Όταν το 2021 η Αμερικανίδα σπρίντερ, Γκάμπι Τόμας, έκανε τις μεγάλες της κούρσες για να φτάσει να πάρει δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κανείς δεν γνώριζε πως δυσκολευόταν πνευματικά.
Πίσω από την αθλητική της επιτυχία κρύβεται μια ιστορία ανθεκτικότητας και εσωτερικών μαχών καθώς παρά τους θριάμβους, η Τόμας πάλεψε ανοιχτά με το “σύνδρομο του απατεώνα” (imposter syndrome) τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στον στίβο. Η Τόμας σχεδόν ανάγκασε τον εαυτό της να βρεθεί σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου αλλά και σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στίβου, πετυχαίνοντας τους στόχους της και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, χρειάστηκε πρώτα να νικήσει τον εαυτό της και να απορρίψει το αίσθημα της αυτοαμφισβήτησης.
Παρά τις επιτυχίες της, καθώς πρωταγωνιστήσει στο 200άρι και είναι πάντα ένα από τα φαβορί στις μεγάλες κούρσες, η Τόμας αισθάνεται ότι μερικές φορές δεν ανήκει εκεί που βρίσκεται.
«Δεν ήμουν πάντα σταρ», εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky Sports: «Και κάθε φορά που μπαίνω σε έναν νέο χώρο, προκαλώ τον εαυτό μου και τον βάζω σε έναν χώρο με τον οποίο δεν νιώθω άνετα».
Η 27χρονη άρχισε να αισθάνεται πως δεν ανήκει στους χώρους που βρισκόταν κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε νευροβιολογία και παγκόσμια υγεία: «Ήμουν σε ένα δωμάτιο με τους καλύτερους φοιτητές στον κόσμο, κυριολεκτικά. Ένιωσα ότι δεν άνηκα εκεί. Αλλά συνέχισα να εργάζομαι και ανάγκασα τον εαυτό μου να βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο μέχρι να νιώσω ότι ανήκω εκεί».
Imposter syndrome is something I’ve always struggled with. This is really validating to read 🙏🏽 https://t.co/iwNmulDye7
— Gabby Thomas (@itsgabbyt) March 6, 2024
Από τη Βοστώνη, η Τόμας μετακόμισε στο Όστιν του Τέξας για να προπονηθεί με Ολυμπιονίκες και να κυνηγήσει το ολυμπιακό της όνειρο. Εκεί, αντιμετώπισε παρόμοια συναισθήματα: «Όταν μετακόμισα, δεν ήμουν Ολυμπιονίκης. Δεν ήμουν καν κοντά στο να γίνω Ολυμπιονίκης. Κανείς δεν μιλούσε για την είσοδό μου στην Ολυμπιακή ομάδα. Έτσι, όταν μετακόμισα εδώ και είπα στον κόσμο: «Προπονούμαι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ένιωσα σαν… απατεώνας.
Δεν είχα μπει ποτέ πριν σε ομάδα των ΗΠΑ. Και έτσι έπρεπε να δουλέψω και να καλύψω αυτό το κενό. Και τελικά το κάλυψα. Και τώρα είμαι αργυρή και χάλκινη Ολυμπιονίκης και διεκδικώ το χρυσό μετάλλιο. Αλλά δεν ήμουν πάντα έτσι. Και έπρεπε να αναγκάσω τον εαυτό μου να βρεθεί σε αυτό τον χώρο».
Η ιστορία της χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η επιτυχία μπορεί να συνυπάρχει με την αυτοαμφισβήτηση.
Η ίδια τώρα ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών στο Νασάου (4-5 Μαΐου), για να προσθέσει ακόμη μία επιτυχία στο πλούσιο βιογραφικό της Αξίζει να αναφέρουμε πως η Τόμας έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο 200άρι γυναικών, με 21.60, ενώ στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη Βουδαπέστη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο 200άρι και το χρυσό με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ.