faith_kipyegon
31/12/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Φέιθ Κίπγιεγκον: Ο θρόνος της ανήκει

Πηνελόπη Γκιώνη

Δεν είναι μονο τα ρεκόρ ή οι εντυπωσιακές της επιδόσεις που την κάνουν ξεχωριστή αλλά και ο τρόπος που τα διαχειρίζεται, όσα δηλώνει. Ο θρόνος του στίβου για το 2023 ανήκει στην Φέιθ Κίπγιεγκον.

Το χιλιοειπωμένο ρητό που λέει πως για να γίνει κανείς κορυφαίος αθλητής πρέπει το μυαλό του να είναι όσο δυνατό είναι και το σώμα του, αποδεικνύεται καθημερινά. Η Φέιθ Κίπγιεγκον έχει δηλώσει επανειλημμένα πως τα προηγούμενα χρόνια δεν πίστευε αρκετά στον εαυτό της, παρά την προσπάθειά της αλλά και τις διακρίσεις.

Η 29χρονη δρομέας κατέρριψε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 1500μ, στο ένα μίλι και στα 5.000μ και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για την εδραίωσή της ως η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του στίβου για το 2023.

«Έγραψα στο ημερολόγιό μου ότι το 2023 θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά και έγινε πραγματικότητα», δήλωσε στο BBC Sport Africa πριν εξηγήσει πως αυτό που άλλαξε για εκείνη αυτή τη φορά είναι η πίστη στον εαυτό της: «Πίστεψα στον εαυτό μου περισσότερο από ό,τι πίστευα στον εαυτό μου πριν από χρόνια, αυτό είναι που άλλαξε». Η αυτοπεποίθηση τροφοδότησε την επιθυμία για επιτυχία και έτσι κατέρριψε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 1500μ., στο μίλι και στα 5.000μ.. Σε κάθε κούρσα χαμογελούσε με τον ίδιο αληθινό τρόπο, δεν θεώρησε ποτέ τίποτα δεδομένο και η επίτευξη των στόχων της ήταν για εκείνη η πραγματική ευτυχία. Πανηγύριζε με τις συναθλήτριές της, αναγνωρίζοντας πως τη βοήθησαν στο να φτάσει στους χρόνους που έγραψε, όσο έγραφε ιστορία στον στίβο.

«Δούλευα σκληρά για να πετύχω, ειδικά το παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500 μέτρα, το οποίο έλειπε από τις διακρίσεις μου, επειδή έχω όλα τα μετάλλια από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2021 προσπάθησα (σ.σ. να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ 1500μ.) στο Μονακό. Το 2022 προσπάθησα ξανά, αλλά δεν το κατάφερα. Αλλά τώρα το έχω. Έκανα υπομονή για να πετύχω αυτό το ιστορικό ορόσημο.

Το ότι οι συναθλήτριές μου ήρθαν να γιορτάσουν μαζί μου ήταν η πιο συγκινητική στιγμή για μένα γιατί νομίζω ότι ήμουν η πρώτη που γιορτάστηκε έτσι μέσα στο στάδιο στον αγώνα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στον στίβο», εξηγεί.

Η Κίπγιεγκον, όμως, για να μπορέσει να ανέβει στον θρόνο του στίβου χρειάστηκε να τρέξει πρώτα… ξυπόλυτη. Η Κενυάτισσα δρομέας, ξεκίνησε τον στίβο στα 16 της τρέχοντας σε αγώνες ανώμαλου δρόμου χωρίς παπούτσια και κατακτώντας μετάλλια. Μάλιστα, ξυπόλυτη έχει κερδίσει και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου νέων το 2011. «Τότε ένιωθα άνετα να τρέχω ξυπόλητη, δεν είχα παπούτσια μέχρι τότε. Αυτό με έβαλε σε ένα άλλο επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να πιστεύω στον εαυτό μου, ότι όλα στη ζωή πάνε βήμα-βήμα και στο τέλος θα πετύχεις αυτό που θέλεις», λέει φέρνοντας μνήμες από το παρελθόν στο μυαλό της.

Τα χρόνια πέρασαν, έγινε μία ελίτ δρομέας, κατέκτησε παγκόσμια και Ολυμπιακά μετάλλια και στο Τόκιο το 2021 έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα που υπερασπίστηκε με επιτυχία έναν Ολυμπιακό τίτλο αφού είχε αποκτήσει μωρό στο μεσοδιάστημα. Αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τόσο τους παγκόσμιους τίτλους στα 1500μ. όσο και στα 5.000μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης φέτος, η Κίπγιεγκον έχει πλέον κερδίσει περισσότερους παγκόσμιους τίτλους από τότε που απέκτησε το πρώτο της παιδί απ' ό,τι πριν γίνει μητέρα.

«Νομίζω ότι (το να γίνω μητέρα) άλλαξε τη νοοτροπία μου, γιατί όταν είσαι νέα κοπέλα απλά απολαμβάνεις τον κόσμο και τα χρήματα που έχεις. Αλλά αν έχεις ένα μωρό, σου ανοίγει το μυαλό και δείχνεις ότι το να αποκτήσεις ένα παιδί δεν σημαίνει το τέλος της καριέρας σου», εξηγεί και συνεχίζει δίνοντας μία συμβουλή στις συναθλήτριές της: Όταν πρόκειται να φροντίσετε την οικογένειά σας πρέπει να είστε εκεί. Όταν πρόκειται να είστε στην προπόνηση, να είστε στην προπόνηση. Το θέμα είναι να εξισορροπήσεις και τα δύο, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να φτάνεις στα όριά σου».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Φέιθ Κίπγιεγκον αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στίβου στα δρομικά αγωνίσματα σταδίου, από την Παγκόσμια ομοσπονδία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]