mya-georgiadis
26/07/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μία Γεωργιάδου: Από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να γίνει μέλος της Εθνικής ομάδας

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα ταλέντο από τις ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα για να ενισχύσει την Εθνική ομάδα στίβου και να προσδώσει στην ήδη σημαντική αξία της. Η Μία Γεωργιάδου, πρωταθλήτρια των χαμηλών εμποδίων με καταγωγή από την Ελλάδα, βρίσκεται μερικά βήματα μακριά από την ελληνοποίηση.

Τα νέα πως η διαδικασία ελληνοποίησης μία νεαρής πρωταθλήτριας του στίβου κυκλοφόρησαν γρήγορα. Η Μία Γεωργιάδου έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και να μπορεί να γίνει περήφανο μέλος της Team Hellas.

Η πρωταθλήτρια των 400μ με εμπόδια (ρεκόρ 57.74) που σε λίγες μέρες κλείνει τα 19, βρίσκεται στην Ελλάδα και απολαμβάνει τις διακοπές της στα ελληνικά νησιά. Όμως, το ταξίδι της για τη χώρα μας δεν αφορούσε μόνο στις διακοπές της ίδιας και της προπονήτριάς της Κάντις Ντέιβις Πράις (δευτεραθλήτρια κόσμου στα 60μ. με εμπόδια το 2008) αλλά και σε μία πολύ σημαντική συνάντηση με την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, για να συζητήσουν μαζί την πρόοδο της διαδικασίας που έχουν ξεκινήσει.

σοφια σακοραφα και μια γεωργιαδης ΣΕΓΑΣ

«Ανυπομονώ να αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα του χρόνου. Αυτή τη στιγμή είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπελτ και σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ προσπαθούμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία της ελληνοποίησης όσο παράλληλα εγώ διατηρώ τις δεσμεύσεις μου απέναντι στο πανεπιστήμιο και τις σπουδές μου. Ανυπομονώ πραγματικά να εκπροσωπήσω τη χώρα μου! Με την υποστήριξη της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα, και του Παύλου Γερουλάνου βρισκόμαστε στα τελικά στάδια του να γίνω επίσημα μέλος της Team Hellas», εξηγεί η Γεωργιάδου μιλώντας στο GWomen.

Η ελληνική καταγωγή και η σύνδεση με την Ελλάδα

Η νεαρή αθλήτρια είχε την τύχη να έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη γιαγιά και τον παππού της, οι οποίοι είναι από Ελλάδα και φρόντισαν να μην αφήσουν το ελληνικό στοιχείο μέσα τους να «πεθάνει» με το πέρασμα των καιρών. Έτσι, πέρασαν στην εγγονή τους όλα τα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας που είχα κουβαλήσει μαζί τους στο υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι τις ΗΠΑ.

Mya-Georgiadis

Η ίδια, εξηγεί πως όλα τα αυθεντικά στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική παράδοση έχουν ριζώσει μέσα της από όταν ήταν ακόμη παιδί και πως νιώθει τόσο βαθιά συνδεδεμένη με την ελληνική καταγωγή της που προσδιορίζεται ως Ελληνίδα:

«Μεγάλωσα σε ένα ελληνικό σπίτι στις ΗΠΑ. Η μητέρα μου έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, στο Μεσολόγγι, και έπειτα μετακόμισε στην Αμερική όταν ήταν μικρή. Μεγαλώνοντας συνδέθηκα με την ελληνική μου καταγωγή μέσα από τη γιαγιά και τον παππού μου και είχα αυθεντικά κομμάτια της ελληνικής κουλτούρας μέσα μου σαν παιδί. Δεν μιλάω πολύ καλά ελληνικά όμως μαθαίνω.

Πάντα ονειρευόμουν να τρέξω για την Ελλάδα, από όταν ήμουν μικρό παιδί. Έτρεξα στο εθνικό πρωτάθλημα Κ20 των ΗΠΑ αλλά ήξερα πως ακόμη κι αν έμπαινα στην Εθνική ομάδα δεν θα αγωνιζόμουν για τις ΗΠΑ γιατί παρ’ όλο που είμαι και Ελληνίδα και Αμερικανίδα, προσδιορίζομαι ως Ελληνίδα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]