tompson_herah_shelly_an_fraser_pryce
13/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Τα μυστικά της προπόνησης των Φρέιζερ Πράις και Τόμπσον Χέρα

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι δυο σταρ του στίβου, Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και Ελέιν Τόμπσον Χέρα, πλέον προπονούνται μαζί και ο προπονητής τους Ρεϊνάλντο Γουόλκοτ αποκαλύπτει τα μυστικά της προπόνησης των δύο θρύλων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η Τζαμαϊκανή χρυσή Ολυμπιονίκης των 100μ και 200μ σε Ρίο και Τόκιο, Ελέιν Τόμπσον Χέρα, ξεκίνησε προπονήσεις με τον Ρεϊνάλντο Γουόλκοτ, τον προπονητή της επίσης Τζαμαϊκανής σταρ, Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις. Κανείς δεν είχε φανταστεί πως αυτό το δίδυμο μπορεί να συναντιόταν και στην προπόνηση και μάλλον ακόμη κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το αποτέλεσμα της κοινής προπόνησης δύο θρυλικών σπρίντερ.

Ο γνωστός προπονητής στίβου, Γουόλκοτ, μίλησε στο Athletics weekly και μοιράστηκε μερικές πληροφορίες για τη δουλειά του σε καθημερινή βάση με τους δύο θρύλους των σπριντ της Τζαμάικα, αποκαλύπτοντας πως δεν κάνουν τις ίδιες ώρες προπόνηση:

«Έχουν διαφορετικές ώρες προπόνηση. Η μία είναι καλύτερη σε ένα πράγμα και η άλλη σε ένα άλλο, αλλά έχουν επίσης πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και υποχρεώσεις, όπως φωτογραφίσεις το απόγευμα ή το μεσημέρι ή έχουν πτήσεις, οπότε κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την κάθε μία τους για να βγάλουν το καλύτερο δυνατό», εξήγησε.

Οι δύο σούπερ σταρ έχουν συνολικά οκτώ χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και 11 παγκόσμιους τίτλους, στα 100μ, 200μ και τις σκυταλοδρομίες.

«Νομίζω ότι με βλέπουν ως φίλο, με τον πιο σεβαστό τρόπο, όπου καταλαβαίνουμε ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, θέλουμε το καλύτερο, το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να πάρουμε και ό,τι συμβαίνει στη μία συμβαίνει σε όλους. Αν χάσεις εσύ, χάνω κι εγώ. Αν κερδίσεις εσύ, κερδίζω εγώ», εξηγεί η Γουόλκοτ.

Τόσο ο Φρέιζερ Πράις όσο και η Τόμπσον-Χέρα βρίσκονται στην κορυφή για πάνω από μια δεκαετία, γι' αυτό και ο κόουτς ακολουθεί μια μετρημένη προσέγγιση στις προπονήσεις του.

«Προσπαθώ να παρατηρώ τις σημειώσεις μου και να καταλαβαίνω ποιες οδηγίες θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, αλλά επίσης προσπαθώ να μην υπερβάλλω και να μην επανεφεύρω τίποτα, επειδή δεν είναι αρχάριες και έχουν κάνει πολλά σπουδαία πράγματα. Έτσι, είναι μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θέλω να μετατραπεί σε αυτό αλλά δεν θέλω να μετατραπεί σε εκείνο.

Μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για τις νεότερες γυναίκες, την επόμενη γενιά, ώστε να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα προωθηθούν και θα αναδειχθούν με τον τρόπο που πραγματικά τους αξίζει, επειδή δεν είναι απλώς δύο από τις καλύτερες αθλήτριες τώρα αλλά είναι από τις καλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών και ελπίζω αυτό να γιορταστεί», είπε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]