sheetal_devi

Η Σιτάλ Ντέβι θα επιστρέψει στο σπίτι της μόνο με το χρυσό Παραολυμπιακό μετάλλιο

Πηνελόπη Γκιώνη

Μπορεί να είναι μόνο 17 ετών όμως ήδη μοιράζει δύναμη και έμπνευση. Η Ινδή αθλήτρια παρα-τοξοβολίας Σιτάλ Ντέβι έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024 και ανυπομονεί να κερδίσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο.

Γεννημένη χωρίς πλήρως ανεπτυγμένα χέρια λόγω μιας σπάνιας συγγενούς διαταραχής που ονομάζεται φωκομελία, η 17χρονη αθλήτρια από το χωριό Λοϊντάρ του Κιστβάρ, Σιτάλ Ντέβι, ρίχνει… τόξο με τα πόδια.

Η σπάνια διαταραχή δεν εμπόδισε ποτέ την Σιτάλ Ντέβι, η οποία αγωνίζεται στην open κατηγορία γυναικών στο compound τόξο, και έτσι προσδοκεί να κατακτήσει τον κόσμο της τοξοβολίας.

Στη σύντομη -ως τώρα- πορεία της ως τώρα στην τοξοβολία γυναικών, η γεννημένη το 2007 Ινδή έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ασίας και Δευτεραθλήτρια κόσμου ενώ βρίσκεται στο Νο1 του κόσμου στην κατηγορία της. Ωστόσο, παραμένει ένα νεαρό κορίτσι, μία έφηβη που παράλληλα θα ήθελε να ζει όσα και οι συνομήλικοι της. Η ίδια, όμως, έχει αποχωριστεί το σπίτι της και δεν σκοπεύει να γυρίσει μέχρι να πετύχει τον στόχο της:

«Δεν έχω πάει σπίτι μου από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι μου στην τοξοβολία», αποκάλυψε η κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο FIT India Champions Podcast και συνέχισε: «Εξακολουθώ να μένω στο Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board Sports Complex στην Κάτρα. Η μικρότερη αδελφή μου μένει μαζί μου, ενώ οι γονείς μου και ο αδελφός μου βρίσκονται στο σπίτι τους στο Κίστβαρ. Η οικογένειά μου μερικές φορές με επισκέπτεται και μένει μαζί μου για λίγες ημέρες. Θέλω πραγματικά να πάω και να επισκεφθώ την πατρίδα μου αλλά δεν σκοπεύω να το κάνω μέχρι να επιστρέψω από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι».

Η Σιτάλ ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την τοξοβολία το 2021, αφού την εντόπισε ο ινδικός στρατός. Σύντομα εντάχθηκε σε μια ακαδημία στην Κάτρα, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της, για να προπονηθεί με τους Αμπχιλάσα Καουντάρι και Κουλντέπ Βαντβάν στους οποίους αποδίδει τα εύσημα για τη διαμόρφωσή της στην πρωταθλήτρια που είναι σήμερα.

Η Ντέβι είναι η πρώτη αθλήτρια χωρίς χέρια που καταφέρνει να κατακτήσει μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παρα-τοξοβολίας και πλέον στοχεύει σε μόνο ένα μετάλλιο: το Παραολυμπιακό για το οποίο δουλεύει καθημερινά, χωρίς ρεπό: «Το να κερδίσω ένα χρυσό Παραολυμπιακό μετάλλιο για την Ινδία είναι ο απώτερος στόχος μου. Δεν θα πάρω ποτέ ρεπό, εκτός αν είμαι πραγματικά άρρωστη».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]