tsegay gudaf
18/09/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Γκούνταφ Τσεγκάι: Επέστρεψε γρηγορότερη για όσα της είχε στερήσει ο εμφύλιος

Πηνελόπη Γκιώνη

Η κούρσα που έκανε στα 5000μ. και το ρεκόρ μας «χάρισε» ήταν μόνο μία σταγόνα σε μία ολόλκληρη θάλασσα επιτευγμάτων από την ίδια. Η Γκούνταφ Τσεγκάι, μόλις στα 25 της, έχει ήδη καταφέρει να βάλει την υπογραφή της σε μεγάλες μάχες στον στίβο αλλά ορισμένες φορές οι εσωτερικές της μάχες ήταν σημαντικότερες.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης, η κούρσα των 10.000μ. την οποία η Γκούνταφ Τσεγκάι κέρδισε με απόλυτα εντυπωσιακό τρόπο (καθώς η Σίφαν Χασάν, με την οποία μονομαχούσε για την πρώτη θέση, έπεσε λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό) ήταν ένα από τα highlight της διοργάνωσης. «Δεν σκεφτόμουν την επίδοση αλλά μόνο το χρυσό μετάλλιο σε εκείνη την κούρσα», είχε πει μετά τον παγκόσμιο τίτλο που κέρδισε, λίγο πριν αγωνιστεί στο 5άρι και τερματίσει σε 15:01.13 στη 13η θέση. Εκείνη η επίδοση, με αυτή που είδαμε στον τελικό του Diamond League δεν έχουν καμία σχέση.

Η Τσεγκάι στην κούρσα του τελικού μάλλον είχε συμφωνήσει με τη συμπατριώτισσά της Μπίρκε Χαϊλόμ να τη βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια για το μεγάλο ρεκόρ και να κάνει τον λαγό μέχρι και το τρίτο χιλιόμετρο, όπου το πέρασμα της Χάιλομ ήταν 8:26.00. Μετά, έμεινε μόνη και πίεζε, πίεζε όσο μπορούσε, κυνηγούσε το χρονόμετρο με κάθε ίχνος δύναμης που είχε, όσο άφηνε πίσω της τα wavelights και έτρεχε γρηγορότερα από αυτά. Όταν πια έφτασε να βρίσκεται περίπου 400μ. πριν τον τερματισμό, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως ένας τόσο μεγάλος χρόνος θα γραφόταν στη φωτεινή οθόνη. Έτρεχε προς τον τερματισμό, έφτανε στο τέλος και το χρονόμετρο έγραφε ακόμη μπροστά 13.

Το κοινό δεν μπορούσε ούτε να πιστέψει πως θα δει ένα δεύτερο, τόσο μεγάλο ρεκόρ στο 5άρι γυναικών αλλά τελικά έβλεπε την Τσεγκάι να φτάνει δυο ανάσες μακριά από το να σπάσει το τεράστιο φράγμα των 14 λεπτών. Φτάνει στην κορδέλα, τερματίζει και βλέπουμε 14:00.21. Η Χαϊλόμ την περίμενε στην άκρη και έτρεξε πρώτη πάνω της να την αγκαλιάσει, είχε βοηθήσει κι εκείνη γι’ αυτή την επίδοση.

Η μετάφραση της επίδοσης

Μέχρι και πριν ξεκινήσει η σεζόν του 2023 δεν πιστεύαμε πως μπορούμε να δούμε κάποια επίδοση πιο καλή από το 14:06.62 που είχε κάνει η Λετενσέμπετ Γκίντεϊ το 2020. Μάλιστα, πριν το 2020 το φράγμα του 14:10, που ούτε η Τιρουνές Ντιμπάμπα δεν είχε καταφέρει να σπάσει, φαινόταν μακρινό. Η Φέιθ Κίπεγιεγκον το έκανε φέτος 14:05 και η Τσεγκάι 14:00 για να μας κάνουν να μιλήσουμε για την απόλυτη επανάσταση στις αποστάσεις αλλά και να μπούμε σε διαδικασία αναθεώρησης των ανθρώπινων ορίων, για μία ακόμη φορά.

Το σκορ της επίδοσης είναι 1282 βαθμοί και ίσως είναι χρήσιμο να το «μεταφράσουμε» σε επιδόσεις άλλων αγωνισμάτων για να φανεί το μεγαλείο του.

Πιο συγκεκριμένα αντιστοιχεί σε 12.05 στα εμπόδια γυναικών, μεταξύ 2.06μ. και 2.07μ. στο ύψος και μεταξύ 5.03μ. και 5.04μ. στο επί κοντώ γυναικών, 15.60μ. στο τριπλούν, 21.19μ. στη σφαιροβολία και 7046 βαθμούς στο έπταθλο.

Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, πως οι αποστάσεις από τα αγωνίσματα που τυγχάνουν αρκετής «βοήθειας» με περισσότερους από έναν λαγούς πια αλλά και τα wavelights και γι’ αυτό βλέπουμε συνεχώς όλο και καλύτερες επιδόσεις.

Οι εσωτερικές μάχες της Τσεγκάι, η μεγαλύτερή της νίκη: «Μπήκαν 20 στρατιώτες στο σπίτι μας, μέσα στη νύχτα»

Η Αιθιόπισσα δεν έχει περάσει εύκολα για να φτάσει ως εδώ. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που έλεγε δημόσια πως έχει να μιλήσει με τους γονείς και τα αδέρφια της για περίπου 18 μήνες. Ο εμφύλιος πόλεμος τους χώρισε. Μέσα σε όλη αυτή την ατυχία, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η κατάσταση, στάθηκε τελικά τυχερή αφού οι δικοί της άνθρωποι δεν ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους.

«Το να μην μπορώ να μιλήσω στον πατέρα και στον αδερφό μου, που με έχουν συμβουλεύσει για να προσπαθήσω να καταφέρω την επιτυχία κάθε μέρα, είναι πολύ δύσκολο. Δεν τους μιλούσα για 18 μήνες», έλεγε η ίδια σε συνέντευξή της στο BBC.

Αυτό, ήταν ένα από αυτά που κράτησαν πίσω την Τσεγκάι όσο εκείνη ήταν σε φόρμα για παγκόσμια ρεκόρ. Η δίνη του εμφυλίου την πήρε μαζί της. Ένα βράδυ, τον Δεκέμβριο του 2021, η Τσεγκάι και ο σύζυγός της ξύπνησαν μέσα στη μέση της νύχτας καθώς στρατιωτικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σπίτι τους και τους χτυπούσαν την πόρτα:

«Είκοσι στρατιώτες ήρθαν στο σπίτι μου μέσα στη νύχτα. Με κατηγόρησαν πως υποστηρίζω τη μία πλευρά του εμφυλίου, πως στέλνω αθλητές στο εξωτερικό και πως κρύβω χρήματα στο σπίτι μου. Έψαξαν το σπίτι μετά.

Ήταν οδυνηρή εμπειρία γιατί ποτέ δεν πίστευα πως αυτό θα συνέβαινε, επειδή είμαι αθλήτρια. Εμείς ξέρουμε μόνο για τον αθλητισμό, όχι για την πολιτική.

Έκλαψα όλο το βράδυ τότε. Φοβόμουν πως θα επιστρέψουν για να με πάρουν. Φαίνεται εύκολο να μιλάω τώρα γι’ αυτό αλλά τότε ήταν μεγάλη πρόκληση».

Τον Νοέμβριο του 2022, ο εμφύλιος έληξε. «Μετά τη συμφωνία ειρήνης, η οικογένειά μου με πήρε τηλέφωνο και εξέφρασε την ευτυχία της. Θα ήταν τέλειο αν οι γονείς μου ήταν μαζί μου και με έβλεπαν. Μου είπαν, όμως, πως έβλεπαν τους αγώνες μου και έκλαιγαν», εξηγεί όσο τονίζει πως ως τότε δεν τους είχε δει ακόμη από κοντά.

H Τσεγκάι είχε αναγκαστεί να ακυρώσει αγώνα όσο ετοιμαζόταν για παγκόσμιο ρεκόρ όπως είχε αποκαλύψει, λόγω της κατάστασης που βίωνε.

«Ήμουν πεινασμένη γι' αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ», είπε με απόλυτη χαρά μετά τη χθεσινή της κούρσα και συμπλήρωσε: «Ναι, θα προσπαθήσω να γράψω 13 δευτερόλεπτα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]