Οι μαχαιριές του Νίκου Κοεμτζή: Η «παραγγελιά» δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη σφαγή (vids)
Σαν σήμερα το 1973, στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» σημειώνεται σημειώνεται σφαγή. Ένας άντρας «ανεβαίνει» στην πίστα και μαχαιρώνει όποιον βρει μπροστά του. Ήταν η δική του «απάντηση» στην προσβολή που είχε δεχθεί ο αδερφός του. Είχε κάνει «παραγγελιά», αλλά δεν κατέβηκαν από την πίστα για να χορέψει και αυτό- όπως όριζε ο άγραφος «νόμος της νύχτας», πληρωνόταν μόνο με αίμα. Τρεις άντρες έπεσαν νεκροί και δέκα τραυματίστηκαν από το λεπίδι του- γνωστού σε όλους- Νίκου Κοεμτζή. Ενός άντρα με ποινικό μητρώο που μόλις είχε αποφυλακιστεί.
Το μακελειό ξεκίνησε όταν ο αδερφός του Νίκου Κοεμτζή, Δημοσθένης, έκανε μια παραγγελιά. Ζήτησε τις «Βεργούλες». Αυτό σήμαινε πως η πίστα άδειαζε για να χορέψει μόνος του. Η ορχήστρα ξεκίνησε να παίζει το τραγούδι, αλλά η πίστα δεν άδειασε και ορισμένοι πελάτες του κέντρου συνέχισαν να χορεύουν, παρά το ότι η ορχήστρα είχε αναγγείλει πως ήταν «παραγγελιά».
Ο Κοεμτζής δεν ανέχτηκε την προσβολή και σηκώθηκε για να υπερασπιστεί την τιμή του αδελφού του. Έβγαλε το μαχαίρι, φώναζε «παραγγελιά ρε» και το έμπηγε σε όποιον έβρισκε μπροστά του στην πίστα, ανάμεσα τους και δύο αστυνομικοί.
Τότε, οι αστυνομικοί ήταν συνυφασμένοι με τη χούντα των συνταγματαρχών, το σύμβολο της απόλυτης εξουσίας, γι αυτό και αδιαφόρησαν πλήρως για την παραγγελιά.
Πολλοί βέβαια είπαν πως ο «λόγος τιμής» ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει το μακελειό. Ο Κοεμτζής είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών, λόγω του αριστερού παρελθόντος του πατέρα του.
Όταν τον ρώτησαν αργότερα, για το μένος εναντίον των αστυνομικών, είπε: «Γιατί κάθε τόσο με τραβάγανε στην «Ασφάλεια». Με ρίχνανε σε ένα δωμάτιο, πετούσανε νερό μέσα και με είχανε τρεις – τέσσερις ημέρες νηστικό, χωρίς να έχω κάνει τίποτα. Τώρα σκοτώνουμε και δε δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν, μου έλεγαν».
Μετά τη σύλληψή του, ο Κοεμτζής είπε ότι θόλωσε από το ποτό και από την προσβολή στον αδερφό του, στη δίκη ωστόσο, ο δικηγόρος του ήθελε να αποδείξει, ότι ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα. Κάτι το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αποφύγει τον στρατό. Οι δικαστές βέβαια απέρριψαν το αίτημα να εξεταστεί από γιατρό και τον καταδίκασαν με την εσχάτη των ποινών.
Ο Κοεμτζής έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια όμως, έμεινε 23 χρόνια στις φυλακές και ήταν υποδειγματικός στη συμπεριφορά του.
Η ιστορία του έγινε τραγούδι από τον Διονύση Σαββόπουλο αλλά και ταινία με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Αντώνιου στον ρόλο του Νίκου Κοεμτζή και του Αντώνη Καφετζόπουλου στου αδερφού του.