cheptengeich
07/10/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μαραθώνιος Σικάγο: 42.195 χιλιόμετρα και τέσσερις σταρ για την πρωτιά

Πηνελόπη Γκιώνη

Το Σικάγο είναι έτοιμο να δεχθεί χιλιάδες δρομείς για τον δημοφιλή μαραθώνιο, που θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου. Η ελίτ λίστα στις γυναίκες είναι γεμάτη με κορυφαία ονόματα που μπορούν να κάνουν θαύματα.

Ρουθ Τσεπτενγκέτιχ για την τρίτη νίκη, Σίφαν Χασάν για τον μόλις δεύτερο μαραθώνιο της καριέρας της και Γκενζέμπε Ντιμπάμπα για την επάνοδο. Τρεις δρομείς με φοβερά επιτεύγματα η κάθε θα σταθούν η μία δίπλα στην άλλη στη γραμμή εκκίνησης του μαραθωνίου του Σικάγο.

Για την Κενυάτισσα δρομέα έχουμε γράψει ξανά αφού οι επιδόσεις της σε μαραθώνιο και ημιμαραθώνιο είναι εξαιρετικές. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2019, στον μαραθώνιο, έχει ακόμη την υπογραφή της στο εθνικό ρεκόρ ημιμαραθωνίου ενώ το ρεκόρ της στον μαραθώνιο (2:14:18) τη φέρνει στη θέση Νο3 όλων των εποχών στο αγώνισμα. Η ίδια έχει κερδίσει ακόμη δύο φορές σερί τον μαραθώνιο του Σικάγο και θα επιδιώξει να τριτώσει τις νίκες της.

Η πρώτη μεγάλη αντίπαλό της ονομάζεται Σίφαν Χασάν. Η αθλήτρια της Ολλανδίας έχει τρέξει μόλις μία φορά μαραθώνιο, τον major του Λονδίνου πριν από μερικούς μήνες, και τώρα ετοιμάζεται για μία ακόμη κούρσα. Στο Λονδίνο παρ’ ότι σταμάτησε να κάνει διατάσεις και είχε και προβλήματα ανεφοδιασμού, τερμάτισε στο εξαιρετικό 2:18:33 και πήρε και τη νίκη, γεγονός που της έχει δώσει όλη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται και σε συνδυασμό με τη στοχευμένη για μαραθώνιο προπόνηση που εξηγεί πως έχει κάνει, οι προσδοκίες μεγαλώνουν: «Θα δω πως θα ανταποκριθεί το σώμα μου και πως θα το χειριστεί το μυαλό μου. Το καλό είναι ότι έχω εμπειρία από το Λονδίνο, οπότε ανυπομονώ να δω τί μπορεί να μου διδάξει το Σικάγο αυτή τη φορά», δήλωσε η Σίφαν Χασάν όπως γράφει το runninmagazine.

Η Χασάν, όμως, δεν είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Τσεπτενγκέτιχ. Η συμπατριώτισσά της κατόχου του τίτλου στο Σικάγο, Τζοϊσιλίν Τζέπκοσγκεϊ, δύο φορές νικήτρια major μαραθωνίων και η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε ημιμαραθώνιο σε χρόνο καλύτερο των 65 λεπτών, είναι υπολογίσιμη δύναμη. Με 2:17:43 ρεκόρ και εφ’ όσον μπορέσει να διατηρήσει την πορεία της σε ένα γρήγορο ρυθμό τότε ίσως μπορέσει να το απειλήσει.

Παράλληλα, η Αιθιόπισσα δρομέας Γκενζέμπε Ντιμπάμπα θα τρέξει ξανά μαραθώνιο (έχει ρεκόρ 2:18:05) με την επιθυμία να βρει ξανά τον εαυτό της και να τρέξει γρήγορα, όπως μας είχε συνηθίσει πριν τους τραυματισμούς. Η Ντιμπάμπα που ακόμη κρατά τα παγκόσμια ρεκόρ κλειστού στο μίλι, τα 3000μ. και τα 5000μ., θέλει να μεταφέρει την ταχύτητά της από τον στίβο στον μαραθώνιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]