tompson_herah_shelly_an_fraser_pryce
21/11/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Τόμπσον Χέρα και Φρέιζερ Πράις θα προπονούνται μαζί και η ιστορία συνεχίζεται

Πηνελόπη Γκιώνη

Το κορυφαίο δίδυμο των σπριντ από την Τζαμάικα, η Ελέιν Τόμπσον Χέρα και η σέλι Αν Φρέιζερ Πράις, θα προπονούνται πια υπό τις οδηγίες του ίδιου προπονητή και όσα μπορεί να δούμε στο Παρίσι φαντάζουν μαγικά.

Σε διπλανούς διαδρόμους, με τον ίδιο στόχο, το ίδιο πεινασμένο βλέμμα για νίκη και το ταλέντο να ξεχειλίζει. Η Ελέιν Τόμπσον Χέρα και η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις έχουν σημαδέψει τα αγωνίσματα των 100μ. και 200μ. ενώ το μέχρι σήμερα αναπάντητο ερώτημα «ποια είναι καλύτερη» παραμένει ζωντανό όσο οι δυο τους συνεχίζουν να κοντράρονται και να φιγουράρουν στα βάθρα.

Την περασμένη σεζόν, η back-to-back χρυσή Ολυμπιονίκης σε 100μ. και 200μ. Ελέιν Τόμπσον Χέρα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και δεν κατάφερε να αποδώσει ενώ προχώρησε και σε αλλαγές προπονητών. Αρχικά, διέκοψε με τον σύζυγο και προπονητή της, Ντερόν Χέρα, και συνέχισε για ένα διάστημα με την Σανίκιε Όζμπουρν. Ωστόσο, η συνεργασία τους έληξε σύντομα μετά από φήμες πως υπήρχε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για οικονομικά ζητήματα.

Η ανακοίνωση του νέου προπονητή της κορυφαίας σπρίντερ έπεσε σαν… βόμβα στον χώρο αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αν δύο κορυφαίες αθλήτριες βοηθούν η μία την άλλη και στην προπόνηση. Ο Ρεϊνάλντο Βάλκοτ, που προπονεί και την Σέλι αν Φρέιζερ Πράις από το 2020, θα είναι ο νέος κόουτς της Τόμπσον Χέρα.

Τα σχόλια γύρω από αυτό οργιθάζουν σχετικά με την προσωπική σχέη μεταξύ των δύο, η οποία φηξμολογείται πως είναι αρκετά «κρύα». Όμως θα ήταν θλιβερό αν στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης κανείς ασχολούνταν με τα προσωπικά τους και όχι με τις καταπληκτικές καριέρες τους και τις στιγμές που έχουν προσφέρει στον αθλητισμό, οι οποίες θα είναι σίγουρα μάθημα για τις επόμενες γενιές.

Οι δύο που έχουν πάρει τα πάντα

Η μία στους Ολυμπιακούς, η άλλη στα Παγκόσμια. Οι δύο σπρίντερ έχουν δημιουργήσει τεράστια κληρονομιά στον στίβο και εδώ και χρόνια έχουν καταφέρει να βάλουν τις υπογραφές τους στους μεγαλύτερους τίτλους. Η Τόμπσον Χέρα έχει κυριαρχήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο ενώ η Φρέιζερ Πράις ήταν η κυρίαρχη σε Πεκίνο και Λονδίνο. Στα Παγκόσμιο πρωταθλήματα, η μεταλλιοθήκη της Φρέιζερ Πράις είναι πολύ βαριά, συγκεκριμένα τριπλάσια σε βάρος από της Τόμπσον Χέρα καθώς η πρώτη έχει 15 μετάλλια (10 χρυσά) ενώ η δεύτερη συνολικά πέντε, με ένα χρυσό.

Ωστόσο, το μεταξύ τους σκορ σε νίκες στους αγώνες που έχουν συναντηθεί είναι υπέρ της Τόμπσον Χέρα καθώς από τις 13 φορές που έχουν τρέξει μαζί 100άρι η Ολυμπιονίκης του Τόκιο έχει επικρατήσει τις 9. Στο 200άρι το σκορ είναι 3-2, ξανά υπέρ της Τόμπσον Χέρα.

Η διαφορά στις επιδόσεις

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως η πραγματική κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ. είναι η Ελέιν Τόμπσον Χέρα με το 10.54 που έτρεξε το 2021. Οι αμφιβολίες γύρω από την εγκυρότητα του ρεκόρ της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, λόγω της σκιάς του ντόπινγκ που καλύψει την καριέρα της Αμερικανίδας, οδηγεί αρκετούς να σκέφτονται πως στην πραγματικότητα είναι η Τζαμαϊκανή αυτή που έχει τρέξει το γρηγορότερο 100άρι όλων των εποχών.

Από την Φλο Τζο μέχρι την Τόμπσον-Χέρα, τη Φρέιζερ Πράις και την Ρίτσαρτνσον: Το ρεκόρ στο 100άρι γυναικών «τρέμει»

Ακόμη, όμως, και με το 10.49 της Φλο-Τζο να βρίσκεται στην κορυφή, η Τόμπσον Χέρα παραμένει στο Νο2 all-time και η Φρέιζερ Πράις στο Νο3, με το 10.60 που έτρεξε μόλις πέντε μερά μετά το ρεκόρ της συμπατριώτισσάς της.

Μέσα στο 2022 η Φρέιζερ Πράις εντυπωσίασε τους πάντες με τη σταθερότητά τους σε χρόνους γρηγορότερους από 10.70 ενώ η δέκατη επίδοση στο Τop10 της είναι 10.70, με την ίδια να έχει τρέξει 9 φορές γρηγορότερα από αυτό τον χρόνο αλλά ποτέ γρηγορότερα από 10.60. Η αντίστοιχη επίδοση της Τόμπσον Χέρα είναι 10.71, έχει τρέξει τέσσερια φορές γρηγορότερα από 10.70 και έχει καταρρίψει και το φράγμα του 10.60.

Τα μετάλλια ή οι επιδόσεις καθιστούν έναν αθλητή καλύτερο από έναν άλλο; Ή και τα δύο; Η σύγκριση μεταξύ των δύο είναι σχεδόν άδική και μόνο οδηγεί στο να χαθεί η μαγεία του να βρίσκονται οι δυο τους δίπλα-δίπλα στη γραμμή εκκίνησης και να ετοιμάζονται να «σπάσουν» το φράγμα του χρόνου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]