Το νέο πρότζεκτ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων για την ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό όμως έχει μία στοχευμένη προσέγγιση. Το εν λόγω πρότζεκτ θα στοχεύσει στην εξάλειψη της έμφυλης βίας. Το έργο αποκαλύφθηκε κατά την 67η σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Λιντία Νσεκέρα, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Διαφορετικότητας, έδωσε μια σύντομη εξήγηση για το πρόγραμμα: «Το έργο έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους οργανισμούς αθλητισμού και κοινοτικής ανάπτυξης, καθώς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε τρεις ηπείρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά ζητήματα της ισότητας των φύλων και της έμφυλης βίας μέσω προγραμμάτων που βασίζονται στον αθλητισμό», δήλωσε η Νσεκέρα.
Το έργο αυτό σχεδιάστηκε μετά την επιτυχία του προγράμματος One Win Leads to Another (OWLA). Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 και των Ολυμπιακών Αγώνων νέων του Μπουένος Άιρες του 2018, με στόχο τη μείωση της βίας κατά των γυναικών στη Βραζιλία και την Αργεντινή.
Η ΔΟΕ αναπτύσσει επί του παρόντος τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποτρέψει την παρενόχληση ή την κακοποίηση των αθλητών, στο πλαίσιο του στρατηγικού χάρτη πορείας της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020+5. Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση ήταν η Άνα Μόζερ, πρώην παίκτρια βόλεϊ, Ολυμπιονίκης και η πρώτη γυναίκα υπουργός αθλητισμού της Βραζιλίας.
Η διευθύντρια του τμήματος πολιτικής, προγραμμάτων και διακυβερνητικού τομέα της UN Women (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών - Τμήμα Ισότητας των Φύλων και Ενδυνάμωσης των Γυναικών), Σάρα Χέντρικ, μίλησε στο κοινό της εκδήλωσης για το πλαίσιο του έργου: «Το μέλλον χρειάζεται μια ουσιαστική διαγενεακή δέσμευση με όλες τις φυλές, τα φύλα και τους ανθρώπους με διαφορετικές ικανότητες, έτσι ώστε παντού στον κόσμο ένα 10χρονο κορίτσι το 2023, να είναι μια ακμαία νεαρή γυναίκα το 2030», δήλωσε η Χέντρικ και συνέχισε: «Εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, μπορούν να ωφεληθούν πάρα πολύ από τον αθλητισμό και να γίνουν η γενιά που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς ή διακρίσεις λόγω φύλου. Αλλά χρειάζονται υποστήριξη. Δεν βλέπω κανένα άλλο πεδίο τόσο ισχυρό όσο ο αθλητισμός για να επηρεάσει την επόμενη γενιά».
Η ισότητα στον αθλητισμό έχει ήδη παρουσιάσει βελτίωση, με τις γυναίκες μέλη της ΔΟΕ να αυξάνονται από 21% το 2013 σε 40% δέκα χρόνια μετά, χωρίς ακόμη βέβαια να έχει επιτευχθεί η απόλυτη ισότητα.