησαυρό, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οι δρόμοι είναι δύο, είτε από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που ξεκινά την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στην πόλη της Ολολανδίας, είτε μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα ακολουθήσει στην Ντόχα (4-16 Φεβρουαρίου).

Η εθνική ομάδα θα ταξιδέψει στο Αϊντχόφεν με τον τίτλο της «ασημένιας» πρωταθλήτριας Ευρώπης από τη διοργάνωση του Σπλιτ το 2022.

Ανάλογη επιτυχία μπορεί να δώσει εισιτήριο για το Παρίσι, εφόσον η εθνική ομάδα φθάσει ξανά στον τελικό και παίξει με μια από τις Ολλανδία, Ισπανία ή Γαλλία, τις χώρες από την Ευρώπη που είναι ήδη στο Παρίσι. Όμως αυτά θα τα δούμε όσο εξελίσσεται η διοργάνωση.

Η ομοσπονδιακή τεχνικός Αλεξία Καμμένου, μιλώντας στο Gazzetta, μετά την ανακοίνωση των παικτριών που θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία, εξέφρασε την πίστη της πως στο τέλος ο μεγάλος στόχος θα επιτευχθεί και η εθνική ομάδα ύστερα από το Πεκίνο το 2008 θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τρία εισιτήρια για την Ντόχα και ένα για Παρίσι

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Aπό τη διοργάνωση στο Αϊντχόφεν θα δοθούν τα τρία τελευταία εισιτήρια πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα (4-16 Φεβρουαρίου), καθώς και ένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η εθνική ομάδα είναι στη διεκδίκηση και στις δυο διοργανώσεις, μετά την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, πριν από έξι μήνες.

Όμως έχει τη δυνατότητα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να πετύχει τζόκερ και να εξασφαλίσει από τώρα την παρουσία της στο «Παρίσι» 2024.

ninou
Η Ειρήνη Νίνου

Για το παγκόσμιο πρωτάθλημα από τη «γηραιά» ήπειρο έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους οι Ολλανδία (World Cup 2023), Ισπανία, Ιταλία και Ουγγαρία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα, που σημαίνει πως η εθνική ομάδα μόνο αν δεν παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό δεν θα είναι στην Ντόχα.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Ευρώπη έχουν προκριθεί οι Γαλλία (διοργανώτρια), Ολλανδία και Ισπανία (παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023).

Δηλαδή, η Ελλάδα, η Ιταλία η Ουγγαρία, από την Ευρώπη και ο Καναδάς, με τη Νέα Ζηλανδία κατά δεύτερο λόγο, είναι οι χώρες που διεκδικούν τα τρία τελευταία εισιτήρια για το ολυμπιακό τουρνουά των 10 συνολικά ομάδων. Το ένα θα δοθεί στο Αϊντχόφεν, τα άλλα δύο στην Ντόχα.

vasiliki plevritou
H Βασιλική Πλευρίτου

Η εθνική ομάδα βρίσκεται στον Α' Όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με αντιπάλους την πρωταθλήτρια κόσμου και γηπεδούχο Ολλανδία, την πανίσχυρη Ουγγαρία και την Κροατία.

Το πρόγραμμα της εθνικής ομάδας
(Σε ώρες Ελλάδας)

Παρασκευή 5/1: Ελλάδα-Ουγγαρία (21:30)
Σάββατο 6/1: Ελλάδα-Κροατία (17:00)
Κυριακή 7/1: Ελλάδα-Ολλανδία (19:30)
Οι όμιλοι - Το σύστημα διεξαγωγής

Στον Α' και Β' Όμιλο βρίσκονται οι χώρες που ήταν στην οκτάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Σπλιτ το 2022. Με το νέο σύστημα οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις στον Α' και Β' όμιλο πάνε απευθείας στα προημιτελικά.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και στην 4η θέση στον Α' και Β' Όμιλο θα δώσουν χιαστί αγώνα για την πρόκριση στην οκτάδα με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση στον Γ' και στον Δ' όμιλο. Οι ομάδες που θα βρεθούν στις δύο τελευταίες θέσεις στον Γ' και στον Δ' Όμιλο θα συνεχίσουν για τις θέσεις 13-16.

stamatopoulou
H Ιωάννα Σταματοπούλου

Oι όμιλοι

Division 1

Α' Όμιλος
Ολλανδία
Ουγγαρία
Κροατία
Ελλάδα

Β' Όμιλος
Ισπανία
Ισραήλ
Γαλλία
Ιταλία

Division 2

Γ' Όμιλος
Ρουμανία
Σερβία
Τσεχία
Τουρκία

Δ' Όμιλος
Σλοβακία
Βουλγαρία
Γερμανία
Μ. Βρετανία

water polo national team

Οι διασταυρώσεις σε χιαστί, προημιτελικά και ημιτελικά

Χιαστί (8/1)
A4-Γ1 (1)
Β4-Δ1 (2)
Β3-Δ2 (3)
Α3-Γ2 (4)

Προημιτελικά (9/1)
Β1 - Νικητής 1 (5)
Α1 - Νικητής 2 (6)
Α2 - Νικητής 3 (7)
Β2 - Νικητής 4 (8)

Ημιτελικά (11/1)
Νικητής 6 - Νικητής 8
Νικητής 5 - Νικητής 7

Τέσσερα ασημένια μετάλλια και οι χαμένες ευκαιρίες

Η εθνική ομάδα γυναικών έχει ανέβει τέσσερις φορές στο βάθρο της διοργάνωσης και σε όλες τις περιπτώσεις έφθασε μέχρι τον τελικό, κατακτώντας το
ασημένιο μετάλλιο.

Η αρχή έγινε στο Ζάγκρεμπ το 2010 κόντρα στη Ρωσία (11-6), έπειτα τον Ιανουάριο του 2012, όπως και τώρα το Αϊντχόφεν και ο τελικός με την Ιταλία (13-10), για να φθάσουμε στη Βαρκελώνη το 2018 και τον τελικό με την Ολλανδία (6-4) και στο Σπλιτ το 2022 και τον τελικό με την Ισπανία (9-6).
Τα τρία πρώτα μετάλλια είχαν έρθει με τεχνικό τον Γιώργο Μορφέση και το τελευταία με τεχνική υπεύθυνο την Αλεξία Καμμένου.

xenaki
Οι Ξενάκη και Ελευθεριάδου με το ασημένιο μετάλλιο από το ευρωπαϊκό του 2018

Η Άλκηστη Αβραμίδου σε οκτώ παρουσίες μετρά 84 συμμετοχές, ενώ η Αλεξάνδρα Ασημάκη με 65 γκολ είναι η αρχισκόρερ στη διοργάνωση. Η 35χρονη φουνταριστή που επέστρεψε στην εθνική ομάδα, θα πάρει μέρος στο 7ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της καριέρας της, κάνοντας ντεμπούτο στο Βελιγράδι το 2006 σε ηλικία 18 ετών. Η Ασημάκη αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο των πρώτων μεταλλίων της εθνικής ομάδας με το σήμερα.

Η σύνθεση της εθνικής ομάδας
(Σε παρένθεση οι συμμετοχές σε ευρωπαϊκά)

1.Χρυσή Διαμαντοπούλου (5)
2.Ελευθερία Πλευρίτου (5)
3.Ιωάννα Χυδηριώτη (3)
4.Νικόλ Ελευθεριάδου (2)
5.Μαργαρίτα Πλευρίτου (5)
6.Έλενα Ξενάκη (4)
7.Αλέξάνδρα Ασημάκη (6)
8.Μαρία Πάτρα (2)
9.Ειρήνη Νίνου (2)
10.Βασιλική Πλευρίτου (1)
11.Στεφανία Σάντα (1)
12.Αθηνά Γιαννοπούλου (1)
13.Ιωάννα Σταματοπούλου (3)
14.Έλενα Ελληνιάδη (1)
15.Σοφία Τορνάρου (Χ)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]