eko_acropolisrally2024

Women Power: Μπουρτσού Τσετίνκαγια και Φαμπρίτσια Πονς στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Κώστας Παστρίμας

Η μοναδική γυναικεία συμμετοχή στο φετινό αγώνα ξύπνησε μνήμες από τη νίκη της Μισέλ Μουτόν και της Φαμπρίτσια Πονς το 1982.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ακραίες προκλήσεις του, με τα πληρώματα να παλεύουν στις δύσκολες διαδρομές της ελληνικής υπαίθρου. Φέτος, όμως, υπήρχε και ένα πλήρωμα που ξεχώρισε όχι μόνο για τις αγωνιστικές του επιδόσεις αλλά και για το γεγονός ότι αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες. Η Μπουρτσού Τσετίνκαγια και η θρυλική συνοδηγός Φαμπρίτσια Πονς αποτέλεσαν τη μοναδική γυναικεία συμμετοχή στον φετινό αγώνα, συνδυάζοντας το πάθος τους για το μηχανοκίνητο αθλητισμό με την ισχυρή παρουσία τους σε έναν κόσμο παραδοσιακά κυριαρχούμενο από άντρες.

 Burcu Cetinkaya

Η κληρονομιά της Φαμπρίτσια Πονς

 Fabrizia Pons

Η Φαμπρίτσια Πονς, συνοδηγός της Τσετίνκαγια, είναι μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον κόσμο των ράλλυ. Η Ιταλίδα συνοδηγός έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις πιο θρυλικές στιγμές του WRC και φέτος, στα 67 της χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί ξανά στις διαδρομές όπου, 42 χρόνια πριν, κατέγραψε μια ιστορική νίκη.

Η πιο αξέχαστη στιγμή της καριέρας της Πονς ήταν όταν, το 1982, ως συνοδηγός της Μισέλ Μουτόν, κέρδισαν το Ράλλυ Ακρόπολις, κάνοντάς τις το πρώτο γυναικείο πλήρωμα που πέτυχε τέτοια διάκριση. Η νίκη αυτή δεν ήταν μόνο μια μεγάλη επιτυχία για τη Μουτόν και την Πονς, αλλά και μια νίκη για όλες τις γυναίκες που πάλευαν να αναδειχθούν στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε μια εποχή που οι γυναίκες θεωρούνταν «σπάνιο φαινόμενο» στους αγώνες ράλλυ, η νίκη αυτή σήμαινε πολλά και άλλαξε τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος τις γυναίκες στον αθλητισμό.

Η Πονς δεν σταμάτησε να αγωνίζεται από τότε. Στη διάρκεια της καριέρας της, συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους οδηγούς του WRC και κατέγραψε μεγάλες επιτυχίες, παραμένοντας μία από τις πιο σεβαστές φιγούρες του χώρου. Η επιστροφή της στο φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στο πλευρό της Τσετίνκαγια, ήταν μια συμβολική κίνηση που υπενθύμισε σε όλους το τι σημαίνει να αγωνίζεσαι σε έναν κόσμο που δεν ήταν πάντα φιλόξενος για τις γυναίκες. Στη Λαμία, μάλιστα η Πονς και η Μουτόν ξανασυναντήθηκαν, σε μια συγκινητική επανένωση.

Η επιστροφή της Τσετίνκαγια στο WRC

Η Μπουρτσού Τσετίνκαγια, μία από τις κορυφαίες οδηγούς αγώνων στην Τουρκία, επέστρεψε στο WRC μετά από μια πολυετή απουσία, συμμετέχοντας στον θρυλικό αγώνα του Ακρόπολις. Η απόφασή της να επιστρέψει στους αγώνες ήταν συμβολική και εμπνευσμένη, καθώς ήθελε να αποδείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν και να διαπρέπουν σε έναν από τους πιο σκληρούς μηχανοκίνητους αγώνες του κόσμου. Η Τσετίνκαγια οδήγησε ένα Škoda Fabia Rally2 Evo, με συνοδηγό τη Φαμπρίτσια Πονς, και μαζί πάλεψαν στις απαιτητικές διαδρομές της ελληνικής φύσης.

 EKO_AcropolisRally2024_

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι δύο γυναίκες δεν πτοήθηκαν και έδειξαν το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους σε κάθε στροφή. Δυστυχώς, η πορεία τους διακόπηκε στην 9η ειδική διαδρομή, όταν ένα ατύχημα τις ανάγκασε να αποσυρθούν από τον αγώνα. Ωστόσο, η συμμετοχή τους απέδειξε ότι το πνεύμα του ράλλυ και η αντοχή δεν έχουν φύλο.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ένας θρύλος που συνεχίζεται

 EKO_AcropolisRally2024

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι γνωστό ως ένας από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες του WRC, με διαδρομές που δοκιμάζουν τα όρια των πληρωμάτων. Η ελληνική φύση, με τις κακοτράχαλες επιφάνειες και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, απαιτεί από τους οδηγούς απόλυτη συγκέντρωση και ταχύτατες αντιδράσεις. Για τις δύο γυναίκες του μοναδικού γυναικείου πληρώματος του φετινού αγώνα η πρόκληση ήταν διπλή: έπρεπε να ανταγωνιστούν σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις που παραμένουν ζωντανές ακόμα και σήμερα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Παρόλο που η προσπάθειά τους δεν κατέληξε με τερματισμό, το γεγονός ότι συμμετείχαν και αγωνίστηκαν με πάθος δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρουσία των γυναικών στους αγώνες. Η Μπουρτσού Τσετίνκαγια και η Φαμπρίτσια Πονς έδωσαν το παράδειγμα, δείχνοντας στις νέες γενιές γυναικών ότι η συμμετοχή και η επιτυχία δεν έχουν κανόνες και περιορισμούς.

Έμπνευση για τις νέες γενιές

 EKO_AcropolisRally2024

Η συμμετοχή της Τσετίνκαγια και της Πονς φέτος είναι κάτι περισσότερο από μια αγωνιστική προσπάθεια. Είναι ένα μήνυμα στις γυναίκες που ενδιαφέρονται για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ότι, με επιμονή και αποφασιστικότητα, τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους γυναίκες όπως η Μισέλ Μουτόν και η Φαμπρίτσια Πονς συνεχίζεται μέσα από αυτές τις προσπάθειες.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 θα μείνει στη μνήμη για πολλές αγωνιστικές στιγμές, αλλά η συμμετοχή αυτού του γυναικείου πληρώματος θα μείνει ως μια υπενθύμιση της δύναμης και του πάθους που φέρνουν οι γυναίκες στους αγώνες. Είναι ένα μήνυμα ότι ο χώρος των μηχανοκίνητων αγώνων ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Και οι Μπουρτσού Τσετίνκαγια και Φαμπρίτσια Πονς είναι η ζωντανή απόδειξη αυτού.

Photo credits: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]