Πέντε τρόποι για να ηρεμήσουμε στο τιμόνι
Κίνδυνος – θάνατος είναι το στρες και ο εκνευρισμός στο τιμόνι. Υπάρχουν ωστόσο τρικ, τα οποία ηρεμούν και κατεβάζουν την…πίεση του οδηγού σε κανονικά επίπεδα.
Η οδήγηση αποτελεί από μόνη της μία αγχωτική διαδικασία, η οποία προκαλεί σε πολλούς οδηγούς στρες και εκνευρισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετατρέπεται ο έξαλλος οδηγός σε δημόσιο κίνδυνο, καθώς συμπεριφέρεται επιθετικά, δεν λογαριάζει κανένα, ρισκάρει υπερβολικά, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και γενικά αυξάνουν κατακόρυφα οι πιθανότητες να προκαλέσει κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του γερμανικού οργανισμού τεχνικών ελέγχων Dekra υπογραμμίζουν πάντως, ότι υπάρχουν τρόποι για να ηρεμήσουμε και να πέσει η πίεσή μας και πάλι σε κανονικά επίπεδα. Ιδού λοιπόν τι συμβουλεύουν τον οδηγό, αν έχει ανέβει η πίεσή του στα ουράνια.
1. Σταματούμε το αυτοκίνητο σε ένα σημείο, όπου δεν εμποδίζουμε, σβήνουμε τη μηχανή και παίρνουμε βαθιές ανάσες. Συνεχίζουμε μόλις ηρεμήσουμε.
2. Αν δεν είναι αυτό δυνατόν, επιλέγουμε την αγαπημένη μας μουσική στο ηχοσύστημα ή πιάνουμε συζήτηση για κάποιο ευχάριστο θέμα –και όχι για την κυκλοφορία- με τον συνοδηγό μας.
3. Μερικές φορές βοηθά επίσης μία δυνατή, σύντομη κραυγή. Πρόκειται για ένα ξέσπασμα, το οποίο λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης και μπορεί να επαναφέρει την αυτοκυριαρχία μας.
4. Λειτουργήστε προληπτικά και ξεκινήστε νωρίτερα, ώστε να μην εκνευριστείτε με το καλημέρα, αν πέσετε σε μποτιλιάρισμα και φοβηθείτε, ότι θα καθυστερήσετε π.χ. στη δουλειά σας.
5. Μην κάθεστε στο τιμόνι αμέσως μετά από έναν καυγά με τη σύζυγο, κάποιον φίλο ή συνάδελφο, γιατί μπαίνετε στο αυτοκίνητο «φορτωμένος» και με τα νεύρα τεντωμένα. Προτιμήστε να περιμένετε λίγο, μέχρι να χαλαρώσετε και να είστε σε θέση να οδηγήσετε με ασφάλεια.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!