bianca_bustamante

Μπιάνκα Μπουσταμάντε: Το 18χρονο ταλέντο της F1 Academy που πάσχισε αλλά βαδίζει προς την κορυφή

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα μήνα μετά την ιστορική νίκη της στον αγώνα της F1 Academy στη Βαλένθια, η Μπιάνκα Μπουσταμάντε δεν μπορεί ακόμα να το πιστέψει. Η Φιλιππινέζα οδηγός έχει κάνει ένα αξιοσημείωτο ταξίδι από την πατρίδα της ως την πίστα αγώνων.

«Όταν κέρδισα, ήταν σαν να εξερράγη ξαφνικά όλος ο κόσμος», δήλωσε η 18χρονη οδηγός Μπιάνκα Μπουσταμάντε, μετά από πολύ σημαντική νίκη στον αγώνα της F1 Academy στη Βαλένθια.

Η ίδια έλαβε ένα μήνυμα από την πρόεδρο των Φιλιππίνων και είδε το πρόσωπό της να διαχέεται σε μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Μανίλα. «Ειλικρινά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Δεν περίμενα ότι η επίδραση θα ήταν τόσο μεγάλη. Ήταν πραγματικά μια τρελή στιγμή για μένα. Το να βιώνεις όλα αυτά τα πράγματα στα 18 σου, μερικές φορές νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό», είπε μιλώντας στη DW.

Θα ήταν εύκολο να απορρίψει κανείς αυτή την αντίδραση ως υπερβολή της αθλήτριας αλλά η διαδρομή της μέχρι εδώ εξηγεί τα δάκρυά της και γιατί η χώρα πανηγύρισε όταν η έφηβη ανέβηκε στο βάθρο.

racer bia bustamante

«Παλεύαμε να πληρώσουμε τα καύσιμα και τα ελαστικά για τους αγώνες, δεν ήξερα πότε θα είναι η τελευταία φορά που αγωνίζομαι»

Ο πατέρας της, φανατικός φίλαθλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αγόρασε στην Μπουσταμάντε το πρώτο της κοστούμι όταν ήταν μόλις ενός έτους. Ήταν σε ένα παιδικό, αγωνιστικό καρότσι από την ηλικία των τριών ετών και σε ηλικία μόλις έξι ετών το μικρό κορίτσι ήξερε ότι η ζωή στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν αυτό που ήθελε.

«Οικονομικά δεν ήταν σίγουρα εύκολο για εμάς. Ξέρετε, προερχόμενοι από τις Φιλιππίνες, είμαστε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Ο πατέρας μου είναι ένας εργάτης στο εξωτερικό, μετακόμισε μακριά όταν ήμουν μικρή μόνο και μόνο για να μπορεί να συντηρεί την οικογένεια και να βάζει φαγητό στο τραπέζι. Το γεγονός ότι έτρεχα σε αγώνες, ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο για όλη την οικογένεια. Κάναμε πολλές θυσίες, μερικές φορές πάρα πολλές. Γι' αυτό πάντα ένιωθα ότι έπρεπε να τους το ανταποδώσω».

Πολλοί που στοχεύουν να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό αθλητισμό λένε ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή και όμως, για έναν από τους μυριάδες λόγους που κάνουν το να είσαι επαγγελματίας αθλητής τόσο δύσκολο, δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Όπως και αυτοί, η Μπουσαμάντε δεν είχε ποτέ χορό αποφοίτησης ή ξενύχτια και έκανε μαθήματα στο σπίτι, αντί να πηγαίνει στο σχολείο, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Πολλά από αυτά που διαμορφώνουν μια τυπική παιδική ηλικία έλειπαν: «Πριν από πέντε, επτά χρόνια, παλεύαμε να πληρώσουμε ακόμη και το παράβολο συμμετοχής, τα καύσιμα, τα ελαστικά. Ήταν δύσκολος ο δρόμος και εξαιτίας αυτού έπρεπε να εκτιμώ πραγματικά κάθε φορά που μπορούσα απλώς να οδηγώ, να αγωνίζομαι γιατί ποτέ δεν ήξερα πραγματικά πότε θα ήταν η τελευταία φορά».

Η ζωή δεν ήταν εύκολη για την Μπουσταμάντε, αλλά ένα γνωστό ρητό τη βοήθησε να το ξεπεράσει: «Όταν η ζωή είναι δύσκολη, πρέπει να είσαι πιο σκληρός».

Αυτή η προσέγγιση τη βοήθησε να φτάσει από τη δόξα του καρτ ως παιδί στην κορυφαία πρωτοεμφανιζόμενη στο W Series (το μονοθέσιο πρωτάθλημα μόνο για γυναίκες) πέρυσι. Τώρα, το 2023, αγωνίζεται για την Prema Racing - το σημείο εκκίνησης για πολλά ταλέντα της F1, όπως του Τσαρλς Λεκλέρκ της Ferrari - τόσο στην F1 όσο και στο Πρωτάθλημα F4 UAE, όπως αναφέρει η DW.

racer bia

Η οικογένειά της ως το κλειδί της επιτυχίας

Το να βρίσκεται εδώ είναι μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της νεαρής οδηγού αλλά ακόμη και τώρα, στη μεγαλύτερη σκηνή, το σπίτι της παραμένει πολύ μακριά. «Άλλοι οδηγοί έχουν ένα σπίτι για να πάνε μετά τον αγώνα, αλλά για μένα το σπίτι είναι λίγο πολύ μακριά, οπότε συχνά είμαι μόνη μου. Υπάρχουν πολλές στιγμές που κατά κάποιο τρόπο έχεις μια συντριβή. Έχεις τόση αδρεναλίνη κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου και ξαφνικά είσαι μόνος σου. Είναι μία από τις δυσκολίες».

Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του ψυχικού σθένους που απαιτείται όταν αγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Η οικογενειακή υποστήριξη βοηθάει, ίσως περισσότερο από τον δεσμό που μοιράζεται με τον αδελφό της.

«Έχω έναν αδελφό και έχει αυτισμό και σύνδρομο Down. Νομίζω πως το ότι τον έχω μου έμαθε πραγματικά πώς να μην σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου αλλά να είμαι ανιδιοτελής σε πολλά πράγματα, επειδή μαζί του έπρεπε πάντα να είμαι ανιδιοτελής σε στιγμές που χρειαζόταν να είμαι πολύ υπομονετική, συγχωρώντας τα ξεσπάσματα», δήλωσε η Μπουσταμάντε προσθέτοντας ότι μετά τη νίκη της στη Βαλένθια ο αδελφός της ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στους οποίους τηλεφώνησε.

«Και νομίζω ότι γι' αυτό ήμουν πάντα πολύ, πολύ υπομονετική με τη ζωή, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες, τις ήττες, την πρόοδο, τα πάντα με υπομονή. Μαζί με αυτό έρχεται και μεγάλη ωριμότητα. Το να μην ενεργείς με βάση τα συναισθήματά σου, ή με βάση αυτό που σε περιβάλλει ή τη στιγμή, χρειάζεται πραγματικά αυτοέλεγχος και πειθαρχία».

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο τελικός της στόχος είναι να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο σόου του μηχανοκίνητου αθλητισμού: «Ο τελικός στόχος για μένα είναι να φτάσω στη Formula 1, αυτό είναι το Έβερεστ μου. Ό,τι κάνω είναι για να ελπίζω ότι θα τα καταφέρω να φτάσω εκεί», επεσήμανε στο DW.

Πέρυσι στο Χανγκαρόρινγκ, η Μπουσταμάντε πήρε μια γεύση από το μεγάλο σόου όταν συνάντησε τον επτά φορές πρωταθλητή της F1 Λούις Χάμιλτον. Οι δύο τους δέθηκαν με τις ομοιότητες των διαδρομών τους, δύο επίδοξοι οδηγοί που δεν έμοιαζαν με κανέναν στο grid. Για την έφηβη, η συνάντηση αυτή ήταν «μια στιγμή που θα θυμάται για πάντα», ενώ πιστώνει τον Χάμιλτον ως έναν από τους αρχικούς υποστηρικτές της ύπαρξης της F1 Academy.

«Ο Λούις πάντα υποστήριζε τις γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πραγματικά υπερασπίστηκε το θέμα και είπε: “Πρέπει να έχουμε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη των γυναικών”. Κοιτάζοντας πίσω πέντε χρόνια πριν, δεν υπήρχε καν μια πρωτοβουλία για τις γυναίκες στο άθλημα. Το γεγονός ότι τώρα, δεν αφορά μόνο εμάς τους οδηγούς αλλά ακόμη και τους μηχανικούς, όπως η McLaren που ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα γυναικών για μηχανικούς STEM, αυτό είναι εκπληκτικό», δήλωσε η έφηβη που έχει επίσης ειδικευτεί στο STEM και ήταν, στις αρχές Ιουνίου, στα πρόθυρα της αποφοίτησης.

racer bia w series

Η Μπουσταμάντε ανοίγει το δρόμο για τις γυναίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και στις Φιλιππίνες. Ίσως το μέλλον της να μην περιλαμβάνει την F1, αλλά μετά από όλα όσα έχει περάσει η επίτευξη αυτού του στόχου δεν πρόκειται να την καθορίσει. Έχει πολλά ακόμη να κάνει τώρα, μεταξύ των οποίων ελπίζω να κάνει περισσότερα τηλεφωνήματα στον αδελφό της μετά από μια νίκη σε αγώνα.

πηγή:DW

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]