Σε πόσα μέτρα σταματά ένα αυτοκίνητο

Gazzetta team
Σε πόσα μέτρα σταματά ένα αυτοκίνητο
Δείτε, πόσα μέτρα χρειάζονται για να ακινητοποιηθεί με ασφάλεια ένα όχημα συνυπολογίζοντας τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού και την απόσταση φρεναρίσματος.

Πόσα μέτρα χρειάζονται, για να ακινητοποιηθεί ένα όχημα, που κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα ή 50 χλμ./ώρα; Κάποιοι θα κουνήσουν απλά τους ώμους, καθώς θα θεωρήσουν αδιάφορο το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζει ο οδηγός πόση απόσταση θα χρειαστεί να διανύσει συνολικά, μέχρι να καταφέρει να σταματήσει το αυτοκίνητό του και πόσο πολύ αλλάζουν τα δεδομένα ακόμη και με σχετικά μικρές διαφορές ταχύτητας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Η απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος προκύπτει από την απόσταση, που διανύεται μέχρι να αντιληφθεί ο οδηγός ένα εμπόδιο, να αντιδράσει και να πατήσει το πεντάλ των φρένων και από την απόσταση πέδησης, δηλαδή τα μέτρα που διανύονται φρενάροντας. Το άθροισμα αυτών των δύο αποστάσεων μας δείχνει μετά από πόσα μέτρα θα ακινητοποιηθεί το όχημα, χωρίς να χτυπήσει στο εμπόδιο.

Χρόνος αντίδρασης και υπολογισμός απόστασης

Για έναν μέσο οδηγό, ο χρόνος αντίδρασης υπολογίζεται γύρω στο ένα δευτερόλεπτο. Αν γνωρίζουμε την ταχύτητα κίνησης του οχήματος, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα τα μέτρα που θα διανύσει, μέχρι να πατήσει ο οδηγός του το πεντάλ των φρένων.

 

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την εξίσωση (Ταχύτητα/10) Χ 3 = Απόσταση αντίδρασης σε μέτρα.

Παράδειγμα απόστασης αντίδρασης με ταχύτητα οχήματος 30 χλμ./ώρα

(30/10) Χ 3 = 3 Χ 3 = 9 μ.

Παράδειγμα απόστασης αντίδρασης με ταχύτητα οχήματος 50 χλμ./ώρα

(50/10) Χ 3 = 5 Χ 3 = 15 μ.

Απόσταση φρεναρίσματος

Είναι λανθασμένη και επικίνδυνη η θεωρία, ότι για να βρούμε την απόσταση πέδησης ενός οχήματος, αρκεί να διαιρέσουμε την ταχύτητά του δια του δύο. Μία ρεαλιστική εικόνα μας δίνει η εξίσωση, που ακολουθεί. Όπως μπορούμε να δούμε και στα παραδείγματά μας, η απόσταση φρεναρίσματος με διπλάσια ταχύτητα δεν διπλασιάζεται, αλλά τετραπλασιάζεται!

(Ταχύτητα/10) Χ (Ταχύτητα/10) = Απόσταση πέδησης σε μέτρα.

Απόσταση πέδησης με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα

(30/10) Χ (30/10) = (3 Χ 3) = 9 μ.

Απόσταση πέδησης με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα

(60/10) Χ (60/10) = (6 Χ 6) = 36 μ.

Απόσταση πέδησης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα

(50/10) Χ (50/10) = (5 Χ 5) = 25 μ.

Αν θέλουμε να βρούμε την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος, πρέπει να προσθέσουμε τώρα την απόσταση αντίδρασης με την απόσταση πέδησης.

Απόσταση ακινητοποίησης με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα

Απόσταση αντίδρασης 9 μ. + Απόστασης φρεναρίσματος 9 μ. = 18 μ.

Απόσταση ακινητοποίησης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα

Απόσταση αντίδρασης 15 μ. + Απόσταση πέδησης 25 μ. = 40 μ.

Απόσταση ακινητοποίησης με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα

Απόσταση αντίδρασης 18 μ. + Απόσταση πέδησης 36 μ. = 54 μ.

Όπως βλέπουμε, για να ακινητοποιηθεί ένα όχημα με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα, χρειάζεται τριπλάσια μέτρα από ό,τι με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα . Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα όρια ταχύτητας, ακόμη και αν μας φαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά χαμηλά.

Προσοχή! Οι συγκεκριμένες φόρμουλες υπολογισμού είναι ενδεικτικές και προϋποθέτουν στεγνά οδοστρώματα με καλή άσφαλτο και ικανοποιητικό συντελεστή τριβής, όπως επίσης ένα καλοσυντηρημένο όχημα με σωστά ελαστικά και έναν συγκεντρωμένο οδηγό. Αλλιώς μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ η απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!