Ναφισάτου Τιάμ
06/06/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η μοναμαχία των Τιάμ και Τζόνσον-Τόμπσον ξεχωρίζει στη Ρώμη

Δημήτρης Ντζάνης

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης ξεκινά και το έπταθλο με την παρουσία της Ναφισάτου Τιάμ και της Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον, είναι ένα από τα... ντέρμπι στο πρώτο διήμερο των αγώνων στο «Ολίμπικο».

Πρεμιέρα την Παρασκευή (7/6) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης και το πρώτο διήμερο των αγώνων περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό... ντέρμπι στο έπταθλο, με πρωταγωνίστριες τη Βελγίδα, Ναφισάτου Τιάμ και τη Βρετανίδα, Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον.

Τα δύο κορυφαία ονόματα των τελευταίων ετών στα σύνθετα αγωνίσματα, θα μετρήσουν δυνάμεις με φόντο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

H Τιάμ είναι μια από τις τέσσερις αθλήτριες που έχουν ρεκόρ πάνω από 7.000β., συγκεντρώνοντας 7.013β. στο περίφημο μίτινγκ του Γκέτζις της Αυστρίας το 2017.

Αυτή είναι η 3η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών, πίσω από το απλησίαστο παγκόσμιο ρεκόρ των 7.291β. από την Τζάκι Τζόινερ Κέρσι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988 και από τους 7032β. της Σουηδής, Καρολίνας Κλουφτ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Οσάκα το 2007.

Η 30χρονη Τιάμ είναι η Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Τόκιο, όμως το τελευταίο της ολοκληρωμένο έπταθλο ήταν στη νίκη της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου το 2022 και αν τα καταφέρει και στη Ρώμη πάει για το τρία στα τρία, καθώς η αρχή είχε γίνει στο Βερολίνο το 2018.

Η Τιάμ αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα παρουσιαστεί στη Ρώμη. Ο τελευταίος της αγώνας ήταν στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη το 2023, όταν επικράτησε στο πένταθλο με παγκόσμιο ρεκόρ 5.055β.

Στην αντίπερα όχθη, η Καταρίνα Τζόνσον-Τόμπσον είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο έπταθλο στην Ντόχα το 2019 και πέρυσι στη Βουδαπέστη. Η 31χρονη με τους 6.981β. που σημείωσε στην Ντόχα, έχει την 7η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, ξεπερνώντας τη θρυλική συμπατριώτισσά της Τζέσικα Ενις-Χιλ (6.955β.)

JOHNSON_THOMPSON

Η Τζόνσον-Τόμπσον δεν έχει γευτεί τη χαρά της πρωτιάς σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όπως και η Τιάμ θα κάνει το πρώτο της έπταθλο στη χρονιά, και τις τελευταίες εβδομάδες μέτρησε τις δυνάμεις της σε μεμονομένα αγωνίσματος, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην καριέρα της στον ακοντισμό με 44,88μ. στο Γκρατς.

«Είναι ένας τίτλος που δεν έχω κερδίσει, ένας τίτλος που θα ήθελα να έχω. Αλλά στο έπταθλο πολλά μπορούν να πάνε σωστά και πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλο κίνητρο» δήλωσε η Τζόνσον-Τόμπσον.

Από τις 22 αθλήτριες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, οι εννέα έχουν κάνει έπταθλο μέσα στο 2024, με την Ελεβτίδα, Ανικ Κάλιν να έχει 6.506β.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]