Η Πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου του Τόγκο, Φαλιλάτου Τσανίλε Σαλίφου, αναδείχθηκε «Γυναίκα της χρονιάς» από τη World Athletics για το 2023 για τον αντίκτυπό της στο αθλητικό τοπίο της χώρας.
Στο πλαίσιο των βραβεύσεων της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, η Φαλιλάτου Τσανίλε Σαλίφου έλαβε μία τιμητική διάκριση ως αναγνώριση για την προσπάθεια που κάνει στον χώρο του αθλητισμού και σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Η Πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου του Τόγκο, πέρα από τα καθήκοντα της ηγεσίας, έχει αναλάβει και τον ρόλο της προάσπισης και προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών ενώ έχει λάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και μία σειρά μετασχηματιστικών πρωτοβουλιών μέσα στο έτος που εκπνέει.
Πιο συγκεκριμένα, η ίδια ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κορίτσια μαζί για τον αθλητισμό και τη ζωή», στόχος του οποίου ήταν να προωθήσει τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό και την ευαισθητοποίηση των κοριτσιών στις απομακρυσμένες περιοχές του Τόγκο. Επίσης ξεκίνησε το «Πρόγραμμα για την προώθηση του γυναικείου αθλητισμού στο Τόγκο» περιελάμβανε έναν αγώνα δρόμου γυναικών, στον οποίο συμμετείχαν τελικά 1500μ. δρομείς από όλο το Τόγκο.
The Woman of the Year Award goes to Falilatou Tchanile-Salifou ✨
— World Athletics (@WorldAthletics) December 5, 2023
The President of the Togolese athletics federation receives the honour in recognition of her dedication to advancing women's rights and fostering gender equality in sport.#AthleticsAwards pic.twitter.com/s1qHXroyG1
Ένα άλλο πρόγραμμα γιόρτασε τα πρότυπα που ξεπέρασαν τα εμπόδια, με τους γονείς να ενθαρρύνονται να καταγράφουν τις γεννήσεις των κοριτσιών και να τα γράφουν στο σχολείο. Για την έναρξη του σχολικού έτους 2023, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 90% των κοριτσιών να επιστρέψουν στο σχολείο, σε σύγκριση με το 40% το 2022.
Η δέσμευση της Τσανίλε Σαλίφου να αμφισβητήσει τα στερεότυπα και να προωθήσει τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους κορυφώθηκε με το έργο «Γυναικοποίηση των διοικητικών οργάνων» (Feminisation of Governing Bodies). Αυτό αύξησε τον αριθμό των προέδρων των συλλόγων από πέντε σε εννέα και δημιούργησε τέσσερις επιτροπές στην ομοσπονδία στίβου του Τόγκο με επικεφαλής γυναίκες, προωθώντας τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία των φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων.
Η ίδια, επίσης, τιμούσε το ακούραστο έργο όλων των αθλητριών της χώρας διοργανώνοντας συνέδρια ευαισθητοποίησης με εκείνες επικεφαλής, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ανοίγοντας νέους δρόμους για όλες τις γυναίκες.