Η σχέση μίας προπονήτριας με μία αθλήτριά της είναι ιδιαίτερη. Ένας δυνατός δεσμός. Ένα σπάνιο φυτό που θέλει συνεχή φροντίδα κι αδιάκοπη προσπάθεια για να ανθίσει. Με ρίζα την αμοιβαία εμπιστοσύνη, βλαστό την επικοινωνία και καρπούς τις επιτυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραλληλισμού, η σχέση της Ιωάννας Σιώμου με την Μαρία Βούκοβιτς.
Cover photo by: Ιωάννα Τζετζούμη
Η αθλήτρια από το Μαυροβούνιο ανήκει πλέον σε ελληνικό σύλλογο (ΓΣ Κηφισιάς), αλλά περιηγήθηκε αρκετά πριν βρει πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας, στην ομάδα της Ιωάννας Σιώμου, για να ανθίσει. Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Ελλάδα. Στο γκρουπ της κα. Σιώμου βρήκε τον εαυτό της. Την σιγουριά στις ικανότητές της και έτσι νομοτελειακά ήρθαν και οι διακρίσεις. Κατέλαβε την 9η θέση στο Τόκιο, μέσα στο 2021 πέρασε το 1,97 που είναι εθνικό ρεκόρ στη χώρα της, πέρασε ξανά το 1,97 στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Σμεντέρεβο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ψηφίστηκε ως η κορυφαία αθλήτρια του 2021 του Μαυροβουνίου σε όλα τα σπορ.
«Από όταν ήρθα στην Ελλάδα βρήκα τον εαυτό μου και απολαμβάνω την κάθε στιγμή!», δήλωσε στο GWomen.
Η 30χρονη αθλήτρια του ύψους υπό τις οδηγίες της Ιωάννας Σιώμου, έδωσε το παρών και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στην πρωτεύουσα της Σερβίας, κι έφτασε μια ανάσα από το βάθρο. Με άλμα στα 1,95 κατετάγη 4η και έκανε ένα ακόμα σπουδαίο βήμα προς τον μεγάλο της στόχο! « Απλώς προσπαθώ να το απολαμβάνω και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Με την προπονήτριά μου κάναμε καλή δουλειά και το δείξαμε και στον αγώνα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων και ικανοποιημένη. Σταθερά τα άλματά μου είναι πάνω από 1,95. Το να είσαι εδώ στις 12 καλύτερες στον κόσμο και να τερματίζεις 4η είναι μεγάλη υπόθεση κι ελπίζω την επόμενη φορά να κάνω το βήμα παραπάνω.», τόνισε.
«Η Μαρία έκανε έναν πολύ καλό αγώνα. Είναι δεδομένο ότι μπορεί και τα 2μ.», τόνισε η προπονήτριά της που παρακολούθησε από την Stark Arena τις προσπάθειές της. «Ο πρώτος στόχος σε αυτόν τον αγώνα ήταν η 6αδα. Ο επόμενος ήταν να ανεβεί στο βάθρο. Αν πετύχαινε με την πρώτη προσπάθεια το 1.95 ξέραμε ότι αγγίζει το μετάλλιο και αυτό ακριβώς έκανε! Όμως το επίπεδο αυτή τη φορά ήταν πολύ υψηλό και έτσι για το χάλκινο μετάλλιο χρειάστηκε 1.98», εξηγεί η προπονήτριά της, κυρία Σιώμου στο GWomen.
Η έμπειρη άλτρια ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 1,84μ. Πέρασε αυτό το ύψος με τη δεύτερη προσπάθεια. Ανέβασε τον πήχη στα 1,92μ. τα οποία πέρασε επίσης με τη δεύτερη προσπάθεια και το 1,95 από την πρώτη προσπάθεια. Πάλεψε και για το 1,98, αλλά δεν τα κατάφερε. Πλέον όμως «πλησιάζουμε πιο κοντά στον στόχο», όπως τόνισε η προπονήτριά της, «το στοίχημα για εμένα είναι τα 2μ. πια και ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση».
«Μετά από μια πολύ καλή απόδοση της αθλήτριάς μου σε μια μεγάλη διοργάνωση, ξεχειλίζω από ανάμεικτα συναισθήματα: Νιώθω κυρίως δικαιωμένη και χαρούμενη για τη σειρά επιλογών που έχω κάνει ώστε να φτάσει η αθλήτρια σε αυτό τον αγώνα στην καλύτερη της κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα αρχίζω και σκέφτομαι το επόμενο βήμα, θέτω τον πήχη πιο ψηλά και σχεδιάζω το μέλλον. Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος που δεν εφησυχάζω... απολαμβάνω τη ζωή μέσα από την επίτευξη των στόχων μου», δηλώνει η Ιωάννα Σιώμου έχοντας ήδη στρέψει το βλέμμα της στην επόμενη διοργάνωση.
Το ταξίδι και των δύο στον χώρο του αθλητισμού, είχε εμπόδια. Η Μαρία Βούκοβιτς ξεκίνησε τον στίβο όταν ήταν μόλις 10 ετών μετά από μια παρότρυνση ενός καθηγητή της. Όταν ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες σε Ευρωπαϊκά νέων, οι αρένες της γης, άρχισαν να μοιάζουν πιο οικείες. Στα 19 της όμως, άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι αμφισβήτησης. Της έλεγαν ότι έχει παραπάνω κιλά. Πως δεν μπορεί να συνεχίσει στο άλμα εις ύψος.
Το άκουσε τόσες φορές που το πίστεψε και η ίδια. Σκέφτηκε να παραιτηθεί από την ιδέα μιας ζωής γύρω από τον στίβο. Έχασε την πίστη στον εαυτό της. Όμως η καρδιά της δεν την άφησε να απομακρυνθεί. Η ενέργεια του στίβου και τα φυσικά συστήματα, εκείνα που καταργεί στα άλματά της, δημιούργησαν ένα ιδιότυπο μαγνητικό πεδίο που την προσέλκυσε και πάλι κοντά στο άθλημα, οδηγώντας την στην Ελλάδα, στο γκρουπ της Ιωάννας Σιώμου που είναι και η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που είχε στην καριέρα της.
Η συντονίστρια ταχυτήτων και ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ιωάννα Σιώμου, που στα πρώτα βήματά της στην προπονητική έβλεπε μπροστά της να υψώνεται ένας «γαλανόλευκος» τοίχος αλλά δεν τα παράτησε. Το να μπει, βλέπετε, σε μια ανδροκρατούμενη ομοσπονδία ήταν δύσκολο εγχείρημα. Όμως είχε μάθει να βάζει υψηλούς στόχους, να θωρακίζει την ψυχή της για να μην την επηρεάζουν όσα έφταναν στα αφτιά της, και να συνεχίζει κυνηγώντας τα όνειρά της. Το ίδιο συμβουλεύει και τις αθλήτριές της. Το ίδιο είπε και στην Μαρία Βούκοβιτς.
Μια αθλήτρια που δεν έπαψε να ακτινοβολεί παρά τις σκιές που συνάντησε στον δρόμο της. Και ακτινοβολεί όχι μόνο λόγω των επιδόσεών της. Μα γιατί έτσι είναι ως άνθρωπος. Χαμογελαστή, πρόσχαρη. Δεν μιλάει καλά ελληνικά ακόμα, όμως σπεύδει να απαντήσει στα ελληνικά αν τύχει και βρεθεί σε κάποια συζήτηση. Πιστεύει πολύ στη δύναμη των γυναικών και την εκνευρίζουν τα στερεότυπα που ακολουθούν συχνά τις γυναίκες αθλήτριες. Καθοδηγείται από την πίστη στον εαυτό της και το μεγαλύτερό της στήριγμα είναι οι γονείς της.
«Όταν κάνω ένα άλμα είναι για την οικογένειά μου, για να την κάνω περήφανη και γιατί μου αρέσει το άθλημα. Ο στόχος μου είναι το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό ανοιχτού στίβου. Περιμένω να βάλω τον πήχη στα 2μ. και να τα περάσω», δηλώνει.