molly caudery
19/02/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Μόλι Κόντερι: Όλο και πιο ψηλά

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Βρετανίδα επικοντίστρια, Μόλι Κόντερι, βελτιώνεται συνεχώς και κάνει επιτέλους τις «πτήσεις» για τις οποίες προπονείται από μικρή.

Το 2022, η Μόλι Κόντερι ούσα μόλις 22 ετών τότε, είχε ταξιδέψει για την Ελλάδα για να αγωνιστεί στο Filothei Women Gala όπου είχε υπερβεί μόλις τα 4.39μ και είχε μείνει στην τρίτη θέση. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η ίδια αθλήτρια αλλά φτάνει να πηδά 46 εκατοστά ψηλότερα.

Η Μόλι Κόντερι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες για φέτος και σε κάθε αγώνα υπερβαίνει ξανά και ξανά τον εαυτό της, δείχνοντας πως έχουν αλλάξει πολλά από τότε που είχε σπάσει το δάχτυλό της στην προπόνηση και που κοιτούσε συναθλήτριές της να έχουν συμβόλαια με μεγάλα αθλητικά brand και ευχόταν να βρισκόταν στη θέση τους.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Κόντερι βρισκόταν στο γυμναστήριο του σπιτιού της στην Κορνουάλη. «Κατεβάζοντας τη μπάρα, έπιασα και τον δείκτη μου. Κυριολεκτικά κρεμόταν το 90% του δακτύλου. Πήγαμε στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά έριξαν μια ματιά και είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά. Το έδεσαν απλά και έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων, οδηγήσαμε πέντε ώρες για να φτάσουμε σε έναν ειδικό για τα χέρια στο Ντέρμπαϊ. Πήρα αρκετά ισχυρή φαρμακευτική αγωγή και την επόμενη μέρα ήπια λίγο (αλκοόλ). Για να είμαι ειλικρινής, αυτός δεν ήταν ένας καλός συνδυασμός και δεν θυμάμαι και πολλά από εκείνα τα Χριστούγεννα», εξιστορεί η Κόντερι μιλώντας στους Times του Λονδίνου και έπειτα εξηγεί τι χρειάστηκε να κάνει ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τη ζημιά που είχε γίνει και να μπορέσει να πιάσει ξανά κοντάρι: «Έκανα τρεις επεμβάσεις. Χρειάζεσαι τα χέρια σου, αλλά ευτυχώς ήταν το τελευταίο οπότε δεν είναι τόσο σημαντικό».

Η άνοδος της 23χρονης Κόντερι ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την αισιοδοξία ότι η Βρετανία έχει ένα νέο αστέρι του στίβου εν αναμονή, και θα είναι μία από τις καλύτερες σε δράση το επόμενο διάστημα. Το να ξεπεράσει τα 4.75μ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ήταν ένα άλμα πίστης και αλλαγής: «Η Βουδαπέστη ήταν απροσδόκητη και άλλαξε τη ζωή μου. Υπέγραψα συμβόλαιο με την Adidas με αφορμή αυτό. Μεγαλώνοντας, όλοι γύρω μου έμοιαζαν να έχουν συμβόλαιο με κάποιο μεγάλο brand και σκεφτόμουν: "Μακάρι να ήμουν εγώ αυτή". Αν με ρωτούσατε πέρυσι, θα σας έλεγα: "Δεν νομίζω ότι μπορείς να ζήσεις καλά από τον στίβο", αλλά μόλις μπεις στο Diamond League, όλα αλλάζουν. Νομίζω όμως ότι πρέπει να είσαι σταθερά στην πρώτη δεκάδα και εκεί υπάρχει μια λεπτή γραμμή».

Φέτος «άνοιξε» την ολυμπιακή χρονιά με νέο ατομικό ρεκόρ στα 4.83μ Αυτή η επίδοση θα της έδινε μετάλλιο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πλέον, αυτό σκέφτεται για το Παρίσι αφού στο βρετανικό πρωτάθλημα βελτίωσε και λίγο ακόμη το ρεκόρ της, προσθέτοντας δύο ακόμη εκατοστά σε αυτό.

Η Κόντερι, με πηγαίο χαμόγελο και τους γονείς της να την ακολουθούν παντού, ετοιμάζεται για το ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκώβη όπου θα διεκδικήσει για πρώτη φορά μία θέση στο παγκόσμιο βάθρο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]