Αντετοκούνμπο, πάντα ήσασταν Έλληνες, αλλά τώρα που γίνατε σταρ του NBA πήρατε και την σφραγίδα

Λένα Γκόβαρη
Αντετοκούνμπο, πάντα ήσασταν Έλληνες, αλλά τώρα που γίνατε σταρ του NBA πήρατε και την σφραγίδα
Τι θα γινόταν αν ο Γιάννης ήταν σήμερα 5 χρονών… Άραγε θα ήταν σε κάποιον «σοκαριστικό κατάλογο» με αλλοδαπά νήπια που φοιτούν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας;

Κανένας δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να κάνει αυτό που έχει κάνει ο Γιάννης. Ένα outsider της ζωής μεγαλωμένος σαν ξένος στην ίδια του τη χώρα (θα έρθουμε σε αυτό παρακάτω) κατάφερε να γίνει ένα τεράστιο αστέρι του μπάσκετ, αδιαμφισβήτητα οικουμενικό πρότυπο και παγκοσμίως γνωστός με το μικρό του όνομα. Βέβαια κάποιοι στο παρελθόν δυσκολεύονταν με την προφορά του ονόματός του και το Αντετοκούνμπο γινόταν Aκενοτούμπο… Ευτυχώς όμως, 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι -όσο περίπου ο πληθυσμός της Ελλάδας- που τον ακολουθούν στο Instagram το λένε ολόσωστα.


«Πάντα νιώθαμε Έλληνες, αλλά τώρα που είμαστε και με τη σφραγίδα είμαστε ευτυχισμένοι» δήλωνε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χθες από την τελετή ορκωμοσίας της μητέρας του Βερόνικα και του αδερφού του, Άλεξ, οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες. Σε ένα μακρινό σύμπαν, αν είχα ποτέ μπροστά μου τον Γιάννη και την οικογένεια του θα τους έλεγα με την άβολη ειλικρίνεια που με χαρακτηρίζει «Πάντα ήσασταν Έλληνες, αλλά τώρα που γίνατε αστέρια του NBA πήρατε και την σφραγίδα».


Ο Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο ως αθλητές του Φιλαθλητικού πήραν την ελληνική ιθαγένεια το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά μετά από πίεση που άσκησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εξαιτίας του ξεκάθαρου ενδιαφέροντος που είχαν δείξει μάνατζερ από το NBA. Ακόμη και το μυστικό του ταξίδι στην Ατλάντα δύο ημέρες πριν το ντραφτ συνοδεύτηκε από απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια γιατί δεν είχε χαρτιά παρότι είχε γεννηθεί/μεγαλώσει/λάβει εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο Γιάννης ήταν «παράνομος μετανάστης από τη Νιγηρία» που αν δεν είχε εξαιρετικό ταλέντο στον αθλητισμό ίσως και να παρέμενε ακόμη «παράνομος». Όπως πολλοί συμπατριώτες του που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Το 2013 τα δύο αδέρφια παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια και γίνονται κάτοχοι του ελληνικού διαβατηρίου

 


Να σημειωθεί πως έναν μόλις χρόνο πριν, σε μια ντροπιαστική στιγμή για την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία αιώνες πριν, η Χρυσή Αυγή έμπαινε στη Βουλή με ποσοστό 6,97% και ο ρατσισμός απέναντι στους ξένους «κανονικοποιούνταν» με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε. Αλλά και δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, όταν κατατέθηκε προς ψήφιση ο νόμος Ραγκούση 3838/2010, που έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να αποκτούν ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς τους είχαν κλείσει μία πενταετία «νόμιμης και μόνιμης» παραμονής στη χώρα, είχε καταψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.


Αυτά όμως ανήκουν το παρελθόν, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο αποφάσισε να πολιτογραφηθούν τιμητικά Έλληνες πολίτες η Βερόνικα και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο αλλά στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εγκωμίασε την οικογένεια δηλώνοντας «Νομίζω ότι στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα που προσπαθεί, που ανταγωνίζεται, που ξεπερνά τις δυσκολίες και κρατάει ενωμένη την οικογένειά της. Και μια Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους παντού».

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο στο Μαξίμου


Όμορφα λόγια σε μια συμβολική κίνηση. Θα το πω! Αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ο Γιάννης ήταν σήμερα 5 χρονών… Άραγε θα ήταν σε κάποιον «σοκαριστικό κατάλογο» με αλλοδαπά νήπια που φοιτούν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας; Σαν πρώην κάτοικος Σεπολιών, πιθανότατα ναι!


Όταν κάνεις ένα retweet στο δημοφιλέστατο λογαριασμό σου, όντας πολιτικό πρόσωπο που -και- εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα, θα ήταν μια καλή ιδέα να ελέγχεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τις πηγές σου. Είτε είναι φιλικά προσκείμενες είτε όχι. Από την άλλη αν το θέμα ενός άρθρου είναι η στοχοποίηση νηπίων που έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ μικρά για να ξεκινήσουν τον πρωταθλητισμό στο μπάσκετ, τότε το να το προσυπογράφεις σε κάνει ρατσιστή. Άλλωστε ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που ΑΠΟΛΥΤΩΣ τυχαία δεν είσαι. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.


Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι ξένος πολίτης που έχεις γεννηθεί και ζεις στην Ελλάδα και ονειρεύεσαι ένα μέλλον σε αυτή τη χώρα, θα έλεγα ξεκίνα ένα άθλημα στο οποίο μάλλον έχεις ταλέντο. Έτσι για να υπάρχει…