Μέχρι αυτή τη στιγμή, και έναν μήνα πριν τον δημοφιλή μαραθώνιο της Βαλένθια, υπάρχουν τέσσερις δρομείς που έχουν τρέξει 2:17 ή γρηγορότερα φέτος, συν την κορυφαία του μαραθωνίου Πέρες Τζέπτσιρτσιρ. Η 29χρονη Κενυάτισσα, Τζέπτσιρτσιρ, έχει κερδίσει Ολυμπιακούς Αγώνες και αρκετούς major μαραθωνίους με χρόνους γύρω στο 2:17 ενώ λίγες είναι και οι φορές που έχει κατέβει σε μαραθώνιο και δεν έχει κόψει αυτή το νήμα. Όμως στον πρόσφατο μαραθώνιο του Σικάγο η Ρουθ Τσέπτενγκετιχ, από την Κένυα, έγινε η δεύτερη ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών, τερματίζοντας σε 2:14.18. Η ίδια έχασε για λίγο την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στην απόσταση, το οποίο έχει η εξαιρετική Κενυάτισσα με το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο Μπίτζιτ Κοσγκέι. Και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πρώην 800άρα, Τιγκίστ Ασέδα (Αιθιοπία), που μόλις στη δεύτερη φορά που έτρεξε τα 42χλμ τερμάτισε σε 2:15.37. Αλλά ούτε την 23 ετών Αιθιόπισσα, Γιαλεμζέρφ Γιεχαλού, που έχει τρέξει μόνο δύο μαραθωνίους και τους δύο σε 2:17.
Όλες μαζί “οργάνωσαν” την επανάσταση στον γυναικείο μαραθώνιο.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια αυτές οι επιδόσεις θεωρούνταν ανέφικτες για τις γυναίκες δρομείς. To 2003, όταν η Πόλα Ράντκλιφ είχε τρέξει το φοβερό, Παγκόσμιο ρεκόρ τότε, 2:15:25 η Παγκόσμια ομοσπονδία είχε σκεφτεί μέχρι και να το ακυρώσει γιατί φάνταζε εξωπραγματικό για μία δρομέα να τρέχει τόσο γρήγορα. Η ίδια είχε διαμαρτυρηθεί έντονα και είχε αποδείξει πως ήταν καθαρή, όπως και το ρεκόρ της. 16 χρόνια μετά η Μπρίτζιτ Κοσγκέι έτρεξε το απίστευτο 2:14:04 για να βάλει το δικό της όνομα στην κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον μαραθώνιο.
“People were cheering, you are running the world record! World record!” said Brigid Kosgei, after breaking the world record by one minute and 19 seconds. Kosgei’s record wasn’t the only PR of the day. Share your 2019 @BankofAmerica #ChicagoMarathon time below! pic.twitter.com/bQfOnhpXH5
— Chicago Marathon (@ChiMarathon) October 13, 2019
Και ακολούθησαν κι άλλοι φοβεροί χρόνοι, από εξαιρετικές δρομείς που βρέθηκαν εδώ για να σπάσουν τα στερεότυπα που τις ήθελα να μη μπορούν να κυνηγήσουν τέτοιους χρόνους. Κάπως έτσι, έχουν καταγραφεί 18 επιδόσεις καλύτερες του 2:18, από οχτώ δρομείς. Οι δέκα από αυτές έχουν σημειωθεί στο διάστημα 2021-2022.
Όλες αυτές οι δρομείς θα στρέψουν τώρα το βλέμμα τους στον μαραθώνιο της Βαλένθια και στην κούρσα της Λετεσένμπετ Γκιντέι. Της ταλαντούχας αυτής Αιθιόπισσας που έχει τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ δικά της (5000μ, 10.000μ, 15χλμ και -μεικτό- ημιμαραθώνιο). Και αυτά τα έχει κάνει όλα από το 2019 μέχρι το 2022 και τώρα, λίγο πριν το 2022 ολοκληρωθεί, ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της και στον μαραθώνιο.
Όταν είχε καταρρίψει το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ είχε συγκλονίσει αφού οι θεατές δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έβλεπαν τη φωτεινή οθόνη να γράφει 29:01.03. Αυτή η επίδοση, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, βαθμολογείται με 1303 (!) πόντους. Σύμφωνα ξανά με το σύστημα βαθμολόγησης της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, η ίδια ίσως να μπορεί να τρέξει στον μαραθώνιο γρηγορότερα από 2:13:00 (επίδοση που βαθμολογείται επίσης με περίπου 1300 πόντους).
Επίσης, η 24χρονη Γκιντέι έχει ρεκόρ 1:02:52 στον -μεικτό- ημιμαραθώνιο, που είναι και το Παγκόσμιο ρεκόρ. Ένας τρόπος για να προβλέψει κανείς πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει κάποιος στον μαραθώνιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βέβαια τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις και συνθήκες, είναι να διπλασιάσει τον χρόνο του ημιμαραθωνίου και να προσθέσει το 10% της επίδοσης. Μετά από αυτον τον υπολογισμό, προκύπτει πως η Γκιντέι μπορεί να τρέξει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γύρω στο 2:12.
Αν πετύχει κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε την απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Ακόμη κι αν η Γκιντέι δεν κάνει αυτές τις απίστευτες επιδόσεις για τις οποίες γράφουμε, θα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια και ένα σημαντικό βήμα για την επανάσταση των γυναικών στον μαραθώνιο.